Vijesti
13. 9. 2024.

Hrvatska ima 300.000 radnih mjesta više nego prije 8 godina!

(VIDEO) PVRH Plenković na 24. sjednici Vlade RH: „Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2. kvartalu 2024. bilo je 1.697.000 zaposlenih, što znači da se na godišnjoj razini njihov broj povećao za čak 73.000 (+4,5%)! Kako pak donosi Hrvatski zavod za zapošljavanje, broj nezaposlenih ovog je kolovoza pao za 19.401 (-18,1%) u odnosu na isti lanjski mjesec! Zaposlenost je rekordno visoka, a nezaposlenost rekordno niska“. Što drugo na premijerove riječi dodati nego da Hrvatska nastavlja ubrzano rasti - na žaljenje SDP-a i njegovog kandidata Milanovića!

Hrvatska je u 8 godina našeg mandata skočila sa 62 na 76% prosjeka razvijenosti Europske unije, a u 2024. ostvarit će rast BDP-a od oko 3,5% - također je izdvojio predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu:

- Naš gospodarski rast jedan je od najsnažnijih na kontinentu, oko 4 puta veći od prosjeka Europske unije! Istodobno, inflacija je u kolovozu pala na 1,8%.

BDP nastavlja rasti, a inflacija - padati!

Povijesna turistička godina

Andrej Plenković se osvrnuo i na, bez imalo pretjerivanja, odlične turističke pokazatelje:

- Godina biti bolja čak i od one prošle, rekordne. To će, uz kontinuirano povećavanje plaća, itekako pridonijeti nastavku ubrzanog rasta našeg BDP-a.

Do sada smo ostvarili više i dolazaka i noćenja nego lani, a porast prihoda bit će još i veći. Podigao se i promet na autocestama te u zračnim i morskim lukama - dodao je.

Iz oporbe su zloguko najavljivali, čak i priželjkivali, „krah, propast hrvatskog turizma', no podaci pokazuju nešto sasvim suprotno!

Veliki interes za nove trezorce

Premijer je iznio i podatak da je u novo izdanje trezorskih zapisa dosad uloženo oko 299 milijuna €:

- Što je znatno više od ciljanog iznosa od 250 milijuna €. A upisivanje trezoraca još traje… Još jednom su hrvatski građani iskazali povjerenje u odgovorno upravljanje javnim financijama!

Hrvati su razgrabili (i) nove trezorske zapise!

Nastavljamo štititi standard hrvatskih ljudi

U kontekstu novog paketa mjera za zaštitu gospodarstva i životnog standarda, teškog gotovo 250 milijuna eura, podsjetio je da je Vlada RH na ovotjednoj telefonskoj sjednici ponovno snizila cijene naftnih derivata.

Ponovno niže cijene goriva!

Iznova je istaknuo da država i dalje ograničava cijene 30 ključnih prehrambenih i higijenskih proizvoda iz potrošačke košarice:

- Što se tiče cijena hrane, važna je odgovornost svih aktera u lancu. Ako su cijene proizvodnje i otkupa pale, a cijene za potrošače porasle, onda je očito problem u trgovcima. Ako je na djelu kartelno ponašanje, onda je tu Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja da zaštiti potrošače i to spriječi.

7. paket mjera - 247,6 milijuna eura za zadržavanje niske cijene energije (165,3 mil.) i zaštitu najranjivijih u društvu (82,3 mil.)

Obnova se zahuktala

Govoreći o svom ovotjednom obilasku Sisačko-moslavačke županije, predsjednik Plenković kazao je da je vidljiv golemi napredak u obnovi i revitalizaciji SMŽ-a:

- Petrinja sada ima jednu školu više nego prije! Do sada smo za sanaciju potresa apsorbirali 2,9 milijardi € europskih sredstava, od čega za Zagreb 1,7 milijarde, a za Banovinu 1,2 milijarde.

Ćestitamo potpredsjedniku Vlade za obnovu Branku Bačiću i njegovom timu!

Obnovom stvaramo preduvjete za demografsku revitalizaciju i gospodarski razvoj Banovine & čitave Sisačko-moslavačke županije

RIJEŠENO PITANJE SINDIKALNIH NEKRETNINA

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Zakon o prijenosu vlasništva nekretnina na Sindikalni fond nekretnina i sindikate.

Time smo riješili pitanje koje se vuklo još od 1997. godine - kazao je Plenković:

- Sindikalni predstavnici, s kojima smo se sastali uoči ove sjednice, pozdravljaju iskorak! Zakonski prijedlog upućujemo u saborsku proceduru

Nova Karta regionalnih potpora

Na dnevnom bila je i dopuna Karte regionalnih potpora. Predsjednik Vlade i HDZ-a je naglasio da će se time dodatno povećati intenziteti za projekte kojima se ulaže u europske strateške tehnologije (STEP):

- Podsjećam da smo novom podjelom statističkih regija 2022. ispravili dotadašnju nepravednu podjelu regionalnih potpora, osobito u odnosu na Slavoniju - koju su naši prethodnici zanemarivali, da ne kažem i kažnjavali.

Anušić: Hvala našoj Vladi - Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

OSTALI DOGAĐAJI

U uvodnom obraćanju na 24. sjednici Vlade RH premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na posjet Ukrajini …

Hrvatska će nastaviti pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu potporu prijateljskom ukrajinskom narodu!

… konferenciju Večernjeg lista o proizvodnji hrane kao strateškom pitanju ...

Uz rekordna europska sredstva i ubrzani rast BDP-a nastavit ćemo sustizati starije i bogatije članice EU-a & osnažiti prehrambenu samodostatnost Hrvatske!

… i obilježavanje Dana Varaždinske županije.

Varaždinska županija imat će 1. u Hrvatskoj jednosmjensku nastavu u svim osnovnim školama!

Plenkovićev govor možete u cijelosti pogledati i poslušati na youtubeu Vlade RH:

A A A