Vijesti
14. 9. 2024.

Kreditni rejting podigli smo za nevjerojatnih 5 stupnjeva u odnosu na SDP-ovu Vladu! Prije Hrvatske, nijedna druga zemlja nije tako brzo napredovala!

Premijer Plenković o 2 strateška uspjeha u 1 danu: Osim što smo jučer u promet pustili 2. cijev Tunela Učke, 200 milijuna € vrijedni megaprojekt kojim se Istra prometno integrira s ostatkom Hrvatske, ostvarili smo još jedan strateški cilj - svjetska agencija Standard & Poor's povećala je sinoć dugoročni kreditni rejting Lijepe Naše na A- s pozitivnim izgledima! Riječ je o uistinu povijesnom postignuću, još nikada do sada nismo bili u elitnom društvu, citirajmo S&P, „iznadprosječne kreditne kvalitete“!

Iskorak na „A“ investicijsku razinu potvrda je napretka Hrvatske, ali i priznanje radu Vlade RH - istaknuo je Andrej Plenković na konferenciji za medije u Banskim dvorima:

- Hrvatska je na početku našeg 1. mandata bila u tzv. kreditnom smeću, ali smo joj podigli rejting za čak 5 stupnjeva. Nijedna druga država to nije tako brzo uspjela!

Kako smo uspjeli?

Investicijska A razina jamstvo je sigurnosti za ulagače, strane i domaće - nastavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- A tu smo razinu, najvišu u povijesti Lijepe Naše, dosegnuli zahvaljujući odgovornom upravljanju javnim financijama, smanjivanju javnog duga, poreznim rasterećenjima, strukturnim reformama, napretku ulasku u samu jezgru EU integracija i kontinuiranom rastu plaća, BDP-a i zaposlenosti!

Povijesna A kategorija investicijskog kreditnog rejtinga potvrda je iznimnog napretka Hrvatske!

Da, Hrvatska raste!

Svjetska agencija Standard & Poor's predviđa da će se naš BDP do 2026. povećati za 25% po stanovniku - također je istaknuo predsjednik Plenković:

- To znači da će tada skočiti na gotovo 25.000 € po stanovniku!

Time će se Hrvatska dodatno približiti prosjeku razvijenosti Europske unije - dodao je:

- Ignorante vrijedi podsjetiti da smo 2016. bili na samo 62%. A već na kraju ove godine bit ćemo na - 78%!

Hrvatska ima 300.000 radnih mjesta više nego prije 8 godina!

O Plenkovićevoj konferenciji možete više pročitati te je u cijelosti pogledati i poslušati na stranicama Vlade RH:

Povećanje kreditnog rejtinga na razinu A-, uz pozitivne izglede, sjajna je vijest za hrvatsko gospodarstvo i građane

A A A