Vijesti
17. 9. 2024.

Predstavnica Hrvatske - povjerenica Europske komisije za Mediteran! U njezinom resoru i dalje je demografija!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković: Čestitamo Dubravki Šuici, želimo joj puno uspjeha u obnašanju odgovorne dužnosti! Drago nam je što će i dalje biti zadužena za demografiju, za ključno pitanje budućnosti Hrvatske, pa i cijele Europe, a koje je upravo na našu inicijativu u prošlom sazivu dobilo portfelj na najvišoj izvršnoj razini EU-a. Sredozemlje je sjajan resor za Hrvatsku, ali i osobno za gospođu Šuicu. Radujemo se nastavku odlične suradnje i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen! 

U okviru resora Mediterana, koji je osobito važan za Hrvatsku kao sredozemnu zemlju i članicu EUMED-a, Dubravka Šuica bavit će se i pitanjima prometne povezanosti, bioraznolikosti, zaštite okoliša, mora, ribarstva, migracija, održivog turizma, obrazovanja, energetike, jačanja trgovine, međudržavnih investicija i globalnog zatopljavanja - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a čestitajući na društvenim mrežama našoj povjerenici.

Saborski Odbor za europske poslove uvjerljivom većinom podržao Vladin prijedlog da Dubravka Šuica ponovno bude predstavnica RH u Europskoj komisiji!

Šuica dobiva glavnu upravu

Na današnjoj sjednici Vlade Andrej Plenković je ponovno naglasio koliko je važno to što je predstavnica Hrvatske u Europskoj komisiji „zadržala nadležnost nad pitanjem demografije“: 

- A svakako je dobro i to što će pod sobom imati novu, zasebnu glavnu upravu (resorni odjel s vlastitom administracijom i proračunom, slično ministarstvu - op. ur.), koja će se formirati za portfelj Sredozemlja. Taj prostor spaja 3 kontinenta, 20 priobalnih država i pola milijarde ljudi. 

OSTVARENA PLENKOVIĆEVA NAJAVA

Vrijedi napomenuti da je broj glavnih uprava znatno manji od broja povjerenika, dio njih nema pod sobom vlastitu resornu službu. Nije je u prošlom mandatu imala ni Dubravka Šuica kao potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Hrvatska će biti jako zadovoljna resorom koji će u novom sazivu Europske komisije voditi naša Dubravka Šuica!

Ispunilo se, dakle, ono što je predsjednik Plenković najavio u lipnju ove godine, a to je da će Hrvatska u novom sastavu Europske komisije „tražiti mjesto povjerenika koji će voditi jednu od glavnih uprava, svojevrsna ministarstva u izvršnom tijelu Europske unije“.

PREDSTAVLJENA NOVA KOMISIJA

Predstavljajući u Strasbourgu novi sastav Europske komisije za idućih 5 godina, predsjednica EK Ursula von der Leyen istaknula je da je to „tim stručnih, sposobnih i visokomotiviranih ljudi koji će zajedno raditi za još jaču, razvijeniju i sigurniju Europe“.

Zadaće povjerenice Šuice

U pismu koje je uputila Dubravki Šuici kao povjerenici za Mediteran napomenula je da će biti odgovorna za demografiju te za odnose sa sredozemnim susjedima na Bliskom istoku i sjevernoj Africi. 

„Surađivat ćete s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Kajom Kallas i mnogim drugim povjerenicima. Želim da budete nazočni u regiji i da se konzultirate s partnerima o tome kako najbolje rješavati zajedničke izazove, investirati u zajedničku budućnost i pridonijeti zajedničkom blagostanju i sigurnosti“ - navodi se također u pismu: 

Šuica je zadužena i da skupa s povjerenikom za energiju i stanovanje Danom Jørgensenom radi na stvaranju Inicijative za transmediteransku suradnju u područje energije i čistih tehnologija kako bi se povećala trgovina energijom iz obnovljivih izvora i potaknula proizvodnja čistih tehnologija.

Migracijske politike & demografski izazovi

Dio njezinih zaduženja odnosi se i na vanjsku dimenziju migracijske politike EU-a, koja uključuje granične kontrole i borbu protiv krijumčara - uz poštovanje ljudskih prava.

U području demografije - navodi Ursula von der Leyen - Šuica će pomagati državama članicama u rješavanju demografskih izazova, „što između ostalog uključuje i povećanje participacije žena i mladih na tržištu rada“.

A A A