Vijesti
21. 9. 2024.

Isporučili smo još jedan strateški cilj! U tjedan dana već 2. svjetska agencija podigla je kreditni rejting Hrvatske na A razinu!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković: Nakon S&P-a, i Fitch nas je uvrstio u uski krug zemalja s iznadprosječnom kreditnom kvalitetom. Izvrsna je to vijest za građane i gospodarstvo, priznanje za provedene reforme i odgovorno vođenje javnih financija te potvrda da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Najbrže od svih podižemo kreditni rejting, napredovali smo čak 5 razina nakon što nas je SDP-ova Vlada bila bacila u tzv. smeće. U svijetu nas danas percipiraju kao pouzdanu i kredibilnu državu, sa sve snažnijom nacionalnom ekonomijom.

Očekujem da će nakon S&P-a i ostale svjetske agencije podići kreditni rejting Hrvatske na A investicijsku razinu - kazao je Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici Vlade RH.

Očekivanje se ispunilo u manje od 24 sata. Što je premijer najavio - to se i ostvarilo!

Po rastu prosječne sveukupne mirovine vodimo protiv SDP-ove Vlade s 250 eura razlike. A do kraja ovog mandata bit će 380, ako ne i 430!

Donosimo i ostale naglaske s konferencije za medije predsjednika Vlade RH i HDZ-a:

Ispunili smo izborno obećanje

Nakon samo četiri mjeseca ispunili smo izborno obećanje, cilj koji smo zacrtali ostvariti do kraja mandata ove Vlade, a to je da ćemo Hrvatsku dovesti na A razinu kreditnog rejtinga.

Sličan kreditni rejting kao mi imaju Portugal, Španjolska, Latvija, Poljska i Slovačka, a niži jedna Italija, Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Grčka…

Povijesna A kategorija investicijskog kreditnog rejtinga potvrda je iznimnog napretka Hrvatske!

Naše aktivnosti rađaju plodom

Skok na povijesno visoku razina A-, uz stabilne izglede, rezultat je ne samo odgovornog upravljanja javnim financijama i provedbe reforme, nego i snažnog gospodarskog rasta, rasta plaća i mirovina te ubrzane apsorpcije europskih sredstava i dublje integracije u eurozonu.

Aktivnosti i mjere koje je Vlada poduzimala kako bi poboljšala život građana i standard očito rađaju plodom.

Hrvatska ima 300.000 radnih mjesta više nego prije 8 godina!

Ovim uspjehom šaljemo još jednu odličnu poruku sugrađanima. Što država ima bolju financijsku i gospodarsku reputaciju, to su povoljniji uvjeti za njeno zaduživanje ili refinanciranje obveza. A to se onda prelijeva na niže kamatne stope u bankama za kredite hrvatskih ljudi.

Nikome drugom to nije uspjelo!

Veseli i to što je Hrvatska jedina zemlja na svijetu kojoj su od početka pandemije (veljača 2020.) do danas - i to unatoč potresima - dvije svjetske agencije (S&P, Fitch) povećale kreditni rejting za čak tri stupnja, a treća agencija (Moody's) za dva stupnja.

Nikome drugom, osim Hrvatskoj, to nije uspjelo, što nas ohrabruje da nastavimo istim smjerom.

Politička stabilnost - ključ napretka

Fitch u izvješću o Hrvatskoj naglašava važnost političke stabilnosti i reformskog kontinuiteta koju i u 3. mandatu zaredom osigurava naša Vlada RH te činjenice da smo ponovno dobili povjerenje građana na izborima za Hrvatski sabor.

I u idućem razdoblju politička stabilnost bit će sidro za strateška postignuća i provedbu politika koje pridonose razvoju Hrvatske i višem životnom standardu.

Saborska većina pokazala je odgovornost, stabilnost i čvrstoću, a oporba svoju uobičajenu nemoć, nezrelost i neozbiljnost!

Sustižemo razvijenije članice EU-a

Fitch ističe i da će u razdoblju 2024.-2026. realni rast hrvatskog BDP-a u prosjeku iznositi 3,1%. A u europodručju „samo“ 1,3%.

Na početku našeg 1. mandata u Banskim dvorima Hrvatska je bila na samo 62% prosječne razvijenosti Europske unije, a sada smo na 76%. Do kraja godine bit ćemo na 78%, što je 16 postotnih bodova više nego 2016. godine.

PRIMORAC: Ovo je za sve nas velika potvrda

Na konferenciji za medije sudjelovao je i potpredsjednik Vlade RH te ministar financija Marko Primorac.

Donosimo i njegove ključne poruke:

Ostvarenje višegodišnjih težnji

Povećanje kreditnog rejtinga na razinu A- ostvarenje je naših višegodišnjih težnji i jedan od najboljih pokazatelja kvalitete upravljanja javnim financijama, ali i naše ekonomske politike u cjelini.

Ujedno, ovo je veliko priznanje za Hrvatsku - kojim ispunjavamo važan cilj iz Programa Vlade za ovo mandatno razdoblje.

Dugoročne pozitivne posljedice

S ovakvim rejtingom znatno je porastao ugled države u domaćem i međunarodnom financijskom okruženju, što će se pozitivno odraziti na poslovanje svih gospodarskih subjekata.

Osim toga, visoki rejting jamstvo je sigurnosti svim stranim i domaćim ulagačima - što će pridonijeti daljnjem rastu proizvodnje, izvoza, zaposlenosti i plaća. Ovo će imati dugoročne pozitivne posljedice na naš gospodarski rast.

Smanjivanje javnoga duga

Fitch navodi i važnost smanjenja udjela javnoga duga u BDP-u. Planiramo da se na kraju 2024. spusti ispod 60%, čime ćemo ispuniti još jedan od kriterija iz Maastrichta.

Prisjetimo se da je nakon pandemijske 2020. godine bio na oko 86%. U četiri godine uspjeti smanjiti udio javnoga duga u BDP-u za 25 postotnih bodova, to je doista impresivno.

Nastavljamo u istom tempu!

Snažni rast BDP-a, proračunska disciplina i ubrzana provedba reformi i investicija, potpomognutih i europskim sredstvima, ostaju okosnica politike Vlade i u nadolazećem razdoblju.

Ne brinite, nećemo spavati na lovorikama, nastavljamo u istom tempu i s istom žarom!

Milanović u 5 godina na Pantovčaku prstom nije mrdnuo da hrvatskim građanima bude bolje. Kao premijer, još gore, unazadio im je život

A A A