Vijesti
22. 9. 2024.

Šaljemo jasnu poruku da nasilje nije prihvatljivo. Da nema opravdanja i da se ne smije tolerirati!

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. PHDZ/PVRH Andrej Plenković: Nasilje nije nikakva „privatna stvar“! Vlada RH nastavit će poduzimati mjere s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama i u obitelji. Svim dosadašnjim izmjenama kaznenog zakonodavstva ojačana su prava žrtava te su propisane strože kazne za nasilnike. Među ostalim, prvi put je uvedeno i kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe - femicid.

Vlada RH ustrajat će u jačanju prevencije nasilja nad ženama - također je poručio hrvatski premijer u svojim objavama na društvenim mrežama u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama:

- Bolja prevencija podrazumijeva edukaciju od najranije životne dobi i daljnje senzibiliziranje javnosti, kao i sustavno prikupljanje te temeljitu analizu podataka u svezi s nasiljem nad ženama, a koji trebaju biti podloga za nove mjere.

Obveza svih državnih institucija & cijelog društva

Borba protiv nasilja nad ženama obveza je svih institucija - istaknuo je Andrej Plenković još na sjednici Vlade RH ovog petka, 20. rujna:

- Poruka da nasilje nije prihvatljivo mora dolaziti od svih segmenata hrvatskog društva, uključujući i od pravosuđa.

Adekvatne, strože, odvraćajuće sankcije

Kroz čak tri kruga zakonskih izmjena u našem mandatu, a najrecentnije su one iz ožujka, pravosuđe je dobilo instrumente za izricanje adekvatnih, strožih, odvraćajućih sankcija te za snažniju zaštitu prava i interesa žrtava - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Osim što je uvedeno kazneno djelo femicida, za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajnog zatvora, povišene su kazne za silovanja i za teška kaznena djela protiv spolne slobode i spolne zlouporabe djeteta.

Plenković: U krizama smo umirovljenicima isplatili 615 milijuna eura

ZLOČIN NA ZAGREBAČKOM SUDU

Hrvatski sabor je prije 20 godina proglasio 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na žrtve koje su na taj datum 1999. stradale kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić na Općinskom sudu u Zagrebu ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

A A A