Vijesti
23. 9. 2024.

Sada je vrijeme za djelovanje, Hrvatska je spremna pridonijeti pravednijem, mirnijem i održivijem globalnom poretku!

Premijer Plenković u radnom je posjetu SAD-u od 23. do 28. rujna. Započeo ga je obraćanjem na Summitu o budućnosti u New Yorku, gdje će u petak govoriti i na 79. zasjedanju Opće skupštine UN-a: „Ponosni smo na hrvatsko predsjedanje Komisijom UN-a za izgradnju mira te predani provedbi Agende 2030. RH je po ostvarivanju ciljeva održivog razvoja na 8. mjestu od 193 zemlje. To nas pozicionira kao naciju koja je možda mala, ali je uspješna“. Nakon sastanka na vrhu svjetskih čelnika zasebno se sastao s glavnim tajnikom UN-a Guterresom.

Na sastanku na vrhu u Zgradi Ujedinjenih naroda državnici iz cijelog svijeta raspravljali su o osnaživanju međunarodnog sustava i multilateralnih odnosa radi adekvatnijih odgovara na potrebe sadašnjih i budućih generacija, miru i sigurnosti, digitalnoj suradnji, financiranju zajedničkih razvojno-socijalni ciljeva…

Oblikovanje bolje budućnosti

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom je obraćanju također napomenuo da je duh suradnje koji podupire međunarodne odnose, a utjelovljuje ga UN, pod velikim pritiskom:

- Okupili smo se na ovom samitu vođeni zajedničkim ciljem - brigom za sadašnjost i oblikovanjem bolje budućnosti. Trenutačni je imperativ vratiti povjerenje i solidarnost među narodima. To mi itekako razumijemo jer je prije 30-ak godina Hrvatska branila svoj suverenitet od agresora, a danas smo pouzdana članica NATO-a i EU-a. Žrtve podnesene u našoj borbi za slobodu i demokraciju nikada nećemo zaboraviti!

Mir & prosperitet

Andrej Plenković je dodao da, unatoč brojnim izazovima, moramo dati prioritet održivom razvoju i učinkovitom multilateralizmu:

- Svijet se suočava s alarmantnim porastom sukoba. Ruska agresija na Ukrajinu, konflikt Izraela i Hamasa te ostala neprijateljstva prijetnja su globalnom miru i čovječanstvu. Izbori koje danas donosimo definirat će svijet za buduće generacije. Samo kombinirajući sigurnost, razvoj i poštivanje ljudskih prava možemo osigurati mir i prosperitet!

Sada je vrijeme za djelovanje, Hrvatska je spremna pridonijeti pravednijem, mirnijem i održivijem globalnom poretku

RAZGOVOR S GUTERRESOM & INTERAKTIVNI DIJALOG

Nakon samita, premijer Plenković sudjelovao je, također u Zgradi UN-a u New Yorku, u Interaktivnom dijalogu „Budućnost počinje sada: unaprjeđenje globalnog sustava za sadašnje i buduće generacije“ …

… te se zasebno sastao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom.

 „Potvrdili smo kvalitetnu suradnju! Jedinstvena iskustva Hrvatske sad se koriste u UN-u za suočavanje s izazovima današnjice. Čestitao sam glavnom tajniku Guterresu na organizaciji sastanka na vrhu, koji daje poticaj za obnovljeni multilateralizam“.

POTPORA UKRAJINI U BORBI ZA PRAVEDNI MIR

U izjavi za medije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na Pakt o budućnosti koji su donijeli Ujedinjeni narodi …

Plenković u New Yorku: Pakt za budućnost je okvir budućeg jačanja Ujedinjenih naroda

… i na svoj nedavni posjet Kijevu, treći od početka ruske invazije:

- Time smo ponovno iskazali potporu prijateljskoj, savezničkoj i partnerskoj Ukrajini. Drago mi je što ću na zasjedanju Opće skupštine UN-a iznova  sresti predsjednika Volodimira Zelenskog. Hrvatska podržava Ukrajinu i pravedni mir. A pravedni mir isključuje odustanak od vlastitog teritorija. Da se na to pristane, bio bi to poziv svakom drugom jačem da nauštrb slabijeg otima teritorij silom. Značio bi to kolaps cijelog međunarodnog sustava.

Ukrajinski narod nevjerojatnim herojskim naporima odolijeva strašnoj ruskoj agresiji, koja je dovela do velikih žrtava i razaranja infrastrukture i civilnih objekata - podcrtao je Plenković.

Hrvatska će nastaviti pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu potporu prijateljskom ukrajinskom narodu!

EURASIA GROUP & DTEK

Uoči Summitu o budućnosti, susreo se u njujorškom sjedištu Stalne misije RH pri UN-u s Ianom Bremmerom, osnivačem i predsjednikom globalne konzultantske tvrtke za poslovni rizik i ulaganja Eurasia Group ...

„Raspravili smo o političkoj situaciji u SAD-u i važnosti jačanja transatlantskog partnerstva. Razgovarali smo i o prioritetima u novom institucijskom ciklusu EU-a te EU putu jugoistočne Europe“.

... te s Maksimom Timchenkom, predsj. Uprave kompanije DTEK, najvećeg privatnog investitora u energetskoj industriji Ukrajine.

„Razgovarali smo o energetskim projektima u Hrvatskoj i jačanju neovisnosti ukrajinskog energetskog sustava“.

A A A