Vijesti
26. 9. 2024.

Više od 30 godina gradimo prijateljstvo, partnerstvo & savez sa Sjedinjenim Američkim Državama!

(VIDEO) Premijer Plenković u radnom posjetu SAD-u. U GRADSKOM VIJEĆU LOS ANGELESA: Hvala na Certifikatu dobrodošlice, gostoprimstvu i prilici da predstavimo razvojne iskorake RH, promoviramo našu kulturu i produbimo gospodarsku suradnju i turističku razmjenu! * S HRVATIMA U SAN PEDRU: Ponosni smo na vas! Čuvate naš nacionalni identitet, a imate i važnu ulogu u poslovnoj zajednici i politici Kalifornije. * U NAJVEĆOJ LUCI U SAD-u: Htjeli bismo prenijeti vaša iskustva u Hrvatsku, zemlju bogate pomorske tradicije.

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a drugi je dan u Kaliforniji (a treći radnog posjeta SAD-u) započeo sudjelovanjem na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Los Angelesa, koji je inače grad-prijatelj Splita. 

Sada je vrijeme za djelovanje, Hrvatska je spremna pridonijeti pravednijem, mirnijem i održivijem globalnom poretku!

Tom je prigodom Andreju Plenkoviću uručen i Certifikat dobrodošlice.

Plenkovićev dolazak - velika čast

Predstavljajući visokog uzvanika, vijećnik Tim McOsker naglasio je da se radi o prvom dolasku bilo kojeg hrvatskog premijera na sjednicu Gradskog vijeća Los Angelesa:

- Čast je to cijelome našem gradu, a posebno mom 15. okrugu, koji je dom mnogobrojnim hrvatskim Amerikancima.

McOsker je zamolio Plenkovića da prenese pozdrave veleposlanici SAD-a u RH Nathalie Rayes, koja je svojedobno radila upravo u ovoj gradskoj vijećnici, istaknuvši njezinu važnost u jačanju veza dviju država.

15-ogodišnje savezništvo u NATO-u 

Zahvalivši na toplom gostoprimstvu, predsjednik Plenković u svom je obraćanju poručio da se Hrvatska, u samo 32 godine neovisnosti, pridružila svim međunarodnim organizacijama, i to uz snažnu potporu SAD-a, koji je Hrvatsku priznao RH u travnju 1992. godine:

- Od tada gradimo prijateljstvo, partnerstvo i savez. Sve se to osobito očituje kroz 15-ogodišnje članstvo Hrvatske u NATO-u.

Bezvizni režim & Global Entry 

Vijećnicima je kazao i da se Hrvatska u njegovom premijerskom mandatu dublje integrirala u Europsku uniju ulaskom u Schengen, eurozonu i Europski stabilizacijski mehanizam, naglasivši da će uskoro postati i članicom OECD-a - organizacije koja okuplja 38 najrazvijenijih i najuređenijih država svijeta:

- Posebno nam je drago što je nakon 30 godina Hrvatska uspjela ući u bezvizni putni režim sa Sjedinjenim Državama, a i jedna je od prvih europskih zemalja uključenih u Global Entry Program s SAD-om.

Hrvatska među samo 4 europske države u Global Entry programu!

Tradicija, kultura, identitet

Potkraj govora, čestitao je Gradskom vijeću na organiziranju manifestacije „Tjedan hrvatske kulturne baštine“:

- Od idućeg svibnja ta će smotra, koja služi za upoznavanje hrvatske tradicije, kulture i identiteta, postati „Mjesec hrvatske kulturne baštine“. Izuzetno smo ponosni na hrvatske Amerikance, najvažniju poveznicu između SAD-a i RH!

SUSRET S HRVATIMA U SAN PEDRU

Radni posjet SAD-u Plenković je nastavio u San Pedru, jednoj od 88 općina Los Angelesa - u kojoj živi najveća hrvatska zajednica u Kaliforniji. 

Na druženju u Hrvatsko-američkom klubu zahvalio je našim sunarodnjacima na dugogodišnjem doprinosu, posebno tijekom Domovinskog rata, kada su pomagali obrani svim mogućim načinima i sredstvima:

- Te su godine postale temelj hrvatske državnosti. A danas živimo u potpuno drukčijem vremenu, ostvarujući korak po korak svoje strateške ciljeve i nacionalne interese. Došli smo s porukom da naša Vlada RH itekako cijeni sve što ste učinili za hrvatsku državu. Vidim vas kao lojalne i uspješne Amerikance, ali i kao ponosne Hrvate!

Jačanje veza s hrvatskim iseljenicima, koji čuvaju i njeguju naš nacionalni identitet i kulturu, trajna je zadaća ove Vlade RH!

Obrazovanje, infrastruktura & energetska neovisnost

„Osigurali smo 2,7 milijardi eura za ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, proširujemo kapacitet LNG terminala koji je Hrvatskoj osigurao energetsku neovisnost, bilježimo značajni rast gospodarstva, plaća i zaposlenosti, a ostvarili smo i najbolji kreditni rejting u povijesti“ - podsjetio je predsjednik Plenković:

- Ujedno, u svim krizama očuvali smo socijalnu koheziju. Uz osnaženi međunarodni položaj te kombinacijom načela solidarnosti i politike modernog suverenizma, nastavit ćemo socijalno i ekonomski jačati Hrvatsku.

Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske

Osvrnuo se i na rezultate u turizmu, izdvojivši da smo 18. destinacija svijeta. Kao jedan prioritet ove Vlade istaknuo je još dinamičniji odnos s Hrvatima izvan RH:

- Izdržali smo sve izazove i uz vašu potporu izgradili respektabilnu, agilnu i entuzijastičnu državu koja koristi prilike na međunarodnoj razini kako bi nam svima skupa bilo još bolje!

Ukidanje dvostrukog oporezivanja 

Premijer Plenković susreo se s hrvatskom zajednicom i u Dalmatinsko-američkom klubu (San Pedro):

- Očekujemo skorašnje ukidanje dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, tj. stupanje na snagu sporazuma koji su dvije države potpisale krajem 2022. godine. Hrvatska je po tom pitanju učinila sve što se od nje očekivalo, ali je nastao problem između izvršne i zakonodavne vlasti u SAD-u. Vjerujem da američki Senat napokon ratificirati taj sporazum.

OBILAZAK LUKE U LOS ANGELESU

Zajedno sa svojim suradnicima, predsjednik Vlade i HDZ-a obišao je najveću luku u Sjedinjenim Državama, onu u Los Angelesu: 
- Uz dugu tradiciju pomorskih aktivnosti, Lijepa Naša je među zemljama Europske unije s najvećim doprinosom plavog gospodarstva nacionalnoj ekonomiji. Iskustva i djelovanje najveće luke u SAD-u želimo povezati s hrvatskim lukama.

U sklopu obilaska, detaljnije se upoznao s radom AltaSea, oceanskog instituta koji provodi niz znanstvenih i istraživačkih aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja zagađenja, prekomjernog izlova ribe i globalnog zatopljenja - koja prijete oceanu, a time i cijelom planetu.

A A A