Vijesti
1. 10. 2024.

Sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe: Nastavljamo povećavati mirovine & poboljšavati status sugrađana 3. životne dobi!

Plenković: Čestitam Međunarodni dan starijih osoba! Dosadašnja postignuća potvrđuju da su one naš prioritet: 9 paketa pomoći od 615 milijuna €, korištenje 27% dijela obiteljske mirovine uz onu osobnu, nacionalna naknada, ukidanje plaćanja dodatnog zdravstvenog doprinosa... Prosječnu mirovinu digli smo na 620 €, a do 2028. cilj je 800 €. A pred nama su idući iskoraci: usklađivanje po formuli 85:15, novi model rasta za svaki mjesec kasnijeg umirovljenja, godišnji dodatak, 18 centara za starije osobe, povećanje staža za svako dijete sa 6 mjeseci na godinu dana, Zakon i Deklaracija o starijim osobama...

(VIDEO) U prigodnom obraćanju Andrej Plenković je istaknuo da se u njegovom premijerskom mandatu već treći put potpisuje Sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe - savjetodavnom tijelu kroz koje Vlada vodi kontinuirani i iskreni dijalog s ključnim umirovljeničkim organizacijama i udrugama.

Glavni je cilj nastaviti povećavati mirovine kako bi naši stariji sugrađani bolje živjeli - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Važno je zajednički formulirati politike koje će položaj umirovljenika i starijih osoba učiniti kvalitetnijim.

Prosječna mirovina 73,3% veća nego 2016.

Premijer Plenković kazao je da Vlada RH, vođena načelom međugeneracijske solidarnosti, uvijek nastoji unaprijediti položaj umirovljenika:

- Prosječna sveukupna mirovina za kolovoz iznosi 620 eura, što je 73,3% više nego 2016. godine. Najniža mirovina je na 394 eura, 89% više nego prije našeg dolaska u Banske dvore. A prosječna ukupna, tzv. ZOMO mirovina, iznosi 571 euro, ili 72% više nego prije 8 godina. Prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža iznosi više od 900 eura, a osigurali smo i nacionalnu naknada kao pomoć osobama koje nisu ostvarile mirovinu.

Po rastu prosječne sveukupne mirovine vodimo protiv SDP-ove Vlade s 250 eura razlike. A do kraja ovog mandata bit će 380, ako ne i 430!

Obiteljske mirovine & 9 paketa pomoći

Naveo je i da su izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2023. povećane obiteljske mirovine za 10%:

- Isto tako, omogućeno je korištenje 27% dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, a najniže mirovine dodatno su povećane za 3% te je potpuno ukinuto smanjenje mirovina prema posebnim propisima.

Izdvojio je i dosadašnjih 8 paketa izravnih novčanih pomoći u razdoblju višestrukih kriza, vrijednih 537 milijuna eura. Najavivši isplatu i 9. naknade u listopadu, naglasio je da će se ukupna vrijednost tih paketa popeti na 615 milijuna eura.

7. paket mjera - 247,6 milijuna eura za zadržavanje niske cijene energije (165,3 mil.) i zaštitu najranjivijih u društvu (82,3 mil.)

18 novih centara za starije osobe

Podsjetio je i na to da je od 1. travnja 2023. ukinut dodatni zdravstveni doprinos od 3% za 32.000 umirovljenika.

Dodao je pritom da se u Hrvatskoj gradi čak 18 centara za starije osobe:

- Sredstva iz europskih fondova bila bi dovoljna za samo njih osam, ali je Vlada odlučila da će ispuniti sve zahtjeve i sagraditi ukupno 18 centara.

Brojni iskoraci i u 3. mandatu

Najavio je da će Vlada nastaviti osiguravati preduvjete za dostojanstveni život starijih osoba u Hrvatskoj:

- Planiramo redefinirati formule za usklađivanje mirovine (85:15), uvesti godišnji dodatak na mirovinu, povećati dodatni staž za svako dijete sa 6 mjeseci na godinu dana te redefinirati model povećanja mirovine za svaki mjesec kasnijeg umirovljenja.

Osim toga, Vlada će predložiti usvajanje Deklaracije za starije osobe, a kao dodatni element istaknuo je plan da se prvi put u suvremenoj Hrvatskoj donese Zakon o starijim osobama.

NACIONALNO VIJEĆE OMOGUĆAVA DIREKTNI DIJALOG

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna ocijenila je suradnju s Vladom i nadležnim ministarstvom vrlo dobrom te izrazila uvjerenje da će, iako je još mnogo posla pred njima, i nadalje biti takva.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović u svom je obraćanju naglasila da je Hrvatska jedina postkomunistička država koja je osnovala tijelo poput Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe:

- Na taj način imamo mogućnost direktnog dijaloga. Što itekako poštujemo.

ZA MILANOVIĆA JE 10 € VIŠE NEGO 260 €!?!

Nakon potpisivanja Sporazuma, premijer Andrej Plenković komentirao je prosvjed koji je izvanparlamentarni BUZ organizirao u znak potpore SDP-ovom kandidatu Milanoviću, koji kao premijer „ništa, baš ništa nije napravio za starije sugrađane“.

A A A