Vijesti
5. 10. 2024.

Ponovit ću bez i najmanje zadrške: Plenković se najviše zauzeo za naš europski put i ravnopravnost Hrvata u BiH!

Dragan Čović za Večernji list BiH: Siguran sam da će i u budućnosti pozitivna uloga predsjednika Vlade RH i dalje biti vodeća. Strateški je interes i nas i Hrvatske i EU partnera da BiH postane stabilna, uređena, moderna i europska država. Na lokalnim izborima 6. listopada očekujem uvjerljivu pobjedu stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH i - ondje gdje nastupa samostalno - HDZ-a BiH. S ponosom možemo kazati da se danas politički procesi u BiH ne mogu voditi bez nas kao predstavnika hrvatskog naroda. Duboko sam uvjeren da ćemo i izbornu reformu uspjeti privesti kraju, da nam drugi narod više neće nametati člana Predsjedništva BiH. Odnosi Hrvata i Bošnjaka u BiH moraju se normalizirati, to je zadatak svih nas.

Prenosimo dijelove velikog intervjua koji je predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i sestrinskog nam HDZ-a BiH Dragan Čović dao za bosansko-hercegovačko izdanje Večernjeg lista uoči lokalnih izbora koji se u toj državi održavaju 6. listopada. Razgovarao: Jozo Pavković.

Što kao čelnik vodeće hrvatske stranke u BiH očekujete na ovim izborima?

Očekujem apsolutnu pobjedu. S razlogom smo stožerna stranka našeg naroda. Imamo snagu, znanje, iskustvo, upornost i zajedništvo. Znamo kako uspješno predvoditi i braniti interese hrvatskog naroda. Uvjeren sam kako će naši sunarodnjaci prepoznati potrebu još jednog snažnog odgovora svima onima koji danas misle ugroziti poziciju, zajedništvo i prava Hrvata - jer upravo HDZ BiH to neće dopustiti, kao što nismo nikad do sada.

Snaga HDZ-a BiH temelji se upravo na našoj uključenosti na najvišim razinama vlasti i s ponosom možemo kazati da se danas politički procesi ne mogu voditi bez nas kao predstavnika hrvatskog naroda.

Ovaj put imamo i nove regionalne stranke, što, čini se, postaje glavno obilježje hrvatske političke scene u BiH. Ugrožava li to poziciju HDZ-a i HNS-a na državnoj razini, u pregovorima o strateškim pitanjima BiH?

Više sam puta kazao da je višestranačje u BiH iskorak kojem stremimo. To nije politička floskula, to je realnost. Istodobno, to ne znači prepuštanje naše pozicije lidera hrvatskog naroda, dapače, mi ćemo u bilo kakvim uvjetima - i onim izraženo pluralističkim - očuvati našu funkciju kao predvodnika Hrvata u BiH. Ovo bi samo značilo da hrvatski narod mora imati jednako pravo na izbor ili, ako želite, luksuz, kao što to već odavno imaju druga dva konstitutivna naroda.

Upravo smo se zbog toga odlučili na korak da političke sastavnice HNS-a BiH nastupaju samostalno na svim razinama gdje prava i interesi našeg naroda nisu ugroženi, jednako kao što nastupamo zajednički na područjima gdje jesu. To je praktičan prikaz onoga o čemu govorimo, a to je da se ne bojimo pluralizma. Naprotiv, mi ga zagovaramo, uvjereni da i u tim uvjetima branimo ime stožerne stranke Hrvata u BiH.

Za Hrvate su i ovaj put ključni Mostar i središnja Bosna. Može li HDZ s koalicijskim partnerima ponoviti rezultat od prije četiri godine?

Očekujem da HDZ BiH i u ovom izbornom ciklusu ponovi svoje prethodne uspjehe. Koliko god netko smatrao da ne polažemo pravo na taj naziv, opet ću kazati činjenično - Mostar je stolni grad hrvatskog naroda u domovini nam Bosni i Hercegovini. To nitko ne može osporiti i nitko nam neće oduzeti pravo da ga zovemo svojim stolnim i rodnim gradom, koliko god zapaljive retorike uputili prema nama. Upravo zbog toga je Mostar strateški važan.

Jednako tako i na području središnje Bosne imamo vrlo jasan plan kako dalje osnažiti ulogu HDZ-a BiH u svim sredinama gdje nam naša brojnost omogućuje da izaberemo načelnike odnosno gradonačelnike i gdje možemo povećati broj naših predstavnika u općinskim odnosno gradskim vijećima. Središnja Bosna je strateški prevažna za hrvatski narod.

Jesmo li zbog izbora zaboravili europski put? Kad ćete se ponovno baviti tim valjda zajedničkim strateškim ciljem?

Više smo puta kazali, i ja osobno kao predvodnik HDZ-a BiH, da očekujemo da će izborna kampanja, nažalost, zasjeniti sve druge političke aktivnosti u Bosni i Hercegovini. To se odnosi i na našu ambiciju europskog napredovanja. Međutim, ovaj vremenski ciklus izbora privodimo kraju i realno je već idućeg tjedna očekivati da napravimo potrebne i jasne planove o tome što možemo i moramo ponuditi, kao iskorake, našim prijateljima iz Europske unije kako bismo osigurali da izvješća o nama budu pozitivna i prikažu ozbiljan pristup i iskorake s naše strane. Tako bismo, uvjeren sam, do kraja otvorili pregovarački proces, što je danas prijeko potreban korak za europsku perspektivu i željenu izgradnju našega društva.

(…) Ono što je nama danas bitno jest upravo to da se unutar svih institucija Europske unije u Bruxellesu, bez obzira na to tko tamo sjedi, bezrezervno i snažno zadrži pozornost na Bosni i Hercegovini.

Kakvu ulogu Hrvatske očekujete ubuduće za BiH i bh. Hrvate - i kada je u pitanju bilateralna suradnja, ali i djelovanje unutar institucija EU-a?

Republika Hrvatska je i do sada bila ključni partner Bosne i Hercegovine na europskom putu, partner koji je nebrojeno puta praktično dokazao svoju privrženost našoj europskoj perspektivi. Ponovno ću istaknuti, jer smatram nužnim, ulogu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji se praktički pokazao najvećim zagovarateljem europskog puta Bosne i Hercegovine.

Čović iz Vinkovaca: Kampanja još nije službeno započela, no želimo da već sada stvari budu sasvim jasne - Primorac ima našu punu podršku!

Uvjeren sam da će i u budućnosti njegova pozitivna uloga i dalje biti vodeća, uzimajući u obzir i samu činjenicu da je strateški interes i nas, i Republike Hrvatske i svih europskih partnera da BiH postane stabilna, uređena, moderna i europska država. Naravno, u tom kontekstu osobito promatramo nas Hrvate u BiH na koje Republika Hrvatska gleda kao na ustavno jednakopravan konstitutivan narod kojem se moraju osigurati sva prava koja pripadaju jednom konstitutivnom narodu.

Čini se da dobro surađujete s “trojkom”, ali odnosi Hrvata i Bošnjaka još nisu relaksirani u dovoljnoj mjeri i svako malo imamo neku novu “priču” koja podiže tenzije. Zašto?

Odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju se normalizirati. Ne postoji alternativa takvom razmišljanju, ono je tek trezvena činjenica našega društva. Normalizacija ovih odnosa zadatak je svih nas koji danas djelujemo u politici, bez obzira na to o kojoj je političkoj opciji riječ i bez obzira na to koja politička opcija obnaša vlast. Ovi se odnosi ne smiju ugrožavati i nadam se da su kolege toga svjesni.

S “trojkom” danas radimo vrlo korektno, ali svi bošnjački predstavnici morat će shvatiti da oni Hrvatima kao konstitutivnom narodu ne trebaju niti mogu išta davati i da mi kao narod svoja prava crpimo iz Ustava BiH. Ono što oni danas moraju učiniti jest rasteretiti se potrebe da nama nameću političke predstavnike i da biraju u naše ime, ugrožavajući time ne samo naša prava, već i naše odnose. Primjer potrebe izbora legitimnog hrvatskoga člana Predsjedništva BiH zorno prikazuje prepreku koja i danas postoji u stabilizaciji ovih odnosa. Takva pitanja moraju biti riješena bez odgađanja. Ustav BiH mora se poštivati.

Hoće li priča o reformi Izbornog zakona BiH napokon biti uspješno završena i tko ili što je najveća smetnja u tomu?

Duboko sam uvjeren da ćemo taj proces uspjeti privesti kraju. Međutim, istodobno sam svjestan činjenice da se u bošnjačkom političkom tijelu vodi ključna rasprava o tome kako onemogućiti Hrvate da izaberu svoje predstavnike. Odnosno, da budem precizan, oni se danas ne bave pitanjem kako napraviti bolju i uspješniju BiH, već raspravama o tome tko je manje prava “dao” Hrvatima ili tko je bolje spriječio Hrvate u njihovu osiguravanju vlastite ustavne jednakopravnosti. Takvo je razmišljanje destruktivno ne samo za naše odnose već i za samu BiH - koja zaslužuje ustavno domoljublje te ozbiljnu i praktičnu opredijeljenost za međusobni dijalog, stabilnost, mir i napredak.

CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI NA DONJEM LINKU:

Odnosi Hrvata i Bošnjaka u BiH moraju se normalizirati, to je zadatak svih nas koji djelujemo u politici

A A A