Vijesti
7. 10. 2024.

33. godišnjica raketiranja Banskih dvora: Hrvatski narod uzvratio je još većom odlučnošću & još čvršćim zajedništvom!

Premijer Andrej Plenković: Tzv. Jugoslavenska narodna armija mislila je da će Hrvatska pokleknuti u tim najtežim trenucima pravednog i obrambenog Domovinskog rata, ali su Hrvati odgovorili velikosrpskom agresoru još snažnijom borbom za neovisnost i demokraciju, za oslobađanje okupiranih područja i stjecanje međunarodnog priznanja. Sutradan je Hrvatski sabor donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom SFRJ!

Toga 7. listopada 1991. velikosrpski agresor napao je povijesnu jezgru Zagreba i Trg svetog Marka. Cilj - likvidirati prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana te slomiti obranu i borbeni moral hrvatskog naroda.

Nisu uspjeli!

Planirali su obezglaviti i obeshrabriti Lijepu Našu, ali nisu uspjeli! Hrvati su im odgovorili još većom odlučnošću i još čvršćim zajedništvom!

Trajna zahvalnost hrvatskim braniteljima

U znak sjećanja na taj dan, kao i svake godine, na zgradu Vlade ispod spomen-ploče postavljen je lovorov vijenac.

„S pijetetom se prisjećamo žrtava toga bezumnog napada, a hrvatskim braniteljima, koji su dali najviše za Domovinu, iskazujemo trajnu zahvalnost“ - poručio je još predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Akteri iz tih povijesnih dana

Zajedno s izaslanstvom Vlada Republike Hrvatske vijenac su položili važni politički akteri iz tog vremena: ondašnji PVRH Franjo Gregurić, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, PPVRH Mate Granić i predstojnica Ureda PRH Zdravka Bušić.

A A A