Vijesti
9. 10. 2024.

Iz Dubrovnika: Još snažnija potpora Ukrajini, njenoj teritorijalnoj cjelovitosti i euroatlantskom putu & postizanju pravednog mira!

(VIDEO & FOTO) Sastanak na vrhu Ukrajina - jugoistočna Europa. Suorganizatori i domaćini: PVRH Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Lideri 12 zemalja usvojili su Deklaraciju o daljnjoj podršci Ukrajini i odaslali poruke solidarnosti i mira. „Dubrovnik nipošto slučajno nije odabran za mjesto održavanja ovog važnog skupa. To je grad višestruke simbolike koji je bolno upoznao agresiju, trpio razaranja, preživio kiše granata. I grad koji se herojski obranio. Danas on uživa mir, prosperitet i napredak. Takvu budućnost želimo Ukrajini!“ - istaknuo je hrvatski premijer.

Ukrajina je među prvima 90-ih godina prošlog stoljeća priznala Hrvatsku, a danas brani svoju slobodu, ali i sigurnost cijele Europe, naše zajedničke demokratske vrijednosti i načela međunarodnog prava - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a prije početka 3. samita Ukrajina - JI Europa:

- Sa zadovoljstvom ćemo Ukrajini i dalje prenositi jedinstvena iskustva Hrvatske nakon pobjede u pravednome Domovinskom ratu. Nastavljamo snažno podupirati njen euroatlantski put te joj pružati ne samo političku, humanitarnu i gospodarsku potporu, nego i onu vojnu!

5 premijera, 4 državna poglavara & 3 MVP-a

U Dubrovnik je stiglo 5 premijera - Kyriakos Mitsotakis (Grčka), Dimitar Glavchev (Bugarska), Edi Rama (Albanija), Borjana Krišto (Bosna i Hercegovina) i Hristijan Mickoski (Sjeverna Makedonija) te 4 šefa država - Nataša Pirc Musar (Slovenija), Vjosa Osmani (Kosovo), Aleksandar Vučić (Srbija), Jakov Milatović (Crna Gora).

Tursku, Moldovu i Rumunjsku predstavljali su ministri vanjskih poslova. U ime Europske komisije došla je potpredsjednica za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, a velikom se skupu video porukom obratio glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Mathias Cormann.

SPORAZUM O DUGOROČNOJ POTPORI & SURADNJI

Uoči samog samita, PVRH Andrej Plenković sastao se tête-à-tête s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Nakon sastanka, dvojica lidera potpisala su Sporazum o dugoročnoj potpori i suradnji između Hrvatske i Ukrajine. Njime se na višu razinu podiže već postojeća suradnja na području humanitarne pomoći, razminiranja, rehabilitacije branitelja i procesuiranja ratnih zločina.

PLENKOVIĆEV GOVOR: Svim srcem stojimo uz Ukrajinu od 1. dana ruske agresije!

U uvodnom obraćanju na sastanku na vrhu predsjednik Vlade RH podsjetio je da je Ukrajina jedna od prvih zemalja koja je stala uz Hrvatsku i priznala njenu neovisnost:

- Pomogli su nam i s vojnom opremom dok smo bili suočeni s embargom na uvoz oružja. I zbog toga, ali ne samo zbog toga, Hrvatska svim srcem stoji uz Ukrajinu od prvog dana ruske agresije. I stajat će!

Donosimo i ostale naglaske iz govora Andreja Plenkovića:

Rusija potkopava same temelje Europe

Snažno podržavamo i euroatlantski put Ukrajine. Trebala bi ući i u EU i u NATO čim se za to steknu uvjeti. Svaka zemlja ima pravo na samoopredjeljenje, na odabir svojih političkih partnera. To je kamen temeljac demokracije nakon Hladnog rata.

Plenković: Čvrsto stojimo uz Ukrajinu i Ukrajince; cijenimo žrtvu koju podnose za svoju zemlju

Rusija nije samo napala jednu suverenu zemlju, nego ona i potkopava same temelje europske sigurnosti kršeći načela međunarodnog prava i pokušavajući srušiti naše civilizacijske i demokratske vrijednosti. Neosuđivanje Rusije ohrabrilo bi i druge autoritarne režime da učine slično ili isto.

Stabilna & sigurna budućnost

Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije. Dubrovnik, koji je u Domovinskom ratu pretrpio teška razaranja, dobro zna kako je to. Nipošto slučajno nije odabran za mjesto održavanja ovoga važnog skupa. Nakon pobjede u obrambenom ratu, naša je država uspješno provela mirnu reintegraciju dotad okupiranog Podunavlja, što doista može poslužiti kao vrijedan primjer.

Hrvatska će nastaviti pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu potporu prijateljskom ukrajinskom narodu!

Pomažući Ukrajini ulažemo u stabilnu i sigurnu budućnost za našu djecu u cijeloj Europi. Naša odlučna predanost da joj nastavimo pružati potporu dovest će, kad-tad, Ukrajinu do - pobjede!

DUBROVAČKA DEKLARACIJA

Na samitu u Dubrovniku usvojena je i potpisana deklaracija koja izražava punu potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nedvosmisleno osuđuje rusku agresiju te potvrđuje zajedničku predanost Europe pružanju pomoći ukrajinskom narodu.

Dubrovačka deklaracija pozdravlja otvaranje pristupnih pregovora s EU-om, kao i predanost NATO-a pružanju podrške Ukrajini na njenom putu prema potpunim euroatlantskim integracijama, uključujući i članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Isto tako, podržava mirovnu formulu predsjednika Volodimira Zelenskog, ističe važnost privođenja pravdi pojedinaca odgovornih za zločine počinjene tijekom ruskog osvajačkog rata i naglašava sigurnost u korištenju nuklearne energije i nuklearnih postrojenja.

Sudionici sastanka na vrhu iskazali su predanost sudjelovanju u sadašnjoj i poslijeratnoj obnovi Ukrajine radi osiguravanja njene prosperitetne budućnosti.

„Bez slobodne i mirne Ukrajine nema slobodne i mirne Europe“ - zaključak je Deklaracije.

ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

U sklopu samita, hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održali su zajedničku konferenciju za medije, istaknuvši da jedino snažna Ukrajina može osigurati uspostavu pravednog mira s Rusijom.

Plenković: Snaga zaustavlja agresiju

Iskustvo Hrvatske govori nam da slabost omogućava agresiju, dok snaga slabi agresiju i zaustavlja je. To je cijela poanta ovog velikog napora i pružanja vojne podrške - da Ukrajina bude snažna. Jer ako ulaziš u pregovore slab, onda će i rezultati biti slabi, a ako u pregovore ulaziš snažan, onda će i rezultati biti dobri.

Dubrovačka deklaracija rezimira snažnu političku volju država ovog dijela Europe da se pomogne Ukrajini

Ključno je da konačni mirovni sporazum ne uključuje teritorijalne koncesije na štetu Ukrajine. To bi bila najgora moguća poruka i međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima, kao i zeleno svjetlo bilo kojem snažnijem akteru s ekspanzionističkim ambicijama da poduzme sličnu agresiju bilo gdje u svijetu.

Zelenski: Pravedan mir, a ne zamrzavanje stanja

Izražavam zadovoljstvo snažnom podrškom svih država nazočnih na samitu. Jer one se zalažu za pravedan mir, a ne za zamrzavanje stanja.

Moj mirovni plan uključuje jačanje Ukrajine kako politički, tako i na bojišnici - zajedno s našim saveznicima. Ključno je ojačati Ukrajinu kako bi imala bolju poziciju u budućim mirovnom pregovorima.

BILATERALNI SASTANCI

Osim tête-à-tête sastanka s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, premijer Plenković na dubrovačkom je samitu održao još niz „bilaterala“.

Zasebno se sastao s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

ŠETNJA GRADSKOM JEZGROM

Nakon sastanka na vrhu, Plenković je zajedno sa Zelenskim prošetao ulicama Grada svetog Vlaha.

Dubrovčani, ali i brojni turisti, tom su prilikom srdačnim pljeskom i ovacijama pozdravljali ukrajinskog predsjednika, uzvikujući pritom „Slava Ukrajini! Herojima slava!“.

POČAST POGINULIM BRANITELJIMA

Hrvatski premijer potom je, zajedno s gradonačelnikom Matom Frankovićem, odveo Zelenskog u Spomen-sobu poginulih dubrovačkih branitelja.

Franković je tom prilikom ukrajinskom predsjedniku darovao englesko izdanje knjige „Zagonetka pobjede“ (The Enigma of Victory), svjedočanstvo hrvatskih branitelja o herojskoj obrani dubrovačkog područja.

„HVALA DUBROVNIKU, HVALA HRVATSKOM NARODU!“

Nakon sastanka na vrhu, ukrajinski predsjednik na svojim je društvenim mrežama objavio video iz Dubrovnika, uz snažne riječi zahvale i poštovanja:

- Odali smo počast braniteljima Dubrovnika. Važno je čuvati i njegovati uspomenu na heroje koji su se borili i izborili za slobodu. Hvala Hrvatskoj što poštuje ukrajinske ratnike, što skrbi o našim ranjenicima, prognanicima i djeci nakon svega što su proživjeli u svirepoj ruskoj agresiji. Hvala na potpori i svima koji su nas sreli na ulicama grada. Duboko cijenimo topao odnos Hrvata prema mojoj domovini.

SUSRET S UKRAJINSKOM DJECOM

90-ero djece iz Ukrajine u dobi između 9 i 13 godina, kojima su roditelji poginuli u ruskoj agresiji, prije tjedan dana došlo je na odmor na Jadran u sklopu humanitarne akcije. To im je prvi odlazak iz svoje napaćene zemlje, uništavane svakodnevnim ruskim raketiranjima.

Ukrajinski mališani susreli su se u Dubrovniku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Slava Ukrajini!

A A A