Vijesti
17. 10. 2024.

Međunarodno izolirani zavidnik i ruski agent Milanović opet će pobješnjeti. Europski lideri potvrdili su važnost Dubrovačkog samita!

(VIDEO) Bruxelles. Zajedno s ostalim predsjednicima vlada/država EU-a premijer Plenković sudjelovao je na sastanku Europskog vijeća, na koji je došao i Zelenski kako bi predstavio svoj mirovni plan, o kojem je govorio i na uspješnom samitu Ukrajina - jugoistočna Europa u Dubrovniku. „Hrvatska pripada zapadnom civilizacijskom krugu i euroatlantskim integracijama, želi biti pouzdan saveznik i partner. Kao zemlja koja je bila žrtva velikosrpske agresije poštujemo međunarodno pravo i pomažemo prijateljskom ukrajinskom narodu“. 

Drago mi je da je u Zaključke Europskog vijeća uvrštena formulacija kojom se pozdravlja uspjeh sastanka na vrhu u Dubrovniku! - poručio je iz Bruxellesa predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Prepoznata je važnost potpore država u našem okružju i solidarnosti s Ukrajinom koje su iskazane u Dubrovačkoj deklaraciji. Drago mi je i što je ponovno s nama bio predsjednik Volodimir Zelenski. 

Milanović ponavlja narativ srbijanskih tabloida o „Vučićevom šou“ u Dubrovniku. Zar može niže pasti?!

„Svi zajedno podržali smo njegov mirovni plan - plan pobjede“.

Rusi dirigirano dovoze migrante 

Osim o zajedničkoj, nedvojbenoj podršci Ukrajini kao žrtvi brutalne ruske agresije, na Europskom vijeću raspravljalo se i o sukobima na Bliskom istoku i ilegalnim migracijama. 

Poljski premijer govorio je o pritiscima kojima je izložena njegova zemlja, na čije granice Rusija i Bjelorusija dirigirano dovoze migrante. 

Jača zaštita vanjske granice EU-a 

Stav svih europskih državnika očekivano je jasan, moramo jačati zaštitu vanjske granice EU-a i Schengena, sigurnost i međusobnu suradnju! - naglasio je hrvatski premijer:

- Hrvatska će itekako dati svoj doprinos u suzbijanju protuzakonitih migracija, tim više jer je na čelu novog portfelja Europske komisije za Sredozemlje naša Dubravka Suica!

Milanović ponavlja narativ srbijanskih tabloida o „Vučićevom šou“ u Dubrovniku. Zar može niže pasti?!

EPP - ZAHVALA HRVATSKOJ GRANIČNOJ POLICIJI

PVRH/PHDZ Andrej Plenković sudjelovao je i na pripremnom samitu Europske pučke stranke (EPP), koji se redovito organizira uoči Europskog vijeća.

Naglasio je da pozicija EPP-a, najjače i najveće političke obitelji u Europi, mora biti jedinstvena i odlučna u borbi protiv nezakonitih migracija:

- Suglasni smo s provedbom Pakta o migracijama i azilu te s osnaživanjem vanjskih granica EU-a. Zahvalni smo hrvatskim policajcima koji čuvaju naše granice!

Pod krinkom „turista“

Moramo jačati i suradnju s trećim zemljama iz kojih migracije najčešće kreću, ali i potaknuti europske države koje nisu članice EU-a da s nama usklade viznu politiku - dodao je predsjednik Plenković:

- Tu posebno mislim na Srbiju i BiH. Neprihvatljivo je da primjerice iz Sirije dolete kao turisti u Beograd ili Sarajevo, a onda se upute prema hrvatskoj granici i „pretvore“ u migrante. To mora stati!

Dobro je to što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila da će uskoro izići sa zakonodavnim prijedlogom za brže i učinkovitije vraćanje nelegalnih migranata - zaključio je.

MLADI UKRAJINSKI LIDERI

Prije sastanka na vrhu EPP-a, premijer Plenković se susreo s mladim ukrajinskim političkim liderima kojima je Hrvatska osigurala stipendije za sudjelovanje na svjetskom samitu One Young World u Montrealu:

- Lijepo je vidjeti da znanjem i motivacijom pridonose globalnim naporima za postizanje mira, sigurnosti i prosperiteta.

VIJEĆE ZA SURADNJU U ZALJEVU 

Dan prije svih gore navedenih događaja, Plenković je sudjelovao na Prvom sastanku na vrhu između Europske unije i Vijeća za suradnju u Zaljevu:

- Razmijenili smo stajališta o deeskalaciji sukoba na Bliskom istoku. Zauzimamo se za politički dogovor koji će dovesti do solucije dviju država, Izraela i Palestine. To je po nama jedini mogući put.

U odnosima s EU-om Zemlje Zaljeva igraju važnu ulogu i u energetskom i ekonomskom smislu - dometnuo je.

A A A