Vijesti
16. 10. 2024.

Od 1. siječnja minimalna bruto plaća raste na 970 €! Do kraja mandata podići ćemo prosječnu plaću na najmanje 1.600 €!

(VIDEO) ISPUNJAVAMO OBEĆANJA! Premijer Andrej Plenković na 32. sjednici Vlade RH: Nakon što smo u globalnim krizama osigurali socijalnu koheziju, očuvali radna mjesta i zaštitili građane i gospodarstvo, ostvarili smo i niz strateških prioriteta - poput rasta prosječne plaće i prosječne sveukupne mirovine. Bilježimo rekordnu zaposlenost, očekujemo rast BDP-a od 3,6% i imamo A kreditni rejting. I na tome ne kanimo stati. S Novom godinom znatno podižemo „minimalac“, a odluku ćemo donijeti na idućoj sjednici. 

Planiramo redefinirati i formulu za usklađivanje mirovina, sa 70:30 na 85:15, te uvesti godišnji dodatak za umirovljenike - također je najavio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u obraćanju na početku sjednice.

Povećanje staža za majke, udvostručenje naknade za novorođenče

Isto tako, majkama ćemo povećati radni i mirovinski staž sa 6 na 12 mjeseci za svako dijete te udvostručiti naknade za novorođenu djecu, s 309 na 618 eura - nastavio je Andrej Plenković:

- Također, još jednom ćemo povećati studentsku satnicu, omogućiti priznavanje studentskog rada u staž mirovinskog osiguranja te razvijati nove modele i poticajne mjere za povratak pripadnika hrvatskog iseljeništva.

Priuštivo stanovanje 

Osvrnuvši se na Godišnje izvješće o radu Vlade RH, kojim je u Hrvatskom saboru zastupnicima predstavio naša i dosadašnja i buduća postignuća, premijer Plenković je najavio …

Izvješće o stanju države i nacije: što smo postigli & što ćemo još postići! Ispunjavamo svoja obećanja!

… da će potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva Branko Bačić ovog petka prezentirati pak Nacionalni plan stambene politike:

- Glavni cilj: omogućiti priuštivo stanovanje. 

Prioritet - Nacionalni plan stambene politike za priuštivo stanovanje mladih

SLABLJENJE MEĐUNARODNOG POLOŽAJA 

Premijer Andrej Plenković u uvodnom se govoru na sjednici dotaknuo i sudjelovanja hrvatskih časnika u NATO-ovoj Aktivnosti potpore Ukrajini (NSATU):

- Dio oporbe prati Milanovića u pokušaju slabljenja međunarodnog položaja Hrvatske, osobito kao saveznice u NATO-u i partnera unutar Europske unije.

O tome više na:

Držat ćemo Hrvatsku na pravoj strani povijesti

A A A