Vijesti
24. 10. 2024.

SDP je 2015. „povećao“ minimalnu bruto plaću s 401 na 402 € - za 1 (jedan) euro. Mi smo je u 1 godini podigli za - 130 €!

Za Milanovića, partiju i njihove provokatore iz MOST-a 1 je više nego 130!? (VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 35. sjednici Vlade RH: Kako smo i najavili, donijeli smo odluku da se od 1. siječnja „minimalac“ poveća s 840 na 970 €. To je porast od 15,5% u odnosu na 2024. godinu. Sukladno tome raste i minimalna studentska satnica - s 5,25 na 6,06 €. S ovim će povećanjem minimalna plaća od 2016. naovamo ukupno porasti za 134% - s 414 na 970 eura! Od početka 2025. bit će na razini 54% prosječne plaće i 63% one medijalne.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je da će se zbog ovako velikog skoka minimalne plaće donijeti i niz kompenzacijskih mjera za poslodavce:

- Želimo da se održi njihova ekonomska stabilnost i očuvaju radna mjesta. Hrvatski zavod za zapošljavanje tako će im prva tri mjeseca 2025. nadoknaditi razliku rasta plaće. Za svakog radnika poslodavac će moći zatražiti kompenzaciju između trenutačnog i budućeg iznosa „minimalca“. To je u prvom tromjesečju iduće godine, dakle, ukupno 390 eura po radniku. 

Od 1. siječnja minimalna bruto plaća raste na 970 €! Do kraja mandata podići ćemo prosječnu plaću na najmanje 1.600 €!

Predviđaju se i neke druge kompenzacijske mjere, poput plaćanja do jednog radnog dana u tjednu i troškova usavršavanja i prekvalifikacije - dodao je Andrej Plenković.

Prosječna plaća - rast od 77%!

Andrej Plenković potom je iznio najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti i plaćama:

- Rast prosječne neto plaće od početka našeg prvog mandata iznosi 77%, povećana je sa 749 na 1.324 eura. Medijalna plaća porasla je pak za 73%, sa 656 na 1.134 eura. 

Izvješće o stanju države i nacije: što smo postigli & što ćemo još postići! Ispunjavamo svoja obećanja!

Počela je i isplata jednokratnog, devetog novčanog primanja umirovljenicima, ukupna vrijednost svih paketa je 666 milijuna eura - dometnuo je u uvodnom obraćanju. 

Dovršetak autoceste Zagreb-Sisak

Hrvatski premijer je izdvojio i dovršetak 11-kilometarske dionice Lekenik-Sisak autoceste A1, koja povezuje Sisak sa zagrebačkim prstenom:

- Ovaj projekt, koji je Vlada ponovno pokrenula nakon razornog potresa, predstavlja ključnu investiciju u cilju gospodarske revitalizacije i jačanje prometne infrastrukture Sisačko-moslavačke županije. Vožnja dionicom i dalje ostaje besplatna, što je nastavak mjera podrške stanovnicima tog kraja.

REČENO - UČINJENO. Otvorena autocesta A11 Zagreb-Sisak! Strateški projekt ZA revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije!

Gradimo i dalje!

Najavio je pritom nastavak izgradnje brzih cesta prema Bjelovaru, Virovitici, Požegi i Koprivnici, čime će se poboljšati prometna povezanost regija koje do sada nisu bile dio mreže autocesta: 

- Prioritet je i rasteretiti pravac Kaštela-Omiš i dovršiti autocestu prema Dubrovniku, čime ćemo osigurati ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske.

Priuštivo i održivo stanovanje

Podsjetio je da je prošlog tjedna predstavljen Nacionalni plan stambene politike do 2030. godine, čiji su osnovni ciljevi priuštivo i održivo stanovanje te prostor u funkciji stanovanja:

- Za to ćemo koristit četiri poluge - financijsku, poreznu, zemljišnu i ekološko-energetsku. Želimo aktivirati prazne nekretnine, potaknuti dugoročni najam i osnažiti pravnu sigurnost najamnog odnosa.

O RUSKOM IGRAČU S PANTOVČAKA

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na sjednici se osvrnuo, naravno, i na Milanovićevu prorusku politiku. Na tu temu je govorio i na konferenciji za medije.

O tome u zasebnom članku: 

Predlažemo da na novu sjednicu Odbora za obranu Hrvatskog sabora dođe zamjenik glavnog tajnika NATO-a, koji će svima objasniti što je NSATU!

A A A