Vijesti
25. 1. 2019.

Iz Davosa: Ponovno smo izrazili spremnost da se u Hrvatskoj izgradi Centar za četvrtu industrijsku revoluciju!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković drugog dana boravka u Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) sudjelovao je u panelu na temu „Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu“, s posebnim naglaskom na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u 4. industrijsku revoluciju.

Preduvjeti za bolje razumijevanje & angažman

U izjavi za medije kazao je da je u raspravi naveo tri ključna aspekta. Prvi je da današnji lideri država članica Europske unije moraju jako dobro razumjeti što se zbivalo na prostoru istočno od Hrvatske tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća da bi do kraja shvatili zašto su ovakvi odnosi među državama ili unutar država danas. Ocijenio je to preduvjetom za bolje razumijevanje i angažman.

Drugi aspekt je da zajednički napori međunarodnih institucija moraju biti komplementarni u smislu gospodarskog ulaganja, financijske pomoći, bolje povezanosti i jačanja infrastrukture i modernizacije susjednih zemalja kako bi išle u korak s četvrtom industrijskom revolucijom.

Perspektiva proširenja, ali uz ispunjavanje kriterija

Treći, najvažniji aspekt, kazao je Plenković, jest najava da će Hrvatska biti domaćin sastanka na vrhu EU i država jugoistoka Europe u svibnju 2020. godine, za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

- Želimo napraviti hodogram aktivnosti koji će omogućiti i jasnu perspektivu proširenja, ali isto tako i jasno ispunjavanje kriterija za sve Hrvatskoj susjedne države.

Centar za 4. industrijsku revoluciju

Novinare je zanimalo je li u raspravi bilo riječi o centru za četvrtu industrijsku revoluciju, koji bi se, prema najavama sastanka na vrhu u organizaciji WEF-a u listopadu 2018. u Ženevi, trebao graditi u našoj široj regiji.

Odgovorio je da je Hrvatska još tada iskazala interes za taj centar, ali u ovom trenutku još nema odluke WEF-a.

- Naša je spremnost apsolutno ponovljena i danas. Pozvat ćemo kolege iz WEF-a da u travnju dođu u Dubrovnik, kada je Hrvatska domaćin summita Kina+16. Tada će u okviru političkih aktivnosti biti i jedan veliki gospodarski forum. Želimo da oni vide i tu dimenziju odnosa.

Davos: O našem ulasku u OECD & zainteresiranosti globalnih kompanija za poslovanje u Hrvatskoj!

Izbjeći neuređeni Brexit

Predsjednik Plenković sastao se danas u Davosu i s irskim premijerom Leom Varadkarom te švicarskim predsjednikom Ueliem Maurerom.

S irskim premijerom razgovarao je o procesu Brexita. Kazao je kako bi tzv. neuređeni Brexit bio najgori scenarij, tj. da se preko noći raskinu sve pravne veze između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, što bi bez ikakve dileme ostavilo pravnu nesigurnost i negativne posljedice i za gospodarstvenike i za građane.

- Treba učiniti sve da se to izbjegne!

A A A