Vijesti
29. 1. 2019.

Mjesečnik I'M: Novi fond InvestEU s više od 13 mlrd. eura - Nova prilika za hrvatske poduzetnike!

Naša eurozastupnica i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić objavila je novi broj svog newslettera - mjesečnika I'M - koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za EU i Hrvatsku.

Uvodna riječ

Eurozastupnica Maletić u uvodniku je podsjetila na neslaganje naših zastupnika sa smanjenjima sredstava za koheziju, poljoprivredu i ruralni razvoj koje je bilo predloženo u novome višegodišnjem EU proračunu…

Mjesečnik I'M: U novome višegodišnjem EU proračunu tražimo ista sredstva za poljoprivredu i koheziju!

… a osvrnula se i na InvestEU, novi fond koji se uvodi umjesto dosadašnjeg Europskog fonda za strateška ulaganja, što je glasovanjem ovog mjeseca na plenarnoj sjednici usvojio Europski parlament.

InvestEU

- Novi fond više je nego tri puta veći od EFSU-a, što je nova prilika za Hrvatsku i dobra vijest za poduzetnike jer su mnogi zahvaljujući EFSU-u već uspjeli ostvariti povoljne kredite HAMAG-BICRO-a, HBOR-a i poslovnih banaka koje su se uključile u provedbu. Uz garanciju EFSU-a krediti su ostvareni i za veće projekte, poput projekta Zračne luke Dubrovnik (32,5 milijuna eura), Hrvatske elektroprivrede (150 milijuna eura), Valamar Riviere (16 milijuna eura). Značajan broj projekata u djelatnosti zdravstva dobilo je jamstvo i povoljan kredit, tako da primjere dobrih projekata imamo od zubnih ordinacija do kliničkih bolničkih centara.

Povećavanje sredstava

Naglasila je da se od 2021. sredstva s dosadašnje 4 milijarde eura povećavaju na 13,1 milijardu eura.

- Mogućnosti će biti puno više te ću vas i dalje o svemu detaljno informirati, kao kad sam za EFSU izdala poseban materijal „Europski fond za strateška ulaganja - stanje provedbe, izazovi i prilike u EU s posebnim osvrtom na Hrvatsku i susjedne države nečlanice“ i kad sam organizirala konferenciju u suradnji s potpredsjednikom Europske komisije Jirkyjem Katainenom. Cilj mi je potaknuti da se što više programa EU-a usmjeri poduzetnicima početnicima i onima koji ne mogu doći do klasičnih izvora financiranja, a zaslužuju drugu šansu. Brojnim amandmanima na različita izvješća, posebno u mišljenju ECON-a o budućnosti EU-a za koje sam bila izvjestiteljica, ukazala sam na važnost osiguranja jednostavnog pristupa kapitalu i izvorima financiranja za poduzetnike. Istaknula sam i važnost ujednačavanja uvjeta financiranja jer, kako govoriti o istim šansama na jedinstvenom tržištu uz ogromne razlike u kamatnim stopama na kredite poduzetnicima.

Uredba o zaštiti proračuna EU-a

U najnovijem izdanju mjesečnika možete pročitati i analizu prijedloga Uredbe o zaštiti proračuna Unije u slučaju općih nedostataka u pogledu vladavine prava u državama članicama koju je pripremila zastupnica Maletić.

Uz to, u ovom broju I'M-a možete pročitati detaljnije o glavnim naglascima i preporukama jesenskog paketa europskog semestra, u članku koji je pripremio dr. sc. Davor Galinec. U nacrtu zajedničkog izvješća Komisije i Vijeća o zapošljavanju za 2019. navedene su ključne sažete poruke koje se navode u članku. Uz to, navode se i preporuke Komisije Vijeću koje je potrebno provesti u 2019. godini.

Europske snage solidarnosti

Katarina Ivanković-Knežević analizira istraživanje zajedničkog centra za istraživanja o usamljenosti građana EU-a kojem je cilj istražiti usamljenost i sa svih razina promotriti taj nejednako raširen fenomen u državama EU-a, dok asistent zastupnice Maletić, Alen Halilović, piše o Europskim snagama solidarnosti - inicijativi EU-a kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima od koristi zajednicama i osobama diljem Europe, a na kojem je zastupnica Maletić radila kao izvjestiteljica za izvješće Odbora REGI i predložila niz izmjena za unaprjeđenje prijedloga Europske komisije.

Također, možete pročitati i brojne zanimljivosti u redovitim rubrikama: Aktivnosti Ureda, Vijesti iz Europskog parlamenta i Plenarno zasjedanje.

I'M mjesečnik možete u cijelosti pročitati ovdje.

A A A