Vijesti
30. 1. 2019.

Bačić: Hrvate u BiH pokušavaju ušutkati kako bi se prestali boriti za svoju stvarnu ravnopravnost!

Očito nekim bošnjačkim strankama odgovara samo kada ih Hrvati bespogovorno slušaju i kada šute. Političko i medijsko Sarajevo svakodnevnim optužbama na račun Hrvata pokušava zamagliti istinu o neravnopravnosti naših sunarodnjaka!

To je za Večernji list BiH istaknuo predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić nakon što je u Mostaru, kao izaslanik predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića, sudjelovao na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ako treba, tisuće puta ćemo upozoriti na neravnopravnost Hrvata u BiH!

Dok sam ja predsjednik Vlade, Hrvatska neće odustati od zaštite interesa našeg naroda u BiH!

Doprinos stabilizaciji BiH

Izrazio je zadovoljstvo što su u Mostaru iskazani zajedništvo i zrelost svih političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH. Također, istaknuo je da će se hrvatsko državno vodstvo nastaviti zauzimati za izmjenu nepravednoga Izbornog zakona u BiH, koji Bošnjacima omogućuje nametanje hrvatskih političkih predstavnika u BiH.

- Hrvatska će poduprijeti izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH te otklonila mogućnost izbora hrvatskih dužnosnika bez narodnog legitimiteta. Na taj se način najviše doprinosi stabilizaciji Bosne i Hercegovine! RH je svjesna uloge i važnosti HNS-a BiH koji okuplja 14 hrvatskih političkih stranaka u BiH u smjeru zaštite Hrvata. HNS ima jasnu viziju moderne i demokratske, europske BiH. Jedino europska BiH triju ravnopravnih naroda može biti funkcionalna država.

Hrvatska - najveći saveznik

Bačić je izrazio potporu i euroatlantskom putu BiH.

- Republika Hrvatska najveći je saveznik BiH u euroatlantskim integracijama, a Hrvati u BiH su predvodnici procesa približavanja zemlje k članstvu u EU-u i NATO-u.

Poštujemo integritet BiH, no naša je pozicija jasna: A to su stvarna ravnopravnost Hrvata & izmjene izbornog zakona!

Pozvao je, još jednom, i na izgradnju BiH na načelima međusobnog uvažavanja i istinske ravnopravnosti triju naroda.

- Za europsku budućnost BiH izgradnja povjerenja među Hrvatima, Bošnjacima i Srbima nema alternativu.

A A A