Vijesti
24. 2. 2019.

Predsjednik Plenković s europskim liderima u Egiptu na prvom summitu EU-a i Arapske lige!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovat će 24. & 25. veljače na sastanku na vrhu šefova država i vlada Europske unije i Arapske lige u Sharm el-Sheikhu u Egiptu.

Tijekom summita bit će održani plenarni sastanci na temu "Jačanje euro-arapskog partnerstva i zajedničko rješavanje globalnih izazova" te "Zajedničko rješavanje regionalnih izazova", a na njima će sudjelovati i predsjednik Plenković.

Ratni sukobi, terorizam, migracije…

Na summitu, koji se organizira prvi put u povijesti, sudjelovat će 26 europskih lidera i čelnici najmanje 20 arapskih država. Sastankom na vrhu supredsjedat će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

Čelnici obiju strana nastojat će ojačati arapsko-europske veze i suradnju. Jer, sve što se događa u regijama sjeverne Afrike te Bliskog i Srednjeg istoka danas izravno utječe na Europu - bilo da se radi o ratnim sukobima u Libiji i Siriji, pa do Irana, terorizma i migrantskog problema.

Program sastanka na vrhu

Nedjelja, 24. veljače

17:30 Svečanost otvorenja summita Europske unije i Arapske lige (Međunarodni kongresni centar, Peace Road, Um Marikha Bay)

17:50 Prvi plenarni sastanak na temu "Jačanje euro-arapskog partnerstva i zajedničko rješavanje globalnih izazova"

19:50 Zajednička fotografija

Ponedjeljak, 25. veljače

10:30 Sastanak šefova izaslanstava na temu "Zajedničko rješavanje regionalnih izazova"

12:00 Drugi plenarni sastanak na temu "Jačanje Euro-arapskog partnerstva i zajedničko rješavanje globalnih izazova"

14:00 Svečanost zatvaranja summita Europske unije i Arapske lige

14:20 Izjave za medije

A A A