Vijesti
2. 1. 2019.

Za novogodišnje praznike 15% više gostiju nego lani! Imamo cjelogodišnji turizam, a ne samo ljetnu sezonu!

Ministar turizma i član Središnjeg odbora HDZ-a Gari Cappelli, gostujući u Dnevniku Nove TV, komentirao je najnovije podatke informacijskog sustava eVisitor, prema kojem je u Hrvatskoj u 2018. ostvareno 19,7 milijuna turističkih dolazaka i više od 106 milijuna noćenja, što je 6,5 posto više dolazaka i gotovo 4 posto više noćenja nego lani!

Još jedna rekordna godina!

- Kao što smo i najavljivali, rezultati pokazuju da smo opet imali rekordnu, povijesnu turističku godinu! Ako tome pribrojimo i ukupne turističke prihode od također rekordnih 12 milijardi kuna, definitivno se potvrđuje da je Hrvatska svjetski prepoznatljiva destinacija!

Cappelli: Očekujemo povećanje broja turista između 5 do 7 posto na razini države tijekom cijele godine!

Cjelogodišnji turizam

No još važnije jest to da recentni podaci potvrđuju da se u Lijepu Našu više ne dolazi samo radi sunca i mora, nego da imamo turizam svih dvanaest mjeseci!

- Već sada možemo govoriti o cjelogodišnjem turizmu jer smo na dočeku Nove godine imali 15-ak posto više gostiju nego lani! Naši napori rađaju plodom! No želimo još više i bolje! Stoga ćemo u 2019. dodatni fokus imati na kontinentalnom turizmu, na pred i posezoni. Uostalom, ove ćemo godine Dane hrvatskog turizma organizirati upravo u Slavoniji.

Investicija u osječki aerodrom

A općenito za razvoj, pa tako i kontinentalnog turizma - nastavio je Cappeli - važna je prometna povezanost.

- Najavljujem veliku investiciju u osječki aerodrom kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem! Nastavit ćemo jačati posebne oblike turizma, poput cikloturizma i gastroturizma, koji su lani zabilježili veliki pomak i našoj ponudi dali dodatnu kvalitetu. A donedavno, prema anketama među samim turistima, njih više od 70 posto dolazilo je u Hrvatsku isključivo zbog sunca i mora!

Cjelogodišnji turizam: Programima koje sufinancira EU produžit ćemo sezonu i stvoriti nova radna mjesta!

Rast investicija od 40 posto!

Cappelli je izdvojio da je prošla godina bila rekordna i po investicijama u turizam, s rastom od oko 40 posto!

- Radi se o više od milijarde eura, o hotelima s četiri i pet zvjezdica, vilama s bazenima, obiteljskim smještajima, dodatnim sadržajima… koji daju tu posebnu kvalitetu zbog koje turisti sve više i dolaze u Hrvatsku.

Na kraju, mogu najaviti i da ćemo u promotivne svrhe 2019. maksimalno koristiti fantastične uspjehe hrvatskih sportaša, po kojima smo također prepoznatljivi diljem svijeta - zaključio je ministar turizma.

A A A