Vijesti
11. 1. 2019.

Vlada će poništiti Odluku o nabavi borbenih aviona, ali ostaje privržena jačanju sposobnosti vojnog zrakoplovstva

Glavni direktor izraelskog Ministarstva obrane Udi Adam izvijestio je našeg ministra obrane Damira Krstičevića da Država Izrael nije uspjela ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak. Potom je predstavnike MORH-a i izraelskog Ministarstva obrane u Banskim dvorima primio predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Zagreb nije mogao utjecati

Krstičević je potvrdio da je Izrael službeno izvijestio MORH da ne može dobiti odobrenje SAD-a za isporuku zrakoplova F-16 Barak. Naglasio je pritom da je hrvatska strana sve napravila ispravno i da nema nikakve odgovornosti za ovu neočekivanu situaciju na koju Zagreb nije mogao utjecati:

- Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva. Proces smo od početka do kraja vodili sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. RH i dalje ima političku volju jačanja sposobnosti vojnog zrakoplovstva, razvijenog tijekom Domovinskog rata. Uvjeren sam da će naša Vlada to znati i realizirati.

Spinovi i neistine o "non-paperu" samo me dodatno motiviraju da nastavim svoj posao!

Hrvatska strana nije odgovorna

Izraelsko izaslanstvo jasno je dalo do znanja da Hrvatska nije odgovorna za nemogućnost isporuke aviona. Udi Adam:

- Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući Third Party Transfer i provesti projekt zbog okolnosti izvan naše kontrole. Hrvatska je iskazala profesionalizam na svakom koraku procesa, a nije mogla utjecati na ovaj ishod - da se zbog nepredviđenih okolnosti posao ne može dovršiti.

Nastavak modernizacije HRZ-a

Vlada Republike Hrvatske stoga će poništiti Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018. godine, ali ostaje privržena nastavku modernizacije Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Kako ističe predsjednik Plenković, kupoprodajnog ugovora nema, on nije potpisan i nema nikakve štete za Hrvatsku.

Plenković: U vezi s nabavom F-16 aviona, nema kupoprodajnog ugovora niti bilo kakve štete za Hrvatsku

A A A