Vijesti
17. 1. 2019.

Možemo trpjeti mnoge uvrede i laži, ali optužbe za „veleizdaju“ i onakav govor mržnje nećemo trpjeti!

Osvrnuvši se na početku današnje sjednice Vlade na aktualna zbivanja, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da su 15. siječnja, jednog od najvažnijih datuma u našoj nacionalnoj povijesti, obilježene 27. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i 21. godišnjica okončanja mirne reintegracije Hrvatskoga Podunavlja.

Ispravljanje SDP-ove nepravde

Od Vladinih aktivnosti izdvojio je susret sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina na kojem je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila prijedlog novih statističkih regija, kojim ćemo ispraviti nepravdu koju je 2012. SDP-ova Vlada nanijela manje razvijenim kontinentalnim županijama.

Pravednijom podjelom NUTS 2 regija omogućit ćemo brži razvoj onih krajeva Hrvatske kojima je to najpotrebnije!

Novom podjelom NUTS2 regija ispravlja se nepravda iz 2012. spram manje razvijenih kontinentalnih krajeva!

Nove statističke regije

Umjesto sustava u kojem su danas kontinentalna i jadranska Hrvatska, prema novom modelu Hrvatska bi bila podijeljena u četiri statističke regije. Grad Zagreb, budući da je prešao 800.000 stanovnika, postao bi izdvojena regija; jadranska Hrvatska (sedam obalno-otočkih županija) i dalje bi bila cjelina, dok bi ostali dio kontinentalne Hrvatske bio podijeljen na sjevernu te na središnju i istočnu Hrvatsku. Jedino otvoreno pitanje jest status Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno hoće li ona biti u sjevernoj ili središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

- Cilj ove nove podjele jest povoljnija, pravednija, solidarnija i trajnija organizacija, čime će karta regionalnih potpora gospodarstvu biti povoljnija nego što je danas u manje razvijenim dijelovima Hrvatske.

Partnerski odnosi s Kanadom

U posjetu Hrvatskoj bio je predsjednik kanadskoga parlamenta Geoff Regan, a predsjednik Plenković ističe da je važno održavati kontakte s predstavnicima ove velike zemlje, članice G-7, ojačati gospodarske odnose i trgovinsku razmjenu te potencirati pozitivnu ulogu više od 250.000 Hrvata koji žive u Kanadi.

Gospodarskom suradnjom dodatno osnažujemo prijateljske odnose i savezništvo Hrvatske i Kanade

S predsjednikom kanadskog parlamenta: Nastavljamo razvijati prijateljske i partnerske odnose!

Ključna postignuća naše Vlade

Osvrnuo se i na Aktualno prijepodne kojim je jučer započela nova sjednica Hrvatskog sabora, ustvrdivši da su članovi Vlade - odgovarajući na pitanja zastupnika - pokazali ključna postignuća Vlade te argumentirano odgovorili na pitanja i kritike oporbe.

Nakon „aktualca“, predsjednik Plenković jučer je Hrvatskom saboru podnio Godišnje izvješće o sastancima Europskoga vijeća.

Istinski domoljubi su za jaču Hrvatsku u jačoj Europi - Na taj se način bolje štite nacionalni interesi!

Neprihvatljive klevete u Saboru

- Rasprava je rezultirala novom salvom uvreda, laži, difamacija i kleveta, čak optužbi na račun potpredsjednice Vlade i mene osobno za „veleizdaju“. To je nova formulacija kojoj smo svjedočili od zastupnika Mosta. Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo! Mi kao političari, koji smo u političkoj borbi, možemo trpjeti uvrede, možemo trpjeti laži, možemo trpjeti klevete, ali baš optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti! - poručio je Plenković.

Grmojine optužbe o „veleizdaji“ nedopustive su klevetničke uvrede!

Most Mržnje

Naglasio je pritom da se radi o kontinuiranom doprinosu Mosta govoru i spirali mržnje.

- U svom odgovoru vrlo sam jasno rekao da ni ja kao predsjednik Vlade, ni ova Vlada, a ni vladajuća stranka, a to je HDZ, neće dopustiti da se u Hrvatskoj širi takva mržnja kao što je širi Most.

Predsjednik Plenković zaključio je da je odgovornost Vlade puno veća i važnija za toleranciju i suživot u hrvatskom društvu.

- Ne želimo da se kao plodovi takvih nastupa dogode problemi u realnom životu naših sugrađana. Ključno je napraviti razliku između ozbiljnih i odgovornih političkih aktera te politikanata na hrvatskoj sceni.

A A A