Vijesti
7. 2. 2019.

Nema revizije Vatikanskih ugovora - Suradnja s Katoličkom Crkvom kvalitetno je uređena!

Otvarajući današnju sjednicu Vlade RH, predsjednik Plenković zahvalio je svima na izvrsnoj pripremi i organizaciji sjednice Vlade koja je krajem prošlog tjedna održana u Dubrovniku. Ocijenio je da je sadržaj sjednice, kao i cijeli program posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji se odnosio na brojne razvojne projekte, bio jako dobar.

4,5 milijarde kuna projekata za DNŽ

- Vrijednost ugovora, odluka i sporazuma koji su potpisani, od čak 4,5 milijarde kuna, značajan je signal koliku važnost pridajemo toj županiji.

Kao primjer važnosti hrvatskog članstva u Europskoj uniji naveo je dva velika infrastrukturna projekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja su sufinancirana bespovratnim europskim sredstvima. Za Pelješki je most osigurano, podsjetio je, 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, a za modernizaciju Zračne luke Dubrovnik više od 165 milijuna eura.

Vlada RH u Dubrovniku: 52 ugovora, 18 sporazuma & 2 odluke za projekte vrijedne više od 4,5 milijardi kuna!

Jasno NE reviziji Vatikanskih ugovora

Od ostalih aktualnih tema izdvojio je jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru, održanu na inicijativu nekih ljevičarskih stranaka, o reviziji ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Ponovio je da se ova Vlada i parlamentarna većina jasno protive takvim inicijativama.

- Smatramo da je naša suradnja i s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i sa svim drugim vjerskim zajednicama kvalitetno i dobro uređena, da pridonosi našem društvu u cjelini. Nastavit ćemo raditi u tom duhu suradnje i partnerstva i provoditi četiri ugovora koja su na snazi. Prema tome, za nas tu nema nikakve dileme i kažemo vrlo jasno ne reviziji.

Dok je naše Vlade, nema revizije Vatikanskih ugovora!

Odbačena SDP-ova interpelacija

Vlada je s današnje sjednice uputila odgovor Saboru na interpelaciju koju je podnijelo 16 zastupnika SDP-a u vezi s procesom nabave višenamjenskog borbenog aviona. Predsjednik Plenković će, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, u Hrvatskom saboru braniti stav Vlade - kada se dogovori termin te rasprave.

- Odbacujemo i odbijamo ovu interpelaciju jer je sve što je ova Vlada radila u tom pogledu bilo i odlučnije i hrabrije glede modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nego što je to napravila ijedna Vlada do sada! Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove zrakoplove, koji su kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i, ono što je najvažnije, cjenovno priuštivi - u razdoblju od deset godina bez bilo kakvih skrivenih troškova. Nažalost, iz razloga koji su bili izvan mogućnosti utjecaja naše Vlade i uopće Hrvatske, ta se transakcija na kraju nije dogodila. Iz tog ćemo izvući određene pouke.

Naglasio je da je odlučnost da Hrvatska modernizira Hrvatsko ratno zrakoplovstvo jednako snažna kao i prošle godine te najavio da će se, nakon odgovarajućih dodatnih analiza i priprema, krenuti u nove aktivnosti u tome pogledu.

Hrvatska sama obnovila i izgradila 156 tisuća kuća - to je 10 Šibenika

Najavio je da će se na današnjoj sjednici Vlade naći i Uredba o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje.

Podsjetio je na podatke o tome koliko je hrvatska država uložila u saniranje ratnih šteta u protekla dva desetljeća te da je dvije trećine Hrvatske obuhvaćeno zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutom području.

- U provedbi programa obnove i stambenoga zbrinjavanja do sada smo uložili 22 milijarde kuna. Hrvatska je sama obnovila ili izgradila 156 tisuća kuća i stanova. To je kao da smo sagradili 10 Šibenika - rekao je Plenković poručivši da tu činjenicu treba kontekstualizirati na odgovarajući način kada je riječ o gospodarskom rastu i naporima u hvatanju koraka s razvijenijim članicama Europske unije.

Dodao je da je taj proces ujedno dio demografske revitalizacije, posebno važan za one dijelove Hrvatske gdje je prisutna depopulacija.

A A A