Vijesti
9. 2. 2019.

Politikanti lažnim optužbama nastoje dobiti još malo „air timea“ na televizijama!

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković i u Šibeniku - gdje je sudjelovao na obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji i Krešimirovu Gradu - odgovarao je na pitanja novinara te se osvrnuo na aktualne političko-društvene teme. Istaknuo je pritom da je HDZ i dalje dominantna politička snaga koja dobiva povjerenje većine birača u ovoj županiji. A tako će i ostati!

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O predsjedničkim izborima

Predsjednica je najavila da će odluku o kandidaturi donijeti nakon EU izbora, što je razborito. U punom je mandatu, ima još dugih 11 mjeseci do predsjedničkih izbora. Po anketama vodi pred svim potencijalnim kandidatkinjama i kandidatima, a u drugom krugu pobjeđuje i „nekandidata“. Njena je pozicija vrlo kvalitetna.

O lažnim optužbama politikanata

Vlada je omogućila da svatko tko želi provjeri neispravne potpise, a oni koji sada upiru prstom u Vladu i Ministarstvo uprave obični su politikanti koji nastoje dobiti još malo air-timea na televizijama. Vlada radi svoj posao odgovorno. I Odbor za Ustav i Ustavni sud rekli su svoje. Odbacujemo prozivke o uništavanju kontrolnih lista za provjeru potpisa referendumskih inicijativa.

O održivoj brodogradnji

Temeljito ćemo razmotriti odabir Uprave Uljanika da s DIV-om i Fincantierijem, koji su jedini poslali konkretnu ponudu, budu strateški partneri. Država je protekla dva mjeseca isplatila više od 2 milijarde jamstava za Uljanik. Mogli smo već krajem studenog biti u proračunskom suficitu da država nije bila ovako izložena „zahvaljujući“ odlukama ranijih vlada. Budućnost treba biti na tragu održivog plana restrukturiranja koje će omogućiti da brodogradilišta funkcioniraju na tržišnim osnovama. Plan restrukturiranja, također, mora biti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine.

O slučaju „Daruvarac“

Treba respektirati neovisnost pravosuđa - jer sve što kažemo može se tumačiti kao pokušaj utjecanja na postupak. Međutim, nije mi baš jasno na temelju čega je izvanraspravno vijeće odbilo mjere opreza. Kao i većini hrvatskih građana, to mi je jako teško razumjeti. Moramo voditi računa o tim prazninama. Moramo imati balans prema optuženima, ali moramo voditi računa i o pravu žrtava. Ponovit ću ono što sam već najavio - razmotrit ćemo izmjene neadekvatnih rješenja u ZKP-u.

A A A