Vijesti
24. 2. 2019.

29. obljetnica Prvog općeg sabora HDZ-a - kamena temeljca demokratske, suverene, samostalne i europske Hrvatske!

Prvi opći sabor Hrvatske demokratske zajednice održan je 24. i 25. veljače 1990. u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu. U njegovom radu sudjelovalo je 1.760 izaslanika iz cijele Hrvatske i iseljeništva, 297 promatrača, 320 gostiju i 54 novinara. Bio je to prvi osnivački sabor jedne „nesocijalističke“ stranke u tadašnjoj Jugoslaviji i prvi sabor jedne hrvatske demokratske stranke nakon više od pola stoljeća komunističkog jednoumlja.

Prvo očitovanje zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske

Sabor je otvorio dr. Franjo Tuđman, koji će na njemu i biti izabran za prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, i na početku izlaganja ustvrdio da će taj događaj biti zabilježen kao povijesni ne samo zato što je to prvi sabor jedne demokratske stranke nakon pola stoljeća totalitarizma, već još više i zato ''što je to prvo očitovanje duhovnog zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske''.

Sabor je, u odnosu na današnju Hrvatsku, održan u potpuno drugačijim povijesno-političkim okolnostima. Upravo su u Hrvatskoj posljedice polustoljetnoga jednostranačkog totalitarizma bile poraznije negoli u bilo kojoj drugoj republici bivše države. Svaka izvorna hrvatska misao ili činidba bila je izvrgnuta sustavnom onemogućavanju, a često i bespoštednom i nemilosrdnom progonu. Posljedice toga bilo je gospodarsko, demografsko i duhovno-političko rastrojavanje hrvatskoga nacionalnog bića.

Rasplamsana nacionalna svijest

29 godina kasnije još je jasnije da je Prvi opći sabor najjače hrvatske stranke, Hrvatske demokratske zajednice, imao povijesni značaj. Na njemu je pred hrvatskom javnosti izložen program HDZ-a s kojim će HDZ poći u izbornu bitku za demokratsku preobrazbu i samostalnost Hrvatske. Na tom je saboru posvjedočeno da je HDZ svojim programom probudio i rasplamsao prigušenu i potisnutu nacionalnu svijest hrvatskog naroda, da je ujedinio razjedinjenu i zavađenu i domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

U tom su se zanosu našli svi dionici hrvatskoga nacionalnog bića i svi naraštaji. Bio je to sabor koji je pokazao da je HDZ vratio vjeru i nadu hrvatskom čovjeku u budućnost vlastitog naroda. Prvi put su se, nakon više desetljeća, u glavnom gradu Hrvatske razvijorile hrvatske zastave i zapjevale hrvatske pjesme zbog kojih je hrvatski čovjek do tada bio proganjan i zatvaran. Iz raseljene Hrvatske došli su ljudi koji su više desetljeća bili u emigraciji i koji su već izgubili vjeru da će ikada moći doći u Domovinu.

„Stranka opasnih namjera''

Prvim općim saborom HDZ je ocrtao put kojim će poći i izvojevati veličanstvenu izbornu pobjedu radi ostvarenja slobodne i demokratske, suverene i samostalne Hrvatske.

Na tom se putu nije dao smesti ni od koga. Niti od komunističkih vlastodržaca koji su prijetili zabranom rada HDZ-u kao stranci ''opasnih namjera'', niti od nekih novoutemeljenih koalicijskih stranaka koje su se nadale da će pobijediti svojim kompromiserskim programima.

Najuvjerljivija pobjeda od Baltika do Jadranskog mora

Višestranački izbori, koji su se održali dva mjeseca nakon Prvog općeg sabora, pokazali su da je Hrvatska demokratska zajednica položila ispit pred sudom hrvatske javnosti s najvećom mogućom ocjenom. Izvojevana je takva uvjerljiva pobjeda kakvu nije postigla nijedna demokratska stranka u bivšim socijalističkim zemljama - od Baltika do Jadranskog i Crnog mora.

U statutarnim odredbama, koje je Sabor potvrdio, zapisano je da će HDZ svoju politiku i izgradnju Hrvatske zasnivati na moralnim, pravnim i socijalnim načelima zapadne kršćanske civilizacije i s njom povezanim vrednotama, osvjedočenim u povijesti hrvatskog naroda i kulturnog kruga kojem pripada.

Program koji je oživotvorio hrvatske ideale

Hrvatska demokratska zajednica na Prvom je općem saboru iznijela program koji je oživotvorio ideale koji su bili zapreteni u dubini duše hrvatskoga nacionalnog bića, ideale o kojima se moglo samo sanjati, a koji su, nakon nenadmašne pobjede, postali zbiljnost - zahvaljujući djelu dr. Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice te zajedništvu hrvatskog naroda iz Domovine i svijeta, kao i žrtvi i odvažnosti hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Prvi je opći sabor ugrađen u suvremenu hrvatsku političku povijest kao kamen temeljac demokratske, suverene, samostalne, neovisne i europske Hrvatske.

Autor: dr. sc. Dinko Čutura

A A A