Vijesti
28. 2. 2019.

Crobarometar za EU izbore: HDZ-u 5 čvrstih mandata, mogući i šesti! Most & Start ispod praga!

87 dana prije nego što će građani dati svoj glas za 12 hrvatskih članica i članova Europskog parlamenta, Dnevnik Nove TV sinoć je donio prvo istraživanje rejtinga stranaka i koalicija koje su dosad najavile izlazak na euroizbore 26. svibnja.

HDZ-u 29.6 posto

Prema Crobarometru, Hrvatska demokratska zajednica dobiva u ovom trenutku 29.6 posto glasova. Preračunato D'Hondtovom metodom, to znači da imamo 5 sigurnih mandata, a mogući je i šesti. Dakle, možemo očekivati još dosta „kreativnih“ podmetanja na račun naše stranke.

Mnogima jako ide na živce to što je HDZ-ov rejting na oko 30% i što ćemo uvjerljivo pobijediti na EU izborima!

SDP je na drugom mjestu s 15.7 posto potpore birača. „U prijevodu“: 3 mandata u Europskom parlamentu.

„Doktor Pernar“ kao Amsterdamska

Živi zid pak je treći s 9.4 posto, no prema D'Hondtu bi time dobio samo 1 mandat, koliko bi pripalo i Amsterdamskoj koaliciji sa 7.2 posto potpore birača.

A to je poprilično manje od mehaničkog zbroja pojedinačnih rejtinga stranaka koje sačinjavaju tu čudnovatu družinu. Mrak sinergija!

Crobarometar: HDZ i dalje jači od SDP-a i Živog zida skupa! Štoviše, povećavamo prednost!

Beljakove & Sinčićeve provale

Umjesto komentara, citirat ćemo nedavnu izjavu notornog Beljaka: Amsterdamska koalicija će pobijediti na europskim izborima!

A spomenimo i emfatičnu provalu infantilnog Sinčića: Druga smo politička stranka u RH! Sad idemo po pobjedu, idemo na prvo mjesto!

START se poskliznuo u startu

Tri stranke se motaju oko izbornog praga: Bandić Milan 365 (5.0 posto), Most (4.9) i START Dalije Orešković (4.0).

Lako je verbalno, iz staklenog zvona, „promijeniti Hrvatsku“, puno je teže na vrijeme registrirati stranku i prikupiti potrebne potpise kako bi se izišlo na izbore u Ličko-senjskoj županiji.

„Start“ se poskliznuo već na startu! Gospođa Orešković svoj neuspjeh i sporost pokušava prebaciti na druge!

Da nema Grmoje, trebalo bi ga izmisliti!

Još nekoliko „senzacionalnih“ nastupa mazohista Nikole Grmoje, i (samo)poniženi Most mogao bi potpasti pod rubriku „ostale stranke“. Koje, prema ovom istraživanju, nemaju nikakve šanse da vide Strasbourg.

Bačić: Razmišljamo da umjesto Pejčinović Burić za glavnog tajnika Vijeća Europe kandidiramo Grmoju!

„Ostale stranke“

20-ak „ostalih stranaka“, od rigidne & nepametne ljevice do samoproglašenih „suverenista“ & lažne desnice, skupa imaju oko 16 posto. Neodlučnih je 8,3 posto birača.

Naravno, treba respektirati činjenicu da neke potencijalne koalicije nisu testirane u ovom Crobarometru, kao i to da statistička pogreška uzorka može podosta utjecati na finalni ishod.

Sve u svoje vrijeme

Kako napominje Mislav Bago, u nekoj od kombinacija - da primjerice ni BM 365 ni Most ni Start ne prijeđu prag - HDZ bi s oko 30 posto mogao čak i do 7. mandata. No bilo bi neozbiljno sada o tome spekulirati.

A A A