Vijesti
1. 3. 2019.

Nasuprot rastućim politikama izolacije, želimo snažnu Hrvatsku u Europi - kako ju je vidio i dr. Tuđman!

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice znamenite tribine u Društvu hrvatskih književnika - inicijativnog skupa za osnivanje HDZ-a, na kojem je dr. Franjo Tuđman predstavio svrhu i smisao naše stranke te njene programske osnove.

Govor predsjednika Plenkovića donosimo u cijelosti:

Temeljne ideje HDZ-a su uspjele - RH je i suverena i demokratska zemlja

Poštovane stranačke prijateljice i prijatelji, dragi utemeljitelji, cijenjeni hrvatski branitelji, poštovani kolege iz vodstva Hrvatske demokratske zajednice, posebna mi je čast da danas, zajedno s vama, budem ovdje na obilježavanju 30. obljetnice početka Hrvatske demokratske zajednice - inicijativnog skupa za osnivanje i predstavljanje programskih osnova.

28. veljače 1989. godine ovdje je predstavljena ideja Hrvatske demokratske zajednice, koja se u protekla tri desetljeća razvila - sadržajno i organizacijski - u najsnažniju hrvatsku stranku. To jasno pokazuje značaj i kontinuitet našeg djelovanja, prepoznatljivost, ali i postojanost programskih osnova HDZ-a. To zorno pokazuje da su temeljne ideje Hrvatske demokratske zajednice uspjele i uvelike ostvarene - Hrvatska je danas i suverena i demokratska zemlja!

Pod vodstvom dr. Tuđmana prekinuta je hrvatska šutnja!

Na skupu održanom prije 30 godina, pod vodstvom dr. Franje Tuđmana prekinuta je hrvatska šutnja. Štoviše, započeto je stvaranje presudnog konsenzusa cijelog hrvatskog naroda, to jest da je potreban pravi politički život i višestranačje, a polazna točka za rješenje tadašnje jugoslavenske krize mora biti suvereno pravo hrvatskog naroda da odluči o svojoj sudbini.

Jasno formuliranje programskih zahtjeva i okupljanje uplašilo je mnoge, u prvom redu nositelje tadašnje vlasti, a uslijedilo je otvoreno pozivanje na represiju prema onima koji su na tom skupu bili. Međutim, medijski i drugi pritisci, a kasnije i oružana agresija na Hrvatsku, bili su uzaludni, jer je rastuća snaga ideja tada predstavljenih ovdje bila nezaustavljiva.

Neizmjerno zahvalni hrvatskim braniteljima!

Dr. Franjo Tuđman je, zajedno s utemeljiteljima, definirao programske osnove oko kojih se ubrzo okupio većinski hrvatski narod u Domovini i iseljeništvu, a čije su ostvarenje omogućili prije svega hrvatski branitelji, kojima smo na tome neizmjerno, a najviše za hrvatsku slobodu, trajno zahvalni.

Pokušali su u to vrijeme HDZ-u dati znak jednakosti s Miloševićevom „antibirokratskom revolucijom“, nastojeći hrvatski nacionalni pokret izjednačiti s velikosrpskim hegemonizmom. U tome nisu uspjeli zato što je našu stranku u tom ključnom vremenu vodio dr. Franjo Tuđman, čovjek koji je sa svim svojim osobnim i povijesnim iskustvom znao izbjeći sve prepreke i minimizirati podjele. Iz ovih je prostorija prije 30 godina jasno poručeno: „Nitko iz Hrvatske, bez obzira na svoje podrijetlo, ne smije biti zaustavljen pred vratima njezine demokratske budućnosti“.

Okupljajuća politika utemeljena na sintezi hrvatske političke misli

HDZ je već u svom početku na ovom mjestu postao simbol okupljanja - „(zborište) demokratski opredijeljenih hrvatskih ljudi, kojima je cilj omogućiti svakome sudjelovanje u javnom životu, bilo koje demokratske tendencije ili političke opcije“.

Širina i okupljajuća snaga HDZ-a ne znači i programsko-vrijednosnu nedefiniranost, kako su protivnici i 1989. godine, ali i danas, pokušali okarakterizirati Hrvatsku demokratsku zajednicu. Naime, HDZ je zamišljen i utemeljen na „povijesnoj sintezi hrvatske političke misli, pa i nacionalne svijesti“, kako je isticao prvi hrvatski predsjednik i predsjednik HDZ-a. Dr. Tuđman je naglašavao da programska snaga HDZ-a proizlazi iz ujedinjavanja najboljih ideja koje su kroz povijest vodile hrvatski narod. Ti temelji počivaju na tri stupa: Starčevićevu hrvatskom povijesnom državnom pravu koje je očuvalo kontinuitet hrvatske državnosti, Radićevu demokratskom republikanizmu koji je čovjeka i narod stavljao na prvo mjesto TE pozitivnim elementima hrvatske ljevice koja je proklamirala pravo hrvatskog naroda na samoodređenje do odcjepljenja.

Nikada nećemo zaboraviti od kuda smo krenuli!

Činjenica je da svaka od njih, u svojim specifičnim povijesnim okolnostima, ipak pokazala neuspjeh da u potpunosti odgovori na potrebe i interese hrvatskog naroda. Ne čudi, stoga, da tada, prije 30 godina, u brojnim napadima na ideju o stvaranju Hrvatske demokratske zajednice, nije propuštena prilika da se inicijativni skup HDZ-a održi upravo na obljetnicu smrti dr. Ante Starčevića.

Ne čudi niti da je bilo onih koji su željeli negirati druge stupove programa HDZ-a. Mi idemo ususret budućnosti i novim izazovima, ali nikada nećemo zaboraviti od kuda smo krenuli i da smo s okupljajućom politikom utemeljenoj na hrvatskoj političkoj tradiciji postigli sve naše zajedničke uspjehe.

Suočavanje s prošlošću i pomirba ostaju HDZ-ov cilj

U tom kontekstu, treba shvatiti i ideju pomirbe bez koje ne bi bilo samostalne Hrvatske. Treba podsjetiti da je predsjednik Tuđman upravo ovdje prije 30 godina posebno istaknuo da ne smijemo biti taoci vlastite prošlosti. Postavio je cilj da Hrvatska nadvlada sva ona pitanja što „teretom prošlosti pritišću svijest i savjest naših ljudi“.

Borba za demokratizaciju i neovisnost nije omogućila konačno razrješenje podjela hrvatskog društva koje dobrim dijelom proizlaze još iz Drugog svjetskog rata. Međutim, suočavanje s prošlošću i pomirba hrvatskog naroda ostaje i danas cilj HDZ-a i hrvatskog društva. Isto tako, poštivanje prava nacionalnih manjina i uvažavanje različitosti u temeljima su HDZ-a još od prvih programskih osnova, tako je i danas, a tako će biti i u budućnosti.

Uvođenje demokracije, obrana i oslobođenje, ulazak u EU i NATO

Dragi stranački prijatelji, u zadnjih 30 godina kao društvo smo zajedno prošli izrazito zahtjevan put. Tijek hrvatske povijesti kroz sve te godine uvelike je oblikovan unutar i oko HDZ-a.

Predvodili smo demokratizaciju zemlje i uspostavu višestranačke demokracije. Suočili smo se s velikosrpskom agresijom koju je predvodio Miloševićev režim, ratnim razaranjima naše Domovine, predvodili smo obranu, oslobođenje i vojnu pobjedu u Domovinskom ratu. Obnovili smo Hrvatsku i vratili Vukovar i Hrvatsko Podunavlje u ustavnopravni poredak mirnom reintegracijom. Zajedno smo ostvarili i naše euroatlantske ciljeve - ulazak u Europsku uniju i u Sjevernoatlantski savez, koji stvaraju uvjete za bolju i sigurniju zemlju.

Predvodili smo Hrvatsku i realizirali strateške prioritete!

Nakon šest godina recesije, ponovno smo pokrenuli hrvatsko gospodarstvo, smanjili poreze i opterećenje za naše poduzetnike i sugrađane. Predvodili smo Hrvatsku u ključnim izazovima - postavljali strateške prioritete, a onda ih i realizirali. Međutim, i u najturbulentnijim vremenima i usprkos svim društveno-političkim izazovima, ostali smo vjerni našim temeljnim vrijednostima. Upravo stoga, HDZ je i danas najrelevantnija hrvatska politička stranka koja uživa najveće povjerenje hrvatskih birača. Stranka smo koja baštini narodnjačku i demokršćansku tradiciju. A imamo državotvornu, domoljubnu i okupljajuću ulogu u hrvatskom društvu, jednako kao što smo imali i u renesansi hrvatskoga naroda 1989. i '90. godine.

Inicijativni skup HDZ-a bio je važan korak u ostvarenju tisućljetnog sna o suverenoj hrvatskoj državi. Sudionici inicijativnog skupa imali su viziju, odgovornost i hrabrost, odvažnost u postavljanju programskih osnova. Ideje postavljene tada uvelike oblikuju hrvatsko društvo i u naše vrijeme. To je pravi pokazatelj njihova značaja i ispravnosti. U značajno različitim društvenim i političkim okolnostima, kao članovi HDZ-a moramo smjelo predstavljati, živjeti i razrađivati te temeljne ideje HDZ-a u modernom hrvatskom društvu.

Znamo tko smo bili 1989. - Znamo tko smo danas!

Ostajemo snaga koja će predvoditi hrvatski narod, ali i prepoznavati nove izazove, i na unutarnjem planu, ali i na međunarodnoj razini. I stoga nećemo dozvoliti da nam se lažno imputira napuštanje naših temeljnih programskih načela. Znamo tko smo bili 1989., znamo tko smo danas i znamo da vodimo Hrvatsku u pravom smjeru u četvrto desetljeće naše samostalnosti i neovisnosti.

Ostvarenje ključnih nacionalnih zadaća sad je već dio naše političke stečevine, ali su pred Hrvatskom brojni izazovi gospodarskog, socijalnog i sigurnosnog karaktera. Mi ćemo kao i do sada biti i središnja i predvodnička politička snaga u hrvatskom društvu koja će nuditi rješenja za sva pitanja na dnevnom redu političkih institucija. Od zaostalih tranzicijskih poteškoća, s kojima vrlo plastično živimo i protekle dvije i pol godine, preko jačanja vladavine prava i sigurnosnog okvira do ekonomskih, socijalnih i razvojnih pitanja koja će dati perspektivu mladima i omogućiti dostojanstven život starijima. A sve to uvijek vodeći se zaštitom hrvatskih interesa, njegujući našu kulturu, vjeru i identitet.

Ostat ćemo središnja okupljajuća snaga sve fragmentiranije političke scene!

Dame i gospodo, ključni prioriteti HDZ-a u godinama koje su pred nama bit će sljedeći:

Prvo, ustrajat ćemo svim raspoloživim sredstvima u demografskoj revitalizaciji Hrvatske, jer bez naroda nema države.

Nastavit ćemo s osnaživanjem gospodarstva - vidjeli ste i jučerašnje dobre vijesti o izlasku Hrvatske iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža - stvaranjem boljeg poslovnog okruženja kao i društvene solidarnosti i uključenosti. Dovršit ćemo započete strateške i infrastrukturne projekte koji jačaju hrvatsko mjesto na gospodarskoj, energetskoj, prometnoj i geostrateškoj karti Europe. HDZ će ostati središnja, najveća i okupljajuća snaga sve fragmentiranije hrvatske političke scene. I konačno, maksimalno ćemo iskoristiti i naše članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji, jer su to dva međunarodna postignuća koja je ostvarila Hrvatska predvođena HDZ-om.

Žele povući Hrvatsku na marginu Europe i svijeta!

U kompetitivnoj europskoj i globalnoj areni, moramo se boriti za relevantnu poziciju za hrvatski narod i državu. Nasuprot rastućim politikama izolacije, egoizma i populizma koje Hrvatsku žele povući na marginu Europe i svijeta, mi želimo snažnu Hrvatsku unutar prvog kruga europske integracije, kako ju je vidio i prvi hrvatski predsjednik dr. Tuđman i jasno artikulirao u svom govoru u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990. godine. Za hrvatski uspjeh su potrebni znanje, zajedništvo i ustrajnost u njegovanju naših temeljnih vrijednosti. A kao i prije tri desetljeća, u HDZ-u imamo sve to.

I na kraju, od srca još jednom hvala našim utemeljiteljima, duboko poštovanje prema baštini našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ponizno hvala hrvatskom narodu na iskazanom povjerenju.

Živjela nam vječna i jedina Hrvatska!

Svjedoci & dionici povijesti

Na jučerašnjem skupu u Društvu hrvatskih književnika još su se obratili predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica, koji je i osobno nazočio povijesnoj tribini prije 30 godina, te predstojnik Savjetodavnog vijeća Vladimir Šeks, koji je kao član Inicijativnog kruga HDZ-a govorio i toga 28. veljače 1989. godine.

Kapulica: Prolomio se izvoran i vjerodostojan glas hrvatskog naroda!

Prije 30 godina, u vremenu kada je velikosrpski program, ni od koga u tom trenutku ometan, dobivao javnu potporu ne samo u Beogradu, nego i u Zagrebu, netko je progovorio glasom hrvatskog naroda. Bili su to dr. Franjo Tuđman, vi, koji ste sudjelovali na ovom skupu, i Hrvatska demokratska zajednica! Iz ove dvorane prolomio se izvoran i vjerodostojan glas naših nacionalnih htijenja. Tada su izrečene sve bitne odrednice našeg programa - kojih se držimo i danas! Svaka hrvatska ideja odgovarala je na pojedine izazove svoga doba, ali nijedna nije - poput Tuđmanove sinteze hrvatske političke misli -odgovorila na način koji bi osigurao ne samo stvaranje, nego i opstanak i dugovječnost hrvatske države!

Šeks: HDZ je i dandanas ključna snaga u kreiranju državne politike!

HDZ je jedina stranka na cijelom jugoistoku Europe koja je nastala u vrijeme povijesnog prevrata i silaska sa scene komunističkog režima, a da je u ovih 30 godina opstala i zadržala sve bitne atribute državotvorne, stožerne političke snage! I dandanas je HDZ ključna snaga hrvatskog naroda u kreiranju hrvatske državne politike. Naša stranka nema samo pravo, nego i dužnost i obvezu obilježavati ove obljetnice kako se nikad ne bi zaboravilo na kojim je pretpostavkama HDZ i mogao i uspio ostvariti temeljne, strateške ciljeve hrvatskog naroda.

A A A