Vijesti
16. 5. 2019.

Ostvarili smo suficit 2 godine zaredom - To baš i nije uobičajeni „sport“ u Hrvatskoj!

Hrvatska je i lani, 2. godinu za redom, imala višak proračuna opće konsolidirane države - i po nacionalnoj i po europskoj metodologiji! Ostvarenje suficita dvije godine zaredom baš i nije uobičajeni „sport“ u Hrvatskoj. Prije naše Vlade, zadnji je put RH bila u proračunskom plusu 1998. godine, kada je uveden PDV.

Istodobno, udio javnog duga je pao na 74.6 posto BDP-a, za 3.2 postotna boda u godinu dana. U našem mandatu smanjili smo javni dug za gotovo 9 postotnih bodova! - poručio je predsjednik Andrej Plenković na 157. sjednici Vlade RH, na kojoj je predstavljen Godišnji izvještaj o izvršenju državnog proračuna.

Odgovorno upravljanje novcem građana

A suficitu u visini od 758 milijuna kuna postigli smo u 2018. - dodao je Plenković - uz tri vala poreznog rasterećenja, ukupno oko 6.5 milijardi kuna, uz dvije milijarde kuna administrativnog rasterećenja, ali i 2.54 milijarde kuna protestiranih jamstava za Uljanik:

- Ne zaboravimo i da je kompletan prihod od poreza na dohodak 2018. ustupljen lokalnoj i regionalnoj samoupravi za ulaganje u razvojne projekte, pa s pravom možemo konstatirati da je ovo još bolji rezultat nego onaj iz 2017. godine! To pokazuje da odgovorno upravljamo novcem poreznih obveznika, realno planiramo prihode i rashode te ispunjavamo jedan od tri temeljna cilja ove Vlade, a to je fiskalna konsolidacija.

Sustav obrane od poplava dobro funkcionira

Možemo konstatirati da je sustav obrane od poplava jako dobro funkcionirao s obzirom na poredbenu analizu s proteklim godinama, osobito u Karlovcu - rekao je predsjednik Plenković otvarajući današnju sjednicu Vlade.

Podsjetio je da je prije par godina, dok nisu uvedene box-barijere, bilo i po metar vode u kućama. Zahvalivši Hrvatskim vodama, vatrogascima, gradskim i županijskim službama, policiji, HGSS-u i Crvenom križu na dobro obavljenom poslu, dobrim je ocijenio i to što se, prema najnovijim informacijama, smanjuju vodostaji rijeka.

Dodao je da su projektima koji se, u području obrane od poplava, planiraju i za Karlovačku i za Sisačko-moslavačku županiju, koje je jučer posjetio s ministrima Tomislavom Ćorićem i Davorom Božinovićem, napravljeni veliki iskoraci.

Box barijere učinkovite, ljudi zadovoljni - Gradimo trajni sustav obrane od poplava!

Konkretne mjere za demografsku revitalizaciju

Od ostalih tema u prošlom tjednu izdvojio je sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojem je najavljeno nekoliko novih, konkretnih mjera koje su planirane u proračunskim sredstvima za 2020. godinu.

Povećavamo roditeljske naknade za drugih šest mjeseci sa 3.991 na 5.600 kuna!

Hrvatska, kazao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a, kao i gotovo polovica država članica Europske unije, ima problem negativnog prirodnog priraštaja, pa je tu temu otvorio i u Sibiu, na neformalnom sastanku Europskog vijeća:

- Signalizirali smo kako bi se u idućem financijskom okviru - koji će se, nadam se, dogovoriti baš za našega predsjedanja EU-om - trebale kroz sredstva Europskog socijalnog fonda predvidjeti mjere koje bi pomogle državama članicama da rješavaju taj veliki problem.

Za nas je bitno da EU podrži demografsku revitalizaciju & brže smanjivanje nejednakosti među članicama!

Naglasio je da se ne radi ni o kakvom traženju odšteta, dodavši da je to važno istaknuti uslijed različitog koncepta poimanja i poznavanja europske tematike i nadležnosti institucija.

„Povratak pobjednika“

Govoreći o povratku MIG-a Rudolfa Perešina u Hrvatsku, kazao je da je to cilj koji je Hrvatska pokušavala ostvariti godinama, a ova ga je Vlada sada i ostvarila - tiho, koncentrirano i uspješno.

Zahvalio je pritom potpredsjedniku Vlade Damiru Krstičeviću, potpredsjednici Mariji Pejčinović Burić te svima ostalima koji su pridonijeli tom uspjehu, naglasivši da se radi o satisfakciji za sve hrvatske pilote, hrvatske branitelje i obitelj Rudolfa Perešina.

„Povratak pobjednika“ Priča o Rudolfu Perešinu i njegovom MiG-u priča je o hrvatskoj slobodi!

Procvat Krešimirova Grada

Osvrnuo se i na Konferenciju o ribarstvu, na kojoj je sudjelovao početkom tjedna u Šibeniku, kazavši da je ona pridonijela kvalitetnom dijalogu između hrvatskih ribara i državnih institucija kako bi se ostvario najvažniji cilj - održivost ribljih resursa u Jadranu.

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, koji je ovog tjedna otvoren također u Šibeniku, ocijenio je briljantnim multimedijskim i digitalnim načinom kojim je omogućeno brojnim posjetiteljima Šibenika da vide bogatstvo kulturne baštine jedinoga hrvatskog grada koji ima dva spomenika kulture na popisu UNESCO-a.

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova & „Batižele“ - Šibenik je sjajan primjer korištenja EU fondova!

Govoreći o posjetu Šibeniku, podsjetio je i da je riješen veliki i kompleksni problem vezan uz zemljište Tvornice elektroda i ferolegura (Razvojni plan „Batižele“), koji će omogućiti da Šibenik na danas napuštenom terenu dobije novi dio grada u razvojnom pogledu.

Medved i Kuščević u Bleiburgu

Na kraju je najavio da će ministri Tomo Medved i Lovro Kuščević biti predstavnici Vlade na komemoraciji u Bleiburgu u subotu.

A A A