Vijesti
23. 7. 2019.

Malenica: Cilj nam je da javna uprava bude učinkovita, da ima bolju percepciju u javnosti i da građani budu zadovoljni!

Novi ministar uprave Ivan Malenica jučer je pred Banskim dvorima razgovarao s novinarkom RTL-a Damirom Gregoret.

Na pitanje hoće li se moći nositi sa tim zahtjevnim resorom, Malenica je kazao da su pred njim brojni izazovi, ali se nada će se sve započete projekte uspjeti dovršiti do kraja mandata.

- Cilj nam je da javna uprava bude učinkovita i efikasna, da javna percepcija bude da tamo rade časni i pošteni i moralni ljudi te da svi budu zadovoljni.

Digitalizacija za učinkovitiju javnu upravu i optimizacija sustava lokalne samouprave

Kad je riječ o smanjivanju birokracije te o jedinicama lokalne i područne samouprave, Malenica ključnim ističe projekt digitalizacije javne uprave.

- Kroz uvođenje digitalnih alata pokušali bismo rasteretiti javnu upravu da građani ne moraju obilaziti šaltere, nego da na jednom mjestu dobiju sve potrebno. Potpisano je više od 700 milijuna kuna projekata te se nadamo da ćemo ih dovršiti. Bitan je i projekt optimizacije sustava jedinica lokalne samouprave kroz koji bi se trebalo analizirati jedinice lokalne i područne samouprave, utvrditi njihove financijske i kadrovske kapacitete i sukladno tome doći do toga da pokušamo spojiti određene jedinice, sve u cilju da one budu učinkovite - naveo je, dodajući da se bez podloge nikakve promjene ne mogu raditi.

Dijalogom do neovisnog i nepristranog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Što se tiče Zakona o sukobu interesa i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Malenica napominje da se još nije upoznao s prijedlogom zakona.

- Od izrade zakona do danas bilo je nekoliko presuda sudova, upravnih pa i Ustavnoga suda, i to su novi momenti koje bi trebalo uzeti u obzir i razmisliti da li pustiti ovaj trenutni prijedlog zakona ili okupiti zainteresirane i kroz dijalog postići da to tijelo zaista i dalje bude neovisno i nepristrano.

Malenica smatra da je predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković korektno radila svoj posao te najavljuje da će uskoro razgovarati s njom.

Provjera potpisa referendumske inicijative obavit će se  metodom statističkog uzoraka

Kad je riječ o inicijativi „67 je previše“ i provjeri potpisa za referendum, ministar je kazao da će se oni najvjerojatnije provjeravati metodom statističkog uzorka, što bi trebalo uslijediti unutar sljedećih mjesec dana.

Pitanje dvojezičnih ploča prepustiti građanima i Gradskom vijeću Vukovara

Komentirao je i odluku Ustavnoga suda u vezi s pravima pripadnika srpske manjine u tome gradu.

- Odlukom je potvrđena ustavnost Statuta grada Vukovara koji daje Gradskom vijeću da u listopadu svake godine odlučuje o dijalogu, snošljivosti. Gradonačelnik Penava je izrazio volju da u listopadu donese zaključak na sjednici - rekao je Malenica dodavši da bi pitanje dvojezičnih ploča u Vukovaru prepustio građanima i Gradskom vijeću Vukovara.

A A A