Vijesti
7. 1. 2019.

Spinovi i neistine o "non-paperu" samo me dodatno motiviraju da nastavim svoj posao!

Tvrdnje o postojanju američkog "non-papera", dokumenta kojim je navodno SAD još u siječnju 2018. upozorio hrvatsku državnu vlast da neće "propustiti" izraelske zrakoplove F-16 Barak, samo su još jedan od spinova! - istaknuo je ministar obrane i član Predsjedništva HDZ-a Damir Krstičević u izjavi za Večernji list:

- Zar itko može vjerovati kako bismo predsjednica RH, premijer i ja nakon takvih saznanja nastavili cijeli posao oko Baraka i kako bismo bili toliko neodgovorni?!? Pričekajmo očitovanja SAD-a i Izraela, pa će biti jasno kakvi su sve spinovi posijani oko ovog posla.

Krstičević poziva one koji navodno imaju navodni "non-paper" da ga i objave, kao i da objave navodno pismo koje mu je uputio Lockheed Martin sa sličnim „upozorenjem“. Napominje da su mu iz te američke kompanije na nekoliko sastanaka samo izrazili dobrodošlicu u F-16 obitelj:

- Sve plasirane neistine samo me dodatno motiviraju da nastavim posao oko nabave eskadrile! Pokušava se proizvesti histerija premda je u takvim poslovima čak i uobičajeno da se prodaja eskadrile ne realizira u prvom koraku, nego u drugom ili trećem, kao što je to bio slučaj i u drugim državama. Pritom ponavljam da nikakva financijska šteta Hrvatskoj nije počinjena, a Vlada će pronaći rješenje.

O borbenim zrakoplovima: Nijednim postupkom nismo napravili bilo što protiv interesa Hrvatske!

Plenković: Nema nikakve štete za državni proračun

Kao što se sjećate, i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković opovrgnuo je tvrdnju jednoga dnevnog lista o dokumentu koji je američka strana navodno poslala Hrvatskoj o tome da nije moguća prodaja zrakoplova.

- Taj „dokument“ nisam vidio, ne znam o čemu se radi. Sada su s američke strane artikulirane rezerve koje prije na ovaj način nisu bile artikulirane. Još u siječnju 2018. poslao sam na dodatno očitovanje jedno naše izaslanstvo u Izrael, a drugo u SAD. I oba su se izaslanstva vratila s pisanim izvješćima da je "sve u redu".

I Plenković je napomenuo da nema nikakve štete za državni proračun jer ugovor nije potpisan. „Kao što je Vlada donijela odluku o odabiru, tako je može i poništiti“.

Naša izaslanstva vratila su se početkom 2018. i iz SAD-a i iz Izraela s izvješćima da je "sve u redu"!

Odnosi SAD-a i Hrvatske ostaju odlični

U članku u Večernjem listu još se navodi da su se ministar Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst „sastali krajem prošlog tjedna, nakon čega se vratio optimizam u vezi s budućnosti borbene komponente HRZ-a“.

Kako još donosi Večernji, State Department već je pripremio službenu izjavu u kojoj se „naglašava da problem s transferom izraelskih aviona neće ni na koji način negativno utjecati na političke i obrambene odnose SAD-a i Hrvatske, koji ostaju odličnima. Amerikanci će naglasiti i svoju spremnost za pronalaženje rješenja za modernizaciju HRZ-a, koje će biti praktično i zakonski prihvatljivo Hrvatskoj. Drugim riječima, SAD, čini se, priprema alternativno rješenje za nabavu eskadrile višenamjenskih borbenih zrakoplova za Hrvatsku“.

SAD za F-16 kani ponuditi alternativno rješenje

A A A