Vijesti
8. 10. 2019.

„Aktualac“ s građanima: Naše ekonomske & demografske mjere daju prve rezultate - Zaustavljen je trend masovnog iseljavanja

Na 10. Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora predsjednik Andrej Plenković i naši ministri odgovarali su na pitanja građana: uloga potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, demografske mjere naše Vlade, kraj trenda masovnog iseljavanja, ekonomski pokazatelji, prava hrvatskih branitelja…

Nakon što je u povodu Dana neovisnosti izaslanstvo Republike Hrvatske položilo vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju (kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i na grobu dr. Franje Tuđmana) te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković & predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković zajedno su sudjelovali na misi u Crkvi sv. Marka, na svečanosti na Trgu svetog Marka (Velika smjena straže) te, na kraju, na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora.

Vijenci i svijeće u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Predsjednik Plenković čestitao Dan neovisnosti: Hrabrost hrvatskih branitelja putokaz nam je svima za još bolju Hrvatsku

Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora

Čestitavši Dan neovisnosti svim građanima koji su se okupili na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora, Jandroković je istaknuo da je nadnevak 8. listopada jedan od najvažnijih u našoj modernoj povijesti:

- Prije točno 28 godina Hrvatski sabor donio je odluku o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom državom, SFRJ, nakon što su dan prije, 7. listopada, raketirani Banski dvori. Jugoslavenska okupatorska armija pokušala je atentat na predsjednika Tuđmana. Da je uspio, hrvatska povijest imala bi sasvim drugačiji tijek. Ali, na sreću nisu uspjeli u svom naumu. Zahvaljujući predsjedniku Tuđmanu, hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za Domovinu, danas imamo slobodu, demokraciju i višestranačje te možemo našoj djeci i mladima s ponosom govoriti o tim danima.

Jandroković čestitao Dan neovisnosti - I ove godine vrata Hrvatskog sabora otvorena za građane!

Zajednička briga za budućnost RH

Na 10. Danu otvorenih vrata u Hrvatski sabor došao je veliki broj građana, što je Jandroković pozdravio, posebno što je među posjetiteljima bilo puno mladih i djece:

- To je dobro, to potvrđuje da postoji veliko zanimanje za rad Sabora. Godišnje ovim zdanjem prođe oko 25.000 građana, a samo na zadnjem Danu prošlo ih je oko 1.500. S obzirom na današnji interes, ovo će zacijelo biti jedan od najposjećenijih Dana otvorenih vrata. Na taj način zajedno pokazujemo brigu za budućnost Hrvatske.

„Aktualac“ s građanima

Uslijedio je „aktualac“, na kojem su Andrej Plenković i naši ministri odgovarali na pitanja građana.

"Aktualac" s građanima: RH ništa ne duguje Sberbanku! Dok su dijelili novac Todoriću, nisu ništa pitali ni vas ni mene!

Upitan o zadaćama potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, Plenković je naglasio da je demografija strukturni problem polovice država članica EU-a:

- Želja je Hrvatske da se, kroz mandat Dubravke Šuice, pokuša ne samo dobro analizirati taj problem, nego i izraditi katalog mjera koje će, uz pomoć i EU sredstava, pridonijeti demografskoj revitalizaciji Lijepe Naše.

Ozračje za više djece u obiteljima 

Govoreći o mjerama koje je naša Vlada, uz suinicijativu predsjednice Republike, provela na području demografije, izdvojio je povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada te porezne olakšice - koje u društvu kreiraju ozračje da se naše obitelji odluče imati više djece. 

Predsjednik Vlade i HDZ-a odgovorio je i na pitanje građana o problemu iseljavanja s kojim se Hrvatska suočava već duže vrijeme, ne samo u ovom mandatu: 

- Ulaskom u EU dobili smo slobodu kretanja radnika. To je jedna od četiri temeljne slobode koja hrvatskim građanima, čim završe školovanje, daje mogućnost da se bez ikakvih kvota, radnih dozvola ili prepreka, zaposle na tržištu od 500 milijuna ljudi u 27 država članica.

Zaustavljen trend masovnog iseljavanja

Pojasnio je da se Hrvatskoj na početku dogodilo isto ono što se događalo i ostalim novim članicama - da dio ljudi odlazi u ekonomski razvijenije države EU-a, u kojima su veća primanja:

- No taj „magnet“ više nema toliku snagu, zaustavljen je trend masovnog iseljavanja. U mandatu naše vlade porasle su prosječne plaće za više od 800 kuna, minimalna plaća porasla je za 23 posto, mirovine za 13, a plaće u javnom i držanom sektoru za - 11,5 posto. Gospodarski rast u prvih 6 mjeseci bio je 3.1 posto, imamo investicijski kreditni rejting, tri godine za redom rekordne turističke rezultate.

Dobri makroekonomski pokazatelji

Dodao je da ova Vlada ne samo da je pokrenula gospodarski rast, već su i svi makroekonomski trendovi dobri:

- Imamo najnižu stopu nezaposlenosti, a stopa zaposlenosti iznosi 66 posto i najviša je koju je Hrvatska dosad imala. U 3 godine investirali smo u aktivne mjere zapošljavanja  6.5 milijardi kuna različitih mjera - od uključivanja u svijet rada osoba s invaliditetom, mladih i dugotrajno nezaposlenih, žena u zreloj dobi. Sve te mjere u ovakvom obimu i s ovakvim pomakom na tržištu rada nikada ranije nisu ostvarene.

VELIKA SMJENA STRAŽE

Nema države bez simbola - govorio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zato smo na Markovu trgu i vratili, poslije 17 godina, ceremoniju Velike smjene straže, koju je bio uveo upravo utemeljitelj suvremene hrvatske države.

A A A