Vijesti
5. 11. 2019.

Iz Praga: Zajedno protiv smanjenja europskih sredstava za poljoprivredu i ravnomjerni razvoj EU-a

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a započeo je 2-dnevni radni posjet Češkoj Republici sastankom s premijerom Andrejem Babišem - uoči summita „Prijatelja kohezije“, skupine 16 EU država koje se protive predloženom rezanju kohezijskih sredstava, tj. novca namijenjenog smanjivanju razvojnih nejednakosti među članicama Unije.

Ostale teme sastanka: suradnja na sprječavanju ilegalnih migracija & ulazak RH u Schengen, prioriteti skorašnjega hrvatskog predsjedanja EU-om, proširenje na jugoistočnu Europu & jačanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene dviju prijateljskih zemalja.

Povijesno i tradicionalno bliske zemlje

U izjavi nakon sastanka, Andrej Plenković istaknuo je dobre odnose između Češke i Hrvatske, dvije povijesno i tradicionalno bliske zemlje koje su kroz povijest iskazivale međusobnu podršku. 

Naglasio je posebnu važnost razgovora i o gospodarskim odnosima te trgovinskoj razmjeni koja na godišnjoj razini iznosi oko 900 milijuna eura:

- I ove je godine Hrvatsku posjetilo više od 800.000 čeških turista, a veliki je broj hrvatskih kompanija prisutan na češkom tržištu, kao i obratno - čeških u RH. Zajedno smo zaključili da moramo stvarati uvjete za daljnje unaprjeđenje trgovinske razmjene i nova ulaganja.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja 

Upoznao je Babiša s prioritetima našega predstojećeg predsjedanja Vijećem Europske unije (od 1. siječnja do 30. lipnja 2020.):

- Hrvatska na tih šest  mjeseci na početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije gleda kao na priliku da naglasimo četiri važna aspekta. Prvi je Europa koja raste i koja se razvija, drugi je Europa koja povezuje, treći je Europa koja štiti, a četvrti je Europa koja je globalno utjecajna.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije povijesni je trenutak za našu zemlju!

Zagrebački summit EU - jugoistok Europe

Plenković je dodao da je za nas posebno važno da se tijekom predsjedanja održi i sastanak između šefova država ili vlada EU-a s državama jugoistoka Europe, koji se priprema za svibanj iduće godine:

- Na taj summit gledamo i u svjetlu recentne rasprave na Europskom vijeću, koja je trebala omogućiti novi korak u približavanju Sjeverne Makedonije i Albanije. Nažalost, to se u ovom trenutku nije dogodilo. Hrvatska će, u suradnji s Češkom, nastojati stvoriti preduvjete da baš zagrebački sastanak na vrhu bude referentan za otvaranje puta susjednih zemalja prema Europi u sljedećih desetak godina. 

Europski put BiH & ravnopravnost Hrvata - Jedan od naših prioriteta!

Za France 24: Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužile su poziv - Podržavamo njihov europski put

Sprječavanje nezakonitih migracija

Jedna od tema razgovora bilo je i sprječavanje nezakonitih migracija. RH je prije dva tjedna dobila zeleno svjetlo Europske komisije za pristupanje Schengenu, ispunivši kriterije u svih 8 područja schengenskog aquisa - podsjetio je predsjednik Plenković:

- Sposobnostima svojih 6.500 graničnih policajaca, opremljenih i uvježbanih da štite vanjske granice Europske unije, nastojimo prevenirati nezakonite migracije na istočnomediteranskoj i zapadnobalkanskoj ruti. Već godinama smo na čvrstoj poziciji da nezakonite migracije treba sprječavati na njihovom izvorištu, a nakon toga na prvoj granici EU-a s trećim zemljama, što je u ovom slučaju granica između Grčke i Turske, odnosno Bugarske i Turske.

Plenković za Euronews: Bilateralno granično pitanje sa Slovenijom mora biti potpuno odvojeno od Schengena!

Dodao je da će Hrvatska i Češka u odgovarajućim trenucima zajednički dizati ovu temu na razinu Europskog vijeća.

Hvatanje koraka sa starijim članicama iz srednje Europe

Dvojica premijera, naravno, razgovarala su i o sastanku na vrhu skupine „Prijatelji kohezije“ u petak u Pragu. Višegodišnji financijski okvir EU-a - naglasio je Plenković - za Hrvatsku je posebno važan zbog poljoprivrede i kohezijske politike koje omogućuju ravnomjerni regionalni razvoj:

- Želimo uloviti korak sa zemljama srednje i istočne Europe koje su u EU ušle još 2004. godine. Stoga je naš interes da sredstva za kohezijsku politiku ostanu na dosadašnjoj razini i da zahvaljujući njima, u sljedećih sedam godina, dođemo do položaja kakav danas imaju Češka, Poljska, Slovačka ili  Mađarska.

Bitno je naći uravnoteženu poziciju između onih koji su restriktivni i onih koji žele veća izdvajanja. Mislim da u EU proračunu ima dovoljno sredstava i za adekvatnu kohezijsku politiku - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A