Vijesti
7. 9. 2019.

Ustrajni u zalaganju za prijateljstvo s BiH i ravnopravnost hrvatskog naroda!

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH sudjelovao je u Orašju na "Večeri Hercegovine u Posavini". Zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, istaknuo je zadovoljstvo što je ponovno na ovoj hvalevrijednoj manifestaciji.

- Ovdje smo bili 2016. godine, uoči izbora za Hrvatski sabor. Hvala vam još jednom na potpori koju ste nam tada dali. Ona je puno značila i bila veliki doprinos pobjedi HDZ-a i stjecanju povjerenja Hrvata u BiH. Iza nas su tri godine angažmana, predanog rada za boljitak hrvatskog društva i gospodarstva, ali i naših sunarodnjaka u ovoj zemlji - poručio je Andrej Plenković.

Zajedno jučer, danas, sutra

Podsjetio je na trud u te tri godine na jačanju međunarodnog položaja RH, a posebno na svoje snažno zalaganje za prijateljstvo i suradnju s BiH te jačanje položaja hrvatskog naroda u njoj:

- Na tom putu smo zajedno, na tom putu smo ustrajni, i to činimo i iz srca i iz ratia. To smo činili jučer, činimo danas i činit ćemo u budućnosti!

Veliki hrvatski glumac Ivo Gregurević

Plenković se osvrnuo i na 24. Dane hrvatskog filma „Ivo Gregurević“, koji počinju ove subote upravo u Orašju:

- Prije dvije godine bili smo na tom prelijepom festivalu, koji će se sada prvi put održati bez svog utemeljitelja, velikog čovjeka ovog kraja, velikog hrvatskog glumca Ive Gregurevića.

Istaknuo je da je Gregurević ostavio neizmjeran, bogati trag u hrvatskoj kulturi, filmu i kazalištu:

- I njegova ljubav prema svome rodnom kraju, prema Bosanskoj Posavini, ostat će trajno zapamćena. Zato mi je drago da će ovaj festival nadalje nositi njegovo ime. Zahvaljujem i svim njegovim prijateljima i prijateljicama koji su večeras ovdje s nama.

CIJELI DAN POSVEĆEN HRVATIMA U BiH

"Večer Hercegovine u Posavini" bila je četvrti događaj vezan uz naše sunarodnjake u BiH na kojem je u petak sudjelovao predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

Prvo je s banjalučkim biskupom mons. dr. Franjom Komaricom u Banskim dvorima potpisan ugovor o potpori Katoličkom školskom centru „Ivan Pavao II“ u Bihaću, a potom se Andrej Plenković uputio u Bosansku Posavinu, gdje je - prije „Večeri“ - bio u Franjevačkom samostanu u Tolisi na svečanosti potpisivanja ugovora o potpori RH projektima od interesa za hrvatski narod u BiH, a u Orašju na zajedničkoj sjednici predsjedništava HDZ-a BiH i HDZ-a.

Pomoć KŠC-u „Ivan Pavao II“ u Bihaću - Naša Vlada sustavno podupire Hrvate u BiH!

26 milijuna kuna za programe i projekte Hrvata u BiH

HDZ BiH & HDZ: Zajedno za predsjednicu, ravnopravnost Hrvata & euroatlantski put BiH!

A A A