Vijesti
7. 4. 2020.

Gotovo jednoglasna podrška ekonomskim i socijalnim mjerama Vlade RH! Sabor se 15. travnja vraća kući - na Markov trg!

Zakonske izmjene vezane za travanjski paket mjera pomoći radnicima i gospodarstvu uslijed epidemije dobile su snažnu potporu Hrvatskog sabora. Jandroković: Odrađen je veliki posao. Potvrdilo se da Vlada odgovorno upravlja krizom te da naša država itekako dobro funkcionira. RH je prema svim pokazateljima u svjetskom vrhu po pitanju zaštite zdravlja i života ljudi.

Među ostalim, kroz izmjene nekoliko zakona povećavaju se izravne potpore za očuvanje radnih mjesta, tj. za isplate plaća radnicima s 3.250 na 4.000 kuna neto. Država na sebe preuzima i doprinose na taj iznos, koja otprilike iznose 1.460 kuna po zaposlenom. Ukupno se, dakle, radi o pomoći od 5.460 kuna.

Ta će mjera u travnju i svibnju, uz mjere iz ožujka, stajati oko 8.5 milijardi kuna, a moći će je koristiti poslodavci koji ne otpuštaju radnike.

PDV po naplati, otpis javnih davanja

Sabor se suglasio i s Vladinom mjerom prema kojoj će sve tvrtke, i one s prihodom većim od 7.5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa. Javna davanja (porezi i doprinosi) otpisuju se većini poduzeća i obrta.

Plenković predstavio novi set pomoći gospodarstvu: Čvrsto smo uz hrvatske radnike! Za mirovine ćemo uvijek naći novac!

Izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna državi je pak omogućeno da se u ovim kriznim okolnostima zaduži na domaćem i inozemnom tržištu i iznad iznosa od 26.8 milijardi kuna, koliko je bilo utvrđeno za ovu godinu.

Turizam, osobne iskaznice, poljoprivreda

Uz visoko suglasje, sabor je donio i set zakona za pomoć turizmu, kao i paket od četiri zakona kojima se produžuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji što manje ljudi dolazi na šaltere policijskih postaja.

Sabor je, između ostalog, dopunio i Zakon o poljoprivredi.

JANDROKOVIĆ: Potvrdilo se da Vlada odgovorno upravlja krizom!

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković zahvalio je velikoj većini zastupnika na iskazanoj odgovornosti, kao i građanima jer disciplinirano slijede upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite:

- Čini se da smo svjesni da je Hrvatska doista u samom svjetskom vrhu kada je u pitanju zaštita zdravlja i života ljudi. U usporedbi s drugim europskim zemljama, brojke su jasne - odrađen je sjajan posao. Potvrdilo se da Vlada odgovorno i učinkovito upravlja krizom s koronavirusom te da naša država itekako dobro funkcionira.

CRO Demoskop: HDZ ponovno na vrhu! Rekordni broj građana zadovoljan smjerom kojim vodimo Hrvatsku!

Danas smo se iz zamjenske sabornice u „staroj INA-i“ izvanredno preselili u Hotel Westin radi glasovanja, no Sabor bi od 15. travnja trebao opet zasjedati u svojoj zgradi na Markovu trgu. Radujemo se povratku kući! - najavio je Jandroković.

Premijer i resorni ministri u petak Saboru predstavljaju novi paket mjera za pomoć gospodarstvu

ZAKON O PRAĆENJU GEOLOKACIJE U DRUGO ČITANJE

Sabor je u drugo čitanje uputio prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama kojima bi se u borbi protiv koronavirusa ozakonilo praćenje, putem mobitela, geolokacije onih građana koji su u samoizolaciji ili karanteni.

Predložio je to Klub zastupnika HDZ-a kako bi se postiglo što šire suglasje o zakonu čiji bi isključivi cilj trebala biti zaštita zdravlja građana, što je Sabor prihvatio s 89 glasova za i 41 protiv.

Na prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a

Predsjednik našeg kluba Banko Bačić izjavio je da HDZ-ovi zastupnici predlažu drugo čitanje jer su kroz raspravu i sami uvidjeli određene nedoumice vezano za provedbu zakona:

- Vladi ćemo dostaviti sve amandmane i sugestije oporbe i tražiti da se o njima očituje.

A A A