Vijesti
25. 4. 2020.

Za Euronews: Mjere u borbi protiv COVID-19 & njegovih ekonomskih posljedica u Hrvatskoj su bile brze i učinkovite!

(VIDEO) Andrej Plenković u razgovoru za Euronews, paneuropski TV kanal koji - na 12 jezika - u prosjeku dnevno prati 4.2 milijuna gledatelja, komentirao je europski odgovor na krizu s koronavirusom, ali i pakete mjera za očuvanje radnih mjesta i gospodarski oporavak koje je donijela naša Vlada.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u intervjuu je istaknuo da je Hrvatska, kao predsjedavajuća Europskom unijom, već krajem siječnja bila pokrenula Mehanizam EU-a za integrirani politički odgovor na krizu (IPCR), a potom je organizirala niz ministarskih video-konferencija država članica u svrhu pronalaženja rješenja za različite aspekte krize - u zdravstvu, unutarnjim poslovima, gospodarstvu, financijama, turizmu...

- I na nedavnoj video konferenciji Europskog vijeća razgovarali smo što su i EU i svaka članica zasebno dosad napravile u ovoj krizi.

EUROPSKO VIJEĆE: Plenković predložio uspostavu zajedničkog EU modela za otvaranje granica & reaktivaciju turizma

Snažna potpora hrvatskim radnicima & gospodarstvu

Odgovarajući na upit o mjerama za pomoć gospodarstvu, predsjednik Plenković je naglasio da je naša Vlada pružila snažnu potporu i poduzetnicima i zaposlenicima u privatnom sektoru, podsjetivši da je Hrvatska pravodobno poduzela i zdravstveno-sigurnosne restriktivne mjere kojima je usporeno širenje zaraze.

87.6% građana podržava zaštitne zdravstvene mjere, a 82.9% one gospodarske!

Izdvojio je da Vlada mjerom potpore za očuvanje radnih mjesta tri mjeseca poslodavcima financira trošak u visini od 3.250 kn, odnosno 4.000 kn neto za plaće radnika, napomenuvši da mjeru već koristi oko 90.000 poslodavaca za više od 500.000 radnika.

- Mjere su u Hrvatskoj bile brze, učinkovite i pravovremene te su donijele dobre ekonomske rezultate za sve - rekao je Plenković, dodavši da je kod nas u ovoj krizi, nažalost, oko 20.000 ljudi ostalo bez posla, no to je ipak daleko manje nego u drugim zemljama.

Obnova gospodarskih & društvenih aktivnosti

U nastavku razgovora predsjednik Vlade i HDZ-a govorio je o tri faze postupne relaksacije zaštitnih mjera kojima će se reaktivirati gospodarstvo. Prva faza počinje 27. travnja, a druga 2. i treća 11. svibnja.

Ključ uspjeha - povjerenje & nastavak odgovornog ponašanja. Mjere za reaktivaciju gospodarstva odvijat će se u tri faze

Odgovarajući na upit o mjerama koje u doba koronavirusa poduzima Mađarska, Plenković je naveo da u upravljanju ovom krizom, koja je bez presedana, svaka država treba zadržati demokratske standarde i poštivati vladavinu prava, poduzimajući mjere koje su proporcionalne prijetnji s kojom se suočavamo.

Europski odgovor na krizu

Osvrnuo se i na potporu Europske unije, ne samo Hrvatskoj, nego svim zemljama članicama za prevladavanje krize izazvane koronavirusom.

- Potrebna je promjena u pregovaračkom okviru za novi europski proračun kako bi se snažnije financijski podržalo države članice.

Plenković s Michelom o planu oporavka EU-a od posljedica koronavirusa, mjerama reaktivacije gospodarstva & koheziji

Više od 63 mlrd eura! EP usvojio 2. set mjera za zaštitu ljudskih života, gospodarski oporavak & očuvanje radnih mjesta

Summit u Zagrebu

Upitan podupire li Hrvatska priključenje Albanije i Sjeverne Makedonije Europskoj uniji, Plenković je kazao da se Hrvatska za to snažno zalaže te da je temu proširenja za vrijeme svog predsjedanja uspjela vratiti visoko na dnevni red EU-a.

Otvaranjem pristupnih pregovora sa Sj. Makedonijom & Albanijom ispunjen jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om!

Podsjetio je da je program predsjedanja bio „Snažna Europa u svijetu punom izazova“, a u listopadu, kada je program predstavljen, nitko nije mogao predvidjeti pandemiju koja nas je zadesila.

Na kraju razgovora, predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je da će se Zagrebački sastanak na vrhu EU -Zapadni Balkan održati u formi video-konferencije 6. svibnja, a s tog će summita biti poslan jasan signal potpore zemljama jugoistoka Europe.

A A A