Vijesti
6. 5. 2020.

Zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji & Zagrebački samit - ostavština hrvatskog predsjedanja EU-om!

U intervjuu za Politico, utjecajni portal specijaliziran za politike Europske unije, Andrej Plenković je uoči današnjeg sastanka na vrhu EU-JI Europa istaknuo da je RH vratila proširenje na dnevni red Unije: Iako se u nacrtu Zagrebačke deklaracije ne spominje članstvo, izričito se navodi da „EU još jednom potvrđuje nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana".

Samit EU-zapadni Balkan trebao se fizički održati u Zagrebu kao središnji događaj hrvatskog predsjedanja EU-om, ali se zbog pandemije koronavirusa mora organizirati u obliku videokonferencije.

Dio analitičara - navodi Politico - izrazio je razočaranje zbog toga što u završnoj izjavi sa samita, Zagrebačkoj deklaraciji, neće biti izrijekom spomenuto proširenje EU-a, budući da su se nadali jasnoj poruci da EU želi jednog dana primiti u članstvo sve zemlje jugoistočne Europe.

Samo održavanje samita već je snažan politički signal

- Osobno bih bio sretniji da smo u izjavi snažniji i jasniji, svi mi. Ali, ja sam realan, izradili smo vrlo solidan dokument s obzirom na okolnosti. Činjenica da se sastanak uopće održava već je snažan politički signal - rekao je Plenković u telefonskom intervjuu.

Dužnosnici EU-a - nastavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - i sami napominju da to ne znači da proširenje više nije na stolu:

- Uostalom, u ožujku je dano zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za pokretanje pregovora o pristupanju. Ta će odluka biti politička ostavština hrvatskog predsjedanja EU-om.

Proširenje smo vratili na dnevni red

Dvije druge zemlje koje sudjeluju na samitu, Srbija i Crna Gora, pregovaraju godinama, ali još nisu blizu članstva - također navodi Politico i dodaje da se smatra da su BiH i Kosovo daleko od toga da budu pozvane na otvaranje pristupnih pregovora. Sporo napredovanje prema članstvu tih država potaknulo je neke da zaključe da mnoge članice EU-a ne žele daljnje proširenje, iako to ne govore otvoreno.

- Iako se u nacrtu Zagrebačke deklaracije ne spominje članstvo, izričito se navodi da „EU još jednom potvrđuje nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana". Hrvatsko predsjedanje vratilo je pitanje proširenja na dnevni red Europske unije - ocijenio je Andrej Plenković.

Svake dvije godine samit EU-JI Europa

Ako možemo održati fokus na ovom političkom dijalogu na visokoj razini svake dvije godine, mi kao predsjedništvo sa sigurnošću možemo reći da smo ostvarili svoje ciljeve. To je ključno - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u razgovoru za Politico.

Zagrebački samit potvrdit će EU perspektivu jugoistočne Europe

A A A