Vijesti
13. 6. 2020.

Željana Zovko dobila Večernjakov pečat - Europska komisija potvrdila da je sloboda vjere ključna za EU napredovanje BiH

(VIDEO) Naša europarlamentarka dobila je nagradu Večernjeg lista BiH u kategoriji "Naše gore list". Ujedno, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi odgovorio joj je na pitanje o slobodi vjere u BiH, koje mu je uputila zatraživši službenu reakciju na prijetnje kardinalu Vinku Puljiću i Katoličkoj crkvi zbog mise za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta.

Osim predsjednika Andreja Plenkovića, kojeg je Večernji list BiH na svome tradicionalnom izboru proglasio za Osobu godine u Europi, „Večernjakov pečat“ ove je godine dobila i HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko - i to u kategoriji "Naše gore list".

19. VEČERNJAKOV PEČAT: Andrej Plenković - Osoba godine u Europi!!

Nagradu koja se dodjeljuje najistaknutijim pojedincima koji svojim radom aktivno djeluju i doprinose boljitku BiH našoj europarlamentarki prigodno je u Mostaru uručio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

EU put BiH & ravnopravnost naroda

Primajući „Pečat“, Zovko je naglasila da BiH pripada Europi i da se u svom radu u EP-u bori za njezin europski put:

- Želim da ova zemlja, jedna od najljepših na svijetu, nađe put gdje će svi građani uživati jednaka prava, a narodi se osjećati kao svoj na svome, i koja će biti svijetao primjer za jugoistočnu Europu.

ODGOVOR EUROPSKOG POVJERENIKA

 „Želi li napredovati na svom putu prema Europskoj uniji, za BiH je ključno podržavanje temeljnih prava, uključujući slobodu mišljenja, vjere, udruživanja i izražavanja“ - stoji u odgovoru povjerenika za europsko susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na pitanje o slobodi vjere u BiH, koje mu je uputila naša eurozastupnica Željana Zovko na sastanku Odbora za vanjske poslove EP-a 19. svibnja.

Prijetnje kardinalu Puljiću

Zovko je od povjerenika Varhelyija zatražila službenu reakciju na prijetnje vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću i Katoličkoj crkvi u BiH zbog sarajevske mise za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta te ugrožavanja slobode vjere i prava Hrvata na kulturu sjećanja.

Ugrožavanje slobode vjere u BiH & nasrtaji na Katoličku crkvu zahtijevaju dodatnu reakciju!

Slobode vjere & pravo na kulturu sjećanja

Zovko je pozdravila povjerenikov odgovor:

- Europska komisija jasno je potvrdila da sve vjerske zajednice imaju pravo na održavanje vjerskih obreda te da je sloboda vjere ključna za napredovanje BiH na njenom europskom putu.

EPP-ovo pismo podrške kardinalu Vinku Puljiću

A A A