Vijesti
8. 10. 2020.

Dan Hrvatskog sabora - koji je 8. listopada 1991. donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ

DAN KADA JE JUGOSLAVIJA PRESTALA POSTOJATI. Svečanim intoniranjem „Lijepe naše“ i minutom šutnje na početku današnjeg zasjedanja Hrvatski sabor obilježio je svoj spomendan. S ponosom se prisjećamo dana kada je Sabor jednoglasno donio jednu od ključnih odluka kojom je potvrđeno pravo Hrvata na nacionalnu samobitnost, samoodređenje i suverenu, samostalnu i neovisnu državu!

Obilježavanje Dana Hrvatskog sabora započelo je svečanim izvođenjem himne jutros na zasjedanju te minutom šutnje kojom je odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, prvom predsjedniku i utemeljitelju suvremene Hrvatske dr. Franji Tuđmanu te nedavno preminulom prvom predsjedniku demokratskog Sabora dr. Žarku Domljanu.

Sabor - nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskog naroda

Zastupnicama i zastupnicima prigodnom se čestitkom u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića obratio potpredsjednik Ante Sanader:

Jandroković čestitao Dan neovisnosti - I ove godine vrata Hrvatskog sabora otvorena za građane!

- Tog je povijesnog dana Hrvatski sabor utvrdio da RH više ne smatra ni legitimnim ni legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje će nastupati u ime jugoslavenske federacije, koja više ne - postoji. Odlukom od 8. listopada 1991. Sabor je još jednom pokazao, kao i puno puta tijekom dugih stoljeća naše povijesti, da je stvarni nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskog naroda i pravnog poretka.

Nastavljamo donositi zakone na dobrobit građana

Prisjetio se i obrane hrvatske državnosti, slobode i demokracije od velikosrpske agresije te oslobađanja okupiranih područja u pravednome Domovinskom ratu, kao i hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za Domovinu.

- Usprkos izazovima s kojima se suočavamo uslijed pandemije, Hrvatski sabor nastavlja s radom i donosi zakone važne za dobrobit građana i funkcioniranje države - zaključio je Sanader svoje obraćanje zastupnicima te im čestitao Dan Hrvatskog sabora.

ŠEKS: „Jugoslavija kao državna zajednica više ne postoji!“

Dan uoči povijesne odluke Hrvatskog sabora, zrakoplovi „JNA“ raketirali su Banske dvore u pokušaju likvidacije dr. Franje Tuđmana. Zbog tih okolnosti saborska sjednica nije održana na Markovu trgu, nego u Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici.

Odluku kojom je proglašeno okončanje postupka razdruživanja pročitao je ondašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, potvrđujući da Jugoslavija kao državna zajednica više ne postoji.

Do 2020. godine 8. listopada obilježavao se kao državni praznik - Dan neovisnosti. Novim Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima iz 2019. utvrđeno je da se od ove godine 8. listopada obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskog sabora - u sjećanje na dan kada je 1991. prvi demokratski Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

ČESTITKA NA SJEDNICI VLADE RH

Andrej Plenković čestitao je Dan Hrvatskog Sabora na današnjoj sjednici Vlade.

- Prisjećamo se tih trenutaka koji su bili sudbonosni za budućnost Hrvatske i pretpostavka njenog međunarodnog priznanja - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Lovorov vijenac na 29. obljetnicu raketiranja Banskih dvora & pokušaja likvidacije dr. Franje Tuđmana

A A A