Vijesti
2. 1. 2021.

DAN ŽALOSTI: S velikom tugom odajemo počast žrtvama - U mislima smo i molitvama s njihovim obiteljima

(PHOTO) Andrej Plenković: „Nastavljamo pomagati unesrećenim ljudima koji su ostali bez svojih domova. Ono što je srušeno - to će se obnoviti i izgraditi. Zahvalni smo na zajedništvu koje je iskazao hrvatski narod, kao i pomoći mnogih država“. Zastave su na pola koplja u cijeloj Hrvatskoj. I na Dan žalosti na terenu su sve institucije i službe, mobilizirani su svi resursi. S jednom misijom - pomoći nastradalima.

Na Dan žalosti s velikom tugom prisjećamo se i odajemo počast žrtvama stradalim u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. U mislima i molitvama smo s njihovim obiteljima i najbližima kojima izražavamo sućut i solidarnost cijelog hrvatskog naroda - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a. I dodao:

- Zahvalni smo na velikom zajedništvu koji je iskazao hrvatski narod, kao i pomoći brojnih država. Nastavljamo pomagati unesrećenim ljudima koji su ostali bez svojih domova. Ono što je srušeno, to će se obnoviti i izgraditi!

U teškoj godini koja je iza nas hrvatski narod pokazao je odgovornost i zajedništvo - U novo desetljeće ulazimo s nadom da bolja vremena dolaze!

7 ljudskih života

Subotu, 2.siječnja, naša je Vlada proglasila Danom žalosti - u spomen na 7-ero žrtava, na 7 ljudskih života koje je 29. prosinca odnio razorni potres. Zastave su na pola koplja na Banskim dvorima, na zdanju Hrvatskog sabora, na svim državnim institucijama, na stambenim zgradama i kućama diljem RH, BiH i u hrvatskom iseljeništvu.

Dan žalosti 2. siječnja, 120 milijuna kuna za interventne mjere, EU solidarnost & službeni račun za pomoć unesrećenima

HDZ donirao milijun kuna za sanaciju šteta na područjima koja je pogodio razorni potres!

Potpuna mobilizacija

I na Dan žalosti na terenu su sve institucije i službe, mobilizirani su svi resursi. S jednom misijom - pomoći nastradalima. Nema ustanove u Hrvatskoj - kako je napomenuo predsjednik Plenković - koja ne radi sve što je moguće da se pomogne nakon potresa.

- Alternativni smještaj osiguran je za sve sugrađane koji ostali bez krova nad glavom, a za one koji iz ne žele napustiti svoje razrušene domove stigli su kontejneri i mobilne kućice. U ponedjeljak ćemo donijeti konačnu odluku o pravnom okviru obnove, najvjerojatnije ćemo proširiti postojeći zakon o Zagrebu i okolici.

Izdvajamo dio aktivnosti tek triju ministarstava:

HRVATSKA VOJSKA UZ SVOJ NAROD!

Ministar obrane Marijan Banožić iz Petrinje i Gline:

- Više od 800 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika MORH-a angažirano je u stabilizaciji života na pogođenim područjima: postavljanje kontejnera za privremeni smještaj i šatora, transport pripadnika HGSS-a i pomoć pri izvlačenju nastradalih iz ruševina, prijevoz starijih i nemoćnih te pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u Zagreb, raščišćavanje prometnica i javnih površina, dostava humanitarne pomoći, pružanje pomoći civilnim osobama i njihov prihvat... U vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji privremeno je smješteno 380 građana koji su ostali bez krova nad glavom, a ispred Opće bolnice u Sisku HV je podigao grijane šatore s krevetima.

DARIVANJE KRVI & MOBILNI TIMOVI ZA KRIZNE INTERVENCIJE & PSIHOSOCIJALNU POMOĆ

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dobrovoljno je darovao krv u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu te obišao područja koja je pogodio potres:

- Ponosan sam na hrvatske građane koji od prvog dana iskazuju plemenitost i solidarnost, a i darivanje krvi jedan je od načina na koji svi možemo pomoći. U suradnji s UNICEF-om, ustanovama socijalne skrbi, udrugama socijalnih radnika i Hrvatskom psihološkom komorom, organizirali smo mobilne timove za krizne intervencije u objektima u kojima su smještene stradale osobe radi pružanja psihosocijalne podrške te kako bi one lakše podnijele zahtjeve za jednokratnu naknadu od 3.500 kn po kućanstvu. Od ponedjeljka će timovi obilaziti obitelji koje ne žele napustiti svoje razorene domove. Osigurali smo i dodatne telefonske brojeve radi pomoći unesrećenima.

I TURISTIČKI SEKTOR POKAZAO VELIKO SRCE!

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac:

U Glinu je dopremljeno, uglavnom iz Istre, 90-ak mobilnih kućica, istog dana useljivih. U njima se može smjestiti više od 500 ljudi. Donacija je to hotelskih tvrtki i proizvođača kućica. stići će njih još, Zadovoljni smo jer su stanovnici prihvatili kućice - u njima imaju sve potrebno za život. U ovim teškim trenucima, i turistički je sektor pokazao veliko srce. Hvala svima!

A A A