Vijesti
19. 8. 2021.

Naš sustav domovinske sigurnosti brz je, učinkovit i uvezan. Zahvalni smo vatrogascima i vojnim pilotima na velikoj požrtvovnosti u gašenju požara

PVRH Andrej Plenković u Zadarskoj županiji: obilazak 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku Donjem, sastanak sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem, susret sa zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, te otvorenje Europskog prvenstva u odbojci za žene EuroVolley 2021. 

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a posjet je započeo brifingom sa zapovjednicima HRZ-a te obilaskom pilota i tehničara u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku Donjem poručivši da je s članovima Vlade došao iskazati poštovanje i zahvalnost svima koji su gasili požare u hrvatskom priobalju, ali i u Turskoj, Grčkoj i Bosni i Hercegovini.

Ulaganja u pobjedničku Hrvatsku vojsku

Podsjetio je na predanost naše Vlade da i dalje ulaže u Hrvatsku vojsku i zrakoplovstvo, što je pokazano i odlukom da se nabave suvremeni borbeni avioni Rafale:

- Duboko poštujemo profesionalnost, požrtvovnost i energiju koju ulažete svakog dana kako bi naši građani, turisti, susjedi, prijatelji bili zaštićeni od velikih stradanja. Omogućili smo dobre pripreme i brzu i učinkovitu reakciju svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti, u kojem su vojska, policija, vatrogasci, civilna zaštita, HGSS, Crveni križ, gradovi, općine... Vjerujem da ste uzor mnogima koji će slijediti vaš primjer i postati piloti, tehničari i vojnici.

 

Do 2024. imat ćemo 8 Rafalea i za njih osposobljenih do 25 pilota. A već iduće godine stižu nam 4 Crna jastreba!

 

U dogledno vrijeme ojačat ćemo protupožarnu eskadrilu

Sustav domovinske sigurnosti na visokom je nivou, više od 90 požara ugašeno je u dva do tri sata - dodao je Andrej Plenković:

- Sve što nas u tom smislu može ojačati i brendirati, pa i međunarodno pozicionirati, mi ćemo učiniti. Hrvatska ima šest kanadera, jedan je trenutačno na servisiranju, pet je u funkciji što kod nas, što u drugim zemljama. Postoji plan da se u dogledno vrijeme ojača Protupožarna eskadrila. Kada to bude moguće, osnažit ćemo naše kapacitete.

Konkretna i razgranata suradnja sa Zadarskom županijom

U Domu Zadarske županije predsjednik Plenković potom se susreo sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem. Suradnju Vlade i Zadarske županije ocijenio je konkretnom i razgranatom:

- U prvom mandatu napravili smo velike napore s reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouprave, povećani su im prihodi kako bi lakše realizirale svoje razvojno-socijalne projekte na dobrobit građana. Očuvali smo radna mjesta u Zadarskoj županiji, više od 4.000 poslodavaca koristilo je mjere, premostili smo krizu.

Sjajna turistička sezona

Turistički brojevi i u Zadarskoj su županiji izvrsni: ostvareno je 1.1 milijun dolazaka i 9 milijuna noćenja! - naglasio je:

- To svjedoči da smo dobrim epidemiološkim mjerama i promidžbom kroz projekt Safe Stay In Croatia uspjeli omogućiti da turizam ove godine bude što bolji, a time i gospodarski rast i oporavak te financijska stabilnost zemlje. Odgovornim ponašanjem pomažemo da Hrvatska ostane privlačna, sigurna destinacija.

 

Turistička sezona jako dobra, bolja od svih očekivanja u pogledu i dolazaka i noćenja i prihoda!

Poručio je da će Vlada i Zadarska županija nastaviti s projektima u svim resorima, od prometne infrastrukture, zaštite okoliša, aglomeracije, vodovodizacije otoka i podvelebitskog kraja...

S nadbiskupom Želimirom Puljićem

U Zadru se PVRH Andrej Plenković susreo i sa zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, o čemu je na izvijestio na društvenim mrežama:

- Razgovarali smo o uspješnoj turističkoj sezoni, važnosti cijepljenja protiv COVID-a, suradnji između Vlade i Katoličke Crkve te još nizu aktualnih društvenih tema. Posebno smo izrazili zahvalnost vatrogascima i svima koji su pokazali veliku požrtvovnost u gašenju požara u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i liječnicima te medicinskom osoblju koji daju velik doprinos u borbi protiv koronavirusa.

EuroVolley 2021.

Posjet Zadarskoj županiji predsjednik Vlade RH i HDZ-a završio je susretom s hrvatskom ženskom odbojkaškom reprezentacijom i vodstvom Hrvatskog odbojkaškog saveza u Sportskom centru Višnjik u Zadru, gdje je utakmicom između Hrvatske i Švicarske započelo Europsko prvenstvo u odbojci za žene EuroVolley 2021.

 

Održavanje odbojkaškog turnira u Zadru velika promocija Hrvatske

 

HRVATSKA KAPELICA U BETLEHEMU - PROMOCIJA LIJEPE NAŠE

Odgovarajući na novinarska pitanja o ljevičarskim napadima zbog izgradnje kapelice u Betlehemu, poručio im je kako bi trebali konstruktivno razmišljati o pozitivnim efektima za promociju Hrvatske:

- Na tu odluku trebamo biti ponosni, a ne je kritizirati. S obzirom na broj hodočasnika koji dolaze u Svetu zemlju, a i na činjenicu da ondje mnoge zemlje imaju svoje kapele, to je jedan od naših doprinosa promociji Hrvatskoj.

A A A