Vijesti
28. 10. 2021.

Andrej Plenković izabran za potpredsjednika Centrist Democrat International (CDI) - svjetske obitelji demokršćanskih stranaka!

Zahvalivši na izboru u najuže vodstvo te međunarodne političke organizacije - čiji je dio i Europska pučka stranka (EPP), najveća europska politička grupacija - predsjednik HDZ-a istaknuo je da suvremeni izazovi - od borbe protiv COVID-a, preko klimatskih promjena i siromaštva, do sigurnosti i ilegalnih migracija - zahtijevaju snažnije globalno jedinstvo i solidarnost. „HDZ, kao stranka europskog desnog centra, vodi Vladu koja je posvećena radu za gospodarski i socijalni boljitak hrvatskih građana, kao i za veću međunarodnu prepoznatljivost Hrvatske, čemu će pridonijeti i članstvo u Schengenu i eurozoni“.

Danas se u Bruxellesu održao sastanak Izvršnog odbora CDI-a (Centrist Democrat International), demokršćanske međunarodne političke organizacije, osnovane 1961. godine, koja okuplja stranke diljem svijeta koje dijele demokratske, tradicionalne i univerzalno-humanističke vrijednosti te promoviraju političku, gospodarsku, socijalnu i kulturnu suradnju.

Predložen & izabran

Na današnjem sastanku Izvršnog odbora predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković predložen je te izabran za potpredsjednika CDI-a.

Naš međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, a utjecaj veći!

Najveća europska politička grupacija Europska pučka stranka (EPP) dio je CDI-a. Upravo je CDI bila jedna od prvih međunarodnih grupacija kojoj se HDZ pridružio, i to 1995. godine.

Zajednička suradnja & borba protiv populizma

Na današnjem sastanku, kojeg su predvodili predsjednik Izvršnog odbora CDI-a Andrés Pastrana (kolumbija) te glavni tajnik Antonio López-Istúriz White (Španjolska), čelnici stranaka razgovarali su o zajedničkoj suradnji u odgovoru na COVID, važnosti postizanja što veće globalne procijepljenosti, gospodarskom oporavku od krize uzrokovane pandemijom te klimatskim promjenama. Ujedno, govorilo se i o političkim izazovima za mainstream opcije diljem svijeta i borbi protiv populizma.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u svom je obraćanju putem video-veze zahvalio kolegama na povjerenju te istaknuo da suvremeni izazovi s kojima smo suočeni - od borbe protiv COVID-a preko klimatskih promjena i siromaštva do ilegalnih migracija i sigurnosnih pitanja -zahtijevaju snažnije globalno jedinstvo i solidarnost.

Na dobrobit Lijepe Naše & hrvatskih građana

Kazao je da HDZ, kao stranka europskog desnog centra, proteklih pet godina vodi Vladu koja je, uz brojne izazove, posvećena radu za gospodarski i socijalni boljitak hrvatskih građana, kao i za veću međunarodnu prepoznatljivost Hrvatske, čemu će pridonijeti i članstvo u schengenskom prostoru i europodručju.

U ova burna vremena, s vjerom u zajedništvo hrvatskog naroda, predano i odgovorno radimo na dobrobit RH & u interesu svih naših građana!

Naglasio je i da je potreban veći globalni angažman kako bi se pomoglo svim državama diljem svijeta da imaju dostupno cjepivo protiv COVID-a, dodavši pritom da je Hrvatska već donirala više od milijun doza cjepiva.

A A A