Vijesti
9. 11. 2021.

Karlo Ressler predstavio EP-u odluku o 320 milijuna eura pomoći za područja koja je pogodio tzv. petrinjski potres!

Nakon što je Europska komisija, kao potporu u saniranju šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji i okolici, na zahtjev Vlade RH donijela odluku o mobilizaciji bespovratnih sredstava iz Europskog fonda solidarnosti - od čega nam je avansno već isplaćen 41 milijun eura - taj financijski „paket“ još mora odobriti Europski parlament. Naš zastupnik inzistira na brzoj proceduri kako bi svih 320 milijuna eura što prije bilo na raspolaganju Hrvatskoj.

Kao izvjestitelj i glavni pregovarač Europskog parlamenta za proračun EU-a za 2022. godinu, naš Karlo Ressler predstavio je na Odboru za proračun EP-a odluku Europske komisije o dodjeli pomoći Hrvatskoj:

- Inzistiram na brzoj proceduri unutar EP-a kako bi svih 320 milijuna eura što prije bilo na raspolaganju za sanaciju šteta prouzročenih potresom u prosincu 2020. godine. To, jasno, ne pokriva cijelu štetu, ali će uvelike pridonijeti zahtjevnom procesu obnove, kao i revitalizaciji pogođenih područja.

Zahtjev Europskoj komisiji za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a. Za hitne mjere obnove tražimo 319.19 milijuna eura!

Dugoročne socioekonomske i infrastrukturne posljedice

Naglasio je i da je obnova od potresa suštinski drukčija i dugotrajnija od sanacije posljedica drugih prirodnih nepogoda kao što su poplave, zbog čega je napomenuo da je opći rok za korištenje od 18 mjeseci, utvrđen Uredbom o Fondu solidarnosti EU-a, neprimjeren i prekratak u slučaju potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i okolici.

Europski su zastupnici u siječnju ove godine, na prvom plenarnom zasjedanju nakon potresa na Banovini, donijeli rezoluciju kojom se ističe da su potresi koji su pogodili Hrvatsku ostavili snažne socioekonomske i infrastrukturne posljedice te da će one biti dugoročne.

Rezolucija o ublažavanju posljedica potresa: Hrvatskoj treba dodatno pomoći iz svih raspoloživih europskih instrumenata!

U tom kontekstu, od Europske komisije zatražila se fleksibilnost u odobravanju Nacionalnog plana oporavka za Hrvatsku, koji je dijelom također usmjeren na obnovu.

683 milijuna eura za zagrebački potres

Podsjetimo, za saniranje posljedica zagrebačkog potresa iz ožujka 2020. godine Hrvatskoj je isplaćeno, temeljem dobro pripremljenog zahtjeva naše Vlade, rekordnih 683 milijuna eura.

683 milijuna € iz Fonda solidarnosti EU: Javni pozivi za obnovu škola, bolnica, kulturne baštine & vodoopskrbne i cestovne infrastrukture

A A A