Vijesti
8. 12. 2021.

Produbljivanje trgovinske razmjene & gospodarske suradnje: U Kijevu otvaramo Ured Hrvatske turističke zajednice!

PVRH Andrej Plenković na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu: “Ovaj skup više od 200 kompanija otvara prilike za nove ivesticije, osobito u poljoprivredi, energetici te farmaceutskoj i IT industriji. RH je otvorena za ukrajinska ulaganja! Drago nam je što se naša razmjena u zadnjih 5 godina - udvostručila! Isto tako, u RH je 2021. došlo više ukrajinskih turista nego rekordne 2019. godine. Želimo dodatno popularizirali Hrvatsku kao turističku destinaciju“.

U nastavku dvodnevnog službenog posjeta Ukrajini, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Kijevu je otvorio Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum:

- Naša razmjena kontinuirano raste, udvostručila se u zadnjih pet godina. Samo 2020. porasla je za čak 25%, a nastavak trenda zabilježen je i u prvih 7 mjeseci 2021. - uz rast od 5.2%. No to želimo još više produbiti. Hrvatska je otvorena za ukrajinska ulaganja!

Činjenica da na ovom forumu sudjeluje 60-ak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih tvrtki iz svih ključnih sektora - priznažio je Andrej Plenković - svjedoči da su gospodarstvenici prepoznali potencijal suradnje i pozitivne trendove.

Više ukrajinskih turista nego rekordne 2019.

Osim toga, u Hrvatsku je 2021. došlo više ukrajinskih turista nego rekordne 2019. godine, i to unatoč pandemiji - dodao je hrvatski premijer:

- Stoga iduće godine u Kijevu planiramo otvoriti Ured Hrvatske turističke zajednice i time poslati još jednu snažnu institucionalnu poruku kako unaprijediti suradnju u ovom važnom sektoru, kako dodatno popularizirali RH kao turističku destinaciju.

Na svečanom otvaranju Foruma bio je i ukrajinski premijer Denis Šmihal, koji je također poručio da je njegova zemlja otvorena za strana ulaganja te da želi unaprijediti gospodarsku suradnju i razmjenu s Hrvatskom.

Zelenski: Temelj za razvoj novih uspješnih projekata

Dodajmo da je u Kijevu održan i sastanak Hrvatsko-ukrajinske gospodarske komisije, kojom je supredsjedao ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, a da se tijekom razgovora s hrvatskim premijerom i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo na potrebu produbljivanja suradnje dviju država:

- Vjerujem da će danas biti uspostavljen temelj za razvoj novih uspješnih gospodarskih projekata.

Potvrđujemo prijateljske odnose između dva naroda & dvije zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet & cjelovitost Ukrajine!

MEGA FARMA PERADI NA BANOVINI

Što se velikih investicija tiče, najkonkretnije zanimanje za Hrvatsku trenutačno pokazuje korporacija System Capital Management (SCM), u vlasništvu Rinata Ahmetova, jednog od najbogatijih ukrajinskih poduzetnik.

Konkretno, spominje se investicija SCM-a u farmu peradi na Banovini koja bi zapošljavala između 2.000 i 3.000 ljudi, a ista kompanija zainteresirana je i za investicije u energetiku i luke.

A A A