Vijesti
15. 12. 2021.

Umjesto agresivnih napada, zdravstveni djelatnici zaslužuju zahvalu & poštovanje za sve što su učinili u dvije godine borbe za ljudske živote!

(VIDEO) Andrej Plenković na 91. sjednici Vlade RH: Još jednom najoštrije osuđujemo zastrašivanje i vrijeđanje liječnika i medicinskih sestara u Bjelovaru. Nadam se da će oni koji huškaju u javnom prostoru shvatiti da su to neodgovorni potezi. Sukladno zakonu koji je donio Hrvatski sabor i Ustavu, Vlada je ovlastila Stožer da na dnevnoj bazi upravlja zdravstvenom krizom. Imamo možda i najblaže mjere u EU-u. COVID potvrde i testiranje od sekunde nisu nikakva „drama“, već instrument koji se protiv širenja virusa već standardno koristi diljem svijeta! Apeliramo na sve građane - koji to još nisu učinili - da se cijepe, da zaštite i sebe i bližnje.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade RH i HDZ-a, po običaju, osvrnuo se na aktualna zbivanja.

Cjelovitost BiH & ravnopravnost Hrvata

Izrazio je zadovoljstvo posjetom Bosni i Hercegovini te susretima s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijem i predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine, s kojima je razgovarao o političkoj suradnji dviju susjednih i prijateljskih zemalja:

- Dvije zemlje imaju toliko poveznica da je na nama svima odgovornost da jačamo i unaprjeđujemo tu suradnju, da poštujemo cjelovitost i teritorijalni integritet BiH te da se zalažemo za ravnopravni položaj Hrvata kao jednog od konstitutivnih naroda. Želimo potaknuti političke aktere u BiH da postignu dogovor o pravednim izmjenama Izbornog zakona.

Došao sam kao prijatelj sa željom da unaprijedimo suradnju, s porukom o cjelovitosti BiH, ali u kojoj će se sva tri naroda biti legitimno zastupljena

Hrvati žele sami birati svoje legitimne predstavnike

Andrej Plenković najavio je da će se u Hrvatskoj održati zajednički sastanak Vlade RH i Vijeća ministara BiH, a osvrnuo se i na važni sastanak koji je u Mostaru održao sa svim političkim strankama koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnog sabora:

- Reforma izbornog zakonodavstva treba Hrvatima osigurati stvarnu ravnopravnost, da mogu sami birati svoje legitimne, istinske političke predstavnike.

Želimo da se riješi anomalija koja muči Hrvate u BiH - Jedan narod ne smije drugome birati političke predstavnike!

Apel za zaštitu zdravlja cijepljenjem

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, ponovno je apelirao na sve one koji se nisu cijepili da to učine, osobito građani starije životne dobi, koji su najizloženiji.

Zbog pojave novog soja omikoron, a sukladno najnovijim preporukama Europske agencije za lijekove, pozvao je sve cijepljene drugom dozom na cijepljenje i trećom, i to u razdoblju od tri do šest mjeseci nakon primitka druge doze. 

Pozivamo sve građane i vjernike da pridonesu prevladavanju COVID krize, ponajprije cijepljenjem & poštovanjem mjera koje idu za zaštitom života i zdravlja

Ponovio je da je Hrvatska u ove dvije godine COVID krize imala mjere koje su bile među najblažima u Europskoj uniji:

- Balansirali smo društveni život, gospodarstvo, posao i obrazovanje, promet i funkcioniranje ekonomskog i financijskog sustava. Spriječili smo otpuštanja, stečajeve, nije došlo do ugroze egzistencije naših ljudi. A za razliku od nekih drugih, nismo imali ni stroga zatvaranja ni policijski sat.

Stožer na dnevnoj bazi upravlja zdravstvenom krizom

Predsjednik Plenković je istaknuo da u krizama parlament uvijek daje odgovornost izvršnoj vlasti da provodi mikromenadžment te da je Vlada, sukladno zakonu, ovlastila Stožer za dnevnu brigu o vođenju bitke protiv epidemije:

- Naravno da pritom želimo što manje zadirati u domenu ljudskih prava, ali preduvjet da bi se štitila ljudska prava jest da naši građani budu živi i zdravi. To je zadaća Vlade: poduzeti sve mjere kojima štitimo naše građane i njihov život. COVID potvrde nisu nikakva velika „drama“, nego instrument koji se koristi diljem svijeta.

Pravo na život u središtu je zaštite ljudskih prava - Nećemo ustuknuti pred politikantima koji se poigravaju s tuđim sudbinama!

Od huškanja do nasrtaja na zdravstvene djelatnike

U ime cijele Vlade RH osudio je napade i vrijeđanja zdravstvenih djelatnika u Bjelovaru:

- Apsolutno neprimjereno i neprihvatljivo! Umjesto agresivnih napada, ti ljudi zaslužuju zahvalu i poštovanje za sve što su napravili u dvije godine borbe za ljudske živote i suzbijanja Covida-19! Nadam se da će oni koji huškaju u javnom prostoru shvatiti da su to krivi, neodgovorni potezi.

Most je i dosad bio dno, a sad je - dno dna! Raspudić? Anacionalni ljevičar & pobornik „građanske BiH“ koji glumi suverenista

Briga o hrvatskim braniteljima

Podsjetio je i na obilježavanje 20. godišnjice Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, na kojem je u Trakošćanu sudjelovao s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom:

- Još jednom smo evocirali sve što smo učinili za hrvatske branitelje u našem mandatu: jedinstveni zakon o njihovim pravima, zakon o nestalima, zakon o civilnim žrtvama, zakon o Vukovaru, zakon o državnim blagdanima, izgradnja veteranskih centara, ispunjavanje praznina i popravljanje drugih neodgovarajućih zakonskih rješenja…

Hrvatska među 3 EU države s najvećim rastom BDP-a

Na kraju uvodnog dijela sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je dobre prognoze ekonomskog rasta RH:

- Prema svim procjenama, trebali bismo biti među tri države članice Europske unije s najvećim rastom BDP-a u 2021. godini.

BEROŠ: Spriječeno širenje zaraze na još 50.000 ljudi!

Ministar zdravstva istaknuo je da je, od uvođenja COVID potvrda, dosad među testiranim osobama detektirano njih čak 9.555 pozitivnih:

- Prema projekcijama epidemiologa, time je spriječeno širenje zaraze na još 50.000 naših sugrađana.

A A A