Vijesti
21. 12. 2021.

Sa županima i (grado)načelnicima o demografiji i mjerama za mlade, gospodarskom rastu, projektima iz NPOO-a & prometnoj infrastrukturi

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković u Bjelovaru predsjedao sastankom Vlade RH sa županima te predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina: „Sve što je bilo politički, sektorski, financijski i programski bitno za državu i lokalne sredine u ovih smo pet godina sustavno, najčešće unaprijed, raspravljali na ovim sastancima. Na našu suradnju doista svi možemo biti ponosni! * Već smo u ovoj godini ostvarili snažni gospodarski oporavak, a očekujemo rast od najmanje 9% - prema HNB-u i 11%! To znači da ćemo premašiti realnu razinu BDP-a iz pretkrizne 2019.“.

Teme sastanka bile su Zakon o odgoju i obrazovanju, provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), cestovna infrastruktura, linijski prijevoz putnika te demografske mjere i mjere za mlade.

Dodana vrijednost višerazinskom upravljanju Hrvatskom

U uvodnom govoru predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je na prvi sastanak u ovom formatu, koji je održan prije točno pet godina u Zagrebu. Izrazio je uvjerenje da je praksa ovih sastanaka dodana vrijednost višerazinskom upravljanju Hrvatskom. Kazao je da je u međuvremenu izgrađeno povjerenje i uspostavljen redoviti dijalog Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina:

- Sve što je bilo politički, sektorski, financijski i programski bitno za državu i lokalne sredine u ovih smo pet godina vrlo sustavno i pravodobno, najčešće unaprijed, raspravljali na ovim sastancima. Drago mi je da je ova inicijativa jako dobro zaživjela - možemo svi na nju biti ponosni!

U najvećoj krizi stvorili smo najbolje preduvjete za gospodarski oporavak i ravnomjerni regionalni razvoj Lijepe Naše!

Apel na cijepljenje & pridržavanje mjera

Andrej Plenković izdvojio je borbu protiv pandemije kao najvažniju temu u zadnje dvije godine. Zamolio je župane za podršku te ih pozvao da putem županijskih zavoda za javno zdravstvo i primarne (obiteljske) medicine potaknu sve građane koji se još nisu cijepili da to učine, a one koji su se cijepili s dvije doze da uzmu i treću, tzv. booster dozu.

Ponovio je da cjepiva ima dovoljno, što je ocijenio važnim u kontekstu enormno brzo širućeg novog soja omikron, koji je u mnogim europskim zemljama u samo nekoliko tjedana postao dominantan:

- Situacija je vrlo ozbiljna i tako je trebamo i tretirati. Treba pravodobno reagirati, dakle, cijepiti se, uzeti booster dozu i pridržavati se epidemioloških mjera koje preporučuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Među prve tri EU zemlje po rastu BDP-a

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na gospodarsku situaciju. Podsjetio je da procjena HNB-a o rastu BDP-a u 2021. ide od 10.8 do 11 posto. Dodao je da je Vlada po tom pitanju konzervativnija te da ovogodišnji gospodarski rast projicira na 9 posto. Poručio je da je Vlada mjerama koje je poduzimala, od očuvanja radnih mjesta do vrlo uspješne turističke sezone, osigurala da Hrvatska 2021. bude među prve tri zemlje po stopi rasta BDP-a:

- Pritom smo zadržali investicijski kreditni rejting, a po ocjeni jedne od svjetskih agencija čak i otišli stepenicu više - s pozitivnim izgledima za rast. To je najbolji investicijski rejting koji je Hrvatska ikad imala, a to smo uspjeli unatoč i usprkos krizi.

Pred nama je ulazak u europodručje, koji će donijeti niz koristi i za hrvatske građane i za nacionalnu ekonomiju!

Kazao je i da se očekuje nastavak trenda smanjivanja razine javnog duga:

- Što se tiče novog proračuna, Vlada je omogućila aktivne mjere zapošljavanja, povećavanje socijalnih naknada te provedbu zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Podsjećam da je naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci povećana na 7.500 kuna.

25 milijardi eura za cijelo desetljeće

Također, predsjednik Plenković osvrnuo se i na dva strateška cilja dublje integracije - pristupanje Schengenu i europodručju. Dodao je i da je Vlada potpisala ugovore o nabavi višenamjenskih borbenih aviona, čime je osnažena naša sigurnost i obrana, podsjetivši da će uskoro biti dovršen Pelješki most zajedno s pristupnim cestama:

- Napravili smo nekoliko ključnih iskoraka, i to baš u vremenu krize. Pritom smo usvojili Nacionalnu razvojnu strategiju i iz EU-a osigurali 25 milijardi eura za razvojno desetljeće pred nama, istodobno vodeći računa da našu politiku kontekstualiziramo s ključnim globalnim temama poput klimatskih promjena. Zato su digitalna i zelena transformacija važan dio našeg NPOO-a.

Ima li što suverenističkije od Pelješkog mosta, Schengena & Rafalea?!

Demografija - kapitalna tema za budućnost Hrvatske

Predsjednik Vlade RH zaključno je izdvojio demografiju kao kapitalno važnu temu za budućnost Hrvatske:

- Volio bih da oko nje imamo što širi konsenzus i što širu potporu i vaš angažman. Ubrzo ćemo vidjeti prve službene rezultate popisa stanovništva i suočiti se s novom realnošću. Znamo da nas problem negativnog prirodnog priraštaja muči još od 50-ih godina naovamo. Moramo pronalaziti rješenja koja će maksimalno motivirati naše ljude da zasnivaju obitelji i imaju više djece te koja će smanjiti dinamiku iseljavanja.

S BJELOVARSKO-KRIŽEVAČKIM BISKUPOM & OBILAZAK NOVE BOLNICE

Uoči sastanka, Andrej Plenković susreo se s bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom te obišao nedavno dovršenu novu zgradu Opće bolnice Bjelovar, vrijednu 270 milijuna kuna.

Sa županom Markom Marušićem i gradonačelnikom Darijom Hrebakom razgovarao je upravo o modalitetu otplate kredita podignutih za novu bolnicu - koja čeka uporabnu dozvolu i koju još treba opremiti:

- Vlada RH u državnom je proračunu za 2022. izdvojila 17.6 milijuna kuna u svrhu otplate kredita, a naći ćemo rješenje kako da i dalje pomažemo.

A A A