Vijesti
31. 8. 2023.

Uspostava hitne helikopterske službe! Usvajanje Aneksa NPOO-a - iz EU-a dodatnih 4.4 milijardi eura za Hrvatsku!

(VIDEO) Plenković na 247. sjednici Vlade RH: „Nova, golema sredstva iskoristit ćemo za nastavak obnove i proširenje LNG terminala, za plinovode prema Sloveniji i BiH, vodno gospodarstvo, promet i obrazovanje, s fokusom na izgradnji škola i jednosmjenskoj nastavi. Riječ je o iznimno povoljnim zajmovima, a otprije smo se izborili za bespovratnih 5.5 mlrd € iz NPOO-a. Danas smo donijeli i odluku o hitnoj helikopterskoj službi s bazama u Splitu, Osijeku, Zagrebu i Rijeci. Unutar tzv. zlatnog sata osigurat će se zbrinjavanje teško ozlijeđenih ili oboljelih osoba“. Uoči sjednice, potpisani su ugovori o EU sredstvima za posljednju dionicu koridora Vc, novi putnički terminala u Trajektnoj luci Split i modernizaciju Zračne luke Zadar.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Uspješne zaštitne mjere

Govoreći o gospodarskom rastu od 2.7% u drugom ovogodišnjem kvartalu, istaknuo je da se radi o desetom tromjesečju zaredom u kojem hrvatski BDP raste:

- To je pokazatelj brzine oporavka nacionalne ekonomije te plod agilnosti naših i radnika i gospodarstvenika, ali i potvrda da su zaštitne mjere koje smo donosili u ovim krizama koje traju gotovo tri i pol godine bile pravodobne i sveobuhvatne.

Gospodarski rast 10. kvartal zaredom potvrđuje da se znamo nositi s krizama & da su zaštitne mjere bile - uspješne!

Neopravdana poskupljenja

Komentirao je podatke Državnog zavoda za statistiku i o prvom porastu inflacije nakon osam mjeseci pada. U kolovozu su se cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku povećale za 7.8% u odnosu na isti mjesec 2022. godine:

- Radi se o nešto većem postotku rasta inflacije nego prošlog mjeseca, a potaknut je najviše rastom cijena hrane, pića, duhana i usluga. Dok je s jedne strane Vlada limitirala cijene plina, struje i naftnih derivata - niže su nego u velikoj većini europskih zemalja! - s druge je strane dio gospodarstvenika neopravdano i znatno podigao cijene iako mu nisu porasli ulazni troškovi. To je neprihvatljivo!

Ponovno je naglasio da je u ovakvoj situaciji važno da svi akteri i subjekti djeluju odgovorno i solidarno:

- Morat će se poduzeti dodatni napori za smanjenje inflacije.

Solidarni sa Slovenijom

Od ostalih tema Plenković je izdvojio Strateški forum na Bledu, gdje se sastao i sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, kojem je izrazio potporu i solidarnost nakon katastrofalnih poplava što su zadesile tu zemlju:

- Idućeg tjedna Hrvatska vojska postavit će privremeni most u Lačjoj Vasi, a ministar Šime Erlić prenio je svom slovenskom kolegi hrvatska iskustva oko podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava iz Europskog fonda solidarnosti nakon dva razorna potresa.

Proširenju Europske unije treba pristupati individualno, na temelju postignuća svake pojedine zemlje

Sve dok se ne rasvijetli sudbina svake nestale osoba

Ovoga je tjedna obilježen i Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu, a hrvatski je premijer poručio da Vlada intenzivno radi na pronalasku svih nestalih:

- To je naša trajna zadaća, ispunjavat ćemo je sve dok se ne rasvijetli sudbina svih osoba za kojima se još uvijek traga.

Poruka Srbiji: Skrivanje istine je zločin!

ZA ravnopravnost konstitutivnih naroda

Osvrnuo se i na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Slaven Kovačević, o kojoj je jutros razgovarao i s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić:

- Vlada je primila na znanje presudu, ali vrlo jasno poručujem da ćemo se i dalje zauzimati za legitimno predstavljanje te jednakopravnost konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH. Neprihvatljivo nam je da Hrvatima drugi narod nameće člana Predsjedništva BiH.

Puna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH - strateški interes Republike Hrvatske

Hrvatska podupire BiH na europskom putu

O tome je razgovarao i s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto prigodom susreta na marginama Bledskog foruma te pozvao sve političke aktere da nastave rad na izmjeni Izbornog zakona, uz poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda:

- Nametanje člana Predsjedništva BiH ne pridonosi stvaranju pozitivnog ozračja i povjerenja među narodima u BiH, osobito imajući na umu da se Hrvatska snažno zalaže za novu fazu institucionalnog odnosa između BiH i Europske unije, tj. otvaranje pregovora.

Dodatnih 4.4 milijardi eura iz EU-a

Na sjednici je Vlada RH usvojila Nacrt Aneksa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Premijer Plenković je otkrio da Hrvatska od Europske komisije traži 1.2 milijarde eura za nastavak obnove, 1.1 milijarde eura za proširenje LNG terminala i izgradnju plinovoda prema Sloveniji, Mađarskoj i BiH, milijardu eura za obrazovanje, s fokusom na izgradnji škola sa sportskim dvoranama i jednosmjenskoj nastavi, 305 milijuna eura za vodno gospodarstvo i 180 milijuna eura za poboljšanje prometnog sustava, poput primjerice nabave novih autobusa na alternativni pogon:

- Riječ je o povoljnim zajmovima, a otprije se naša Vlada izborila za bespovratnih 5.5 milijardi eura iz NPOO-a. U EU-u smo među najučinkovitijima i najbržima u provedbi zadanih reformi i investicija; dosad smo objavili 253 natječaja, poziva i nabava u vrijednosti 3.4 milijardi eura, što čini 54% ukupnog iznosa bespovratnih sredstava.

Schengen i euro ojačali su vanjskopolitički položaj Hrvatske! Slijede nova EU sredstva na dobrobit građana - čak 4.4 milijarde €!

Sretna nova školska godina!

Uz vijest o novoj milijardi eura za obrazovanje, zaželio je svim učenicima, roditeljima, nastavnicima, učiteljima, odgojiteljima, stručnim suradnicima i ravnateljima sretnu novu školsku godinu, ispunjenu veseljem i znanjem:

- U ovom mandatu osigurali smo besplatni prijevoz, besplatne udžbenike i besplatni obrok za 308.000 osnovaca. Za to se godišnje iz državnog proračuna ukupno izdvaja 159.5 milijuna eura. Nema više gladne djece u hrvatskim školama.

Uz pomoć EU novca dosad smo otvorili 17.000 novih mjesta u dječjim vrtićima. S 215 milijuna € iz NPOO-a otvorit ćemo još 22.500!

Zbrinjavanje u okviru tzv. zlatnog sata

Danas smo donijeli i odluku o uspostavi hitne helikopterske službe s bazama u Splitu, Osijeku, Zagrebu i Rijeci - na kraju je kazao predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Projekt je vrijedan 63 milijuna eura. Time će se kroz primarne letove, kako je najavio ministar zdravstva Vili Beroš, u okviru tzv. zlatnog sata osigurati zbrinjavanje teško ozlijeđenih ili kritično oboljelih osoba. Helikopteri mogu napraviti ključnu razliku da pacijenti dobiju odgovarajuću zdravstvenu skrb i prežive.

KORIDOR 5c, TRAJEKTNA LUKA SPLIT & ZRAČNA LUKA ZADAR

Uoči sjednice Vlade RH, potpisani su ugovori o europskim sredstvima za tri velika projekta iz sektora prometa.

Ulaganjima razvijamo prometnu infrastrukturu Lijepe Naše i istodobno ostvarujemo ciljeve zelene tranzicije! - poručio je PVRH Andrej Plenković.

A A A