Vijesti
4. 9. 2023.

Dragi školarci, želimo vam godinu protkanu znanjem i veseljem, marljivošću, kreativnošću i novostečenim vještinama!

PVRH Andrej Plenković poželio je uspješnu novu školsku godinu svim učenicima, njihovim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima. „Posebnu dobrodošlicu izražavam prvašićima, koji su danas prvi put sjeli u školske klupe“. PPVRH Davor Božinović pozvao je, u sklopu tradicionalne akcije MUP-a „Poštujte naše znakove“, sve sudionike u prometu na dodatni oprez budući da je oko 36.000 prvašića krenulo u školu. Ministar Radovan Fuchs istaknuo je da su vrlo dobro prošle pripreme za novu školsku godinu, u koju su učenici i roditelji ušli s besplatnim udžbenicima, obrokom i prijevozom. „Vjerujem da će projekt Cjelodnevne škole pridonijeti sustavnom poboljšanju odgojno-obrazovnog procesa“.

„Djeci i učenicima te njihovim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima želim uspješnu novu pedagošku i školsku godinu, protkanu učenjem i igrom, veseljem, kreativnošću i marljivošću! Posebnu dobrodošlicu izražavam prvašićima, koji danas prvi put sjedaju u školske klupe!“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Iskoraci - trajna baština ove Vlade RH

Andrej Plenković zahvalio je odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, ravnateljima, odgajateljima i stručnim suradnicima - „koji imaju nezamjenjivu ulogu u odgoju i obrazovanju mladih“:

- Podrškom obrazovanju ulažemo u budućnost i razvoj Hrvatske! U ovom mandatu osigurali smo besplatni prijevoz, besplatne udžbenike i besplatni obrok za više od 300.000 osnovaca, za što se iz državnog proračuna godišnje ukupno izdvaja 159.5 milijuna eura. Ti iskoraci ostat će trajna baština ove Vlade RH.

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je sve sudionike u prometu na dodatni oprez:

- Danas nam oko 36.000 prvašića kreće u školu, najčešće kao pješaci na putu od kuće. Veliki je to dan za njih i njihove roditelje! Čestitam im od srca! Pazite na djecu i poštujte naše znakove!

Akcija još od 1994. godine

MUP već 29. godinu zaredom na početku školske godine, naime, provodi akciju „Poštujte naše znakove“ - s ciljem zaštite djece u prometu.

U sklopu akcije, među ostalim, policijski će svakog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola. Temeljna zadaća - omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika.

Također, službenici će sudjelovati na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Više na: Poštujte naše znakove

FUCHS: Projekt Cjelodnevne škole osmišljavao se dvije godine

Zaželjevši učenicima i zaposlenima u školskim ustanovama uspješnu školsku godinu 2023/24, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izdvojio je da su pripreme prošle vrlo dobro te da su učenici i roditelji ušli u novu školsku godinu s besplatnim udžbenicima, obrokom i prijevozom:

- Sve to pokriva hrvatska država, a u cjelodnevnim su školama, za početak u njima 62, i pomoćni materijali besplatni.

Sve ok - usprkos dezinformacijama koje su širene

Izrazio je uvjerenje da će Cjelodnevna škola pridonijeti sustavnom poboljšanju odgojno-obrazovnog procesa:

- Projekt se osmišljavao dvije godine, provedena je edukacija nastavnika i ravnatelja, škole su već dobile prvi dio obećanih sredstava, knjige su im dostavljene… Sve je ok - usprkos dezinformacijama koje su ispočetka širene. Koliko znam, nitko nije ispisao dijete iz škola koje će imati takav program.

Siguran sam i da će ustavna tužba protiv Cjelodnevna škola biti odbačena - dodao je Fuchs.

Uspostava hitne helikopterske službe! Usvajanje Aneksa NPOO-a - iz EU-a dodatnih 4.4 milijardi eura za Hrvatsku!

Podsjetio je da su neke škole zbog potresa i elementarnih nepogoda još izmještene u druge prostore, ali i da će mnoge škole započeti rad i u obnovljenim ili posve novim zgradama i učionicama:

- Zahvaljujućim europskim sredstvima za koja smo se izborili, izgradnja i dogradnja nastavit će se tijekom sljedećeg razdoblja, a s ciljem da sve škole u Hrvatskoj jednog dana prijeđu u jednu smjenu.

A A A