Vijesti
13. 9. 2023.

Iz Dublina: Jačanje ionako odličnih bilateralnih odnosa, veliki rast broja irskih turista u Hrvatskoj & zajednička, nedvosmislena potpora Ukrajini

U službenom posjetu Irskoj (Éire). PVRH Andrej Plenković nakon tête-à-tête susreta s premijerom Leom Varadkarom i sastanka državnih izaslanstava: Naša trgovinska razmjena dosegla je 170 milijuna eura. Kao partnerske zemlje koje u okviru Europske unije izvrsno surađuju želimo dodatno unaprijediti gospodarsku suradnju. Razgovarali smo i o političkim i sigurnosnim izazovima za budućnost Europe. Snažno podržavamo Ukrajinu na putu do slobode i nastavak EU proširenja - ali uz individualni pristup, na temelju postignuća svake pojedine zemlje i ispunjavanja zadanih kriterija.

U izjavi za medije nakon sastanka s irskim premijerom Leom Varadkarom predsjednik Vlade RH i HDZ-a izrazio je zadovoljstvo razvojem gospodarske suradnje između dvije države:

- Trgovinska razmjena Irske i Hrvatske dosegla je 170 milijuna eura, a u 2022. zabilježen je golemi rast broja irskih turista u Lijepoj Našoj. Taj dobar trend nastavio se ove godine.

Kao partnerske zemlje koje izvrsno surađuju želimo unaprijediti ionako odlične bilateralne odnose i dodatno ojačati one gospodarske - dodao je Andrej Plenković.

Snažno partnerstvo u okviru EU-a

Izdvojio je da zahvaljujući suradnji u okviru EU-a ove zime Europa neće morati strahovati za sigurnost opskrbe plinom, strujom i gorivima:

- Razgovarali smo i o političkim i sigurnosnim izazovima za budućnost Europe. Čvrsto podupiremo Ukrajinu i nastavak proširenja Europske unije - ali uz individualni pristup, na temelju postignuća svake pojedine zemlje i ispunjavanja zadanih kriterija.

Proširenju Europske unije treba pristupati individualno, na temelju postignuća svake pojedine zemlje

Daljnje subvencioniranje struje i plina

Pritom je hrvatski premijer u kontekstu energetske politike EU-a …

Europskim sredstvima & uz punu potporu SAD-a gradimo plinovode & proširujemo LNG terminal!

… podsjetio da je Hrvatska uz pomoć zajedničkih europskih mjera osigurala priuštive cijene plina i struje za građane i institucije:

- U nas će i ove zime ne samo građani, nego i škole, dječji vrtići, fakulteti, bolnice, domovi za starije, općine, gradovi, županije, udruge… imati subvencionirani plin i struju.

Šire predsjedništvo HDZ-a dalo punu potporu novom paketu za zaštitu kućanstava, nacionalne ekonomije & lokalne samouprave!

VARADKAR: Sigurnost opskrbe energentima

Ove ćemo godine imati još sigurniju opskrbu energentima jer smo u Europskoj uniji dodatno napunili skladišta plinom i naftom te pronašli alternativne izvore energije - prisnažio je irski premijer Leo Varadkar.

Dodatno je naglasio da će Irska i Hrvatska podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno u njenoj borbi za slobodu, demokraciju i pravo da sama odlučuje o svojoj budućnosti.

Iz Atene (2): Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu, koja pruža herojski otpor ruskoj agresiji, i podupire njezin europski put!

Dvojica premijera složila su se da je ruska agresija utjecala na europsku politiku susjedstva i da će zapravo ubrzati proširenje EU-a - suprotno od onog što je Putin htio postići.

IRSKI PREDSJEDNIK, ČELNICI PARLAMENTA & HRVATSKA ZAJEDNICA

Prije sastanka s irskim premijerom Plenković se susreo s predsjednikom Irske Michaelom Danielom Higginsom:

- Želimo unaprijediti bilateralne odnose Hrvatske i Irske, koje izvrsno surađuju u okviru EU-a.

Kasnije tijekom dana posjetio je irski parlament, gdje je razgovarao s predsjednicima Zastupničkog doma Seanom O`Fearghailom i Senata Jerryjem Buttimerom.

Službeni posjet Irskoj, prvi u premijerskom mandatu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a završio je susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u toj zemlji.

A A A