Vijesti
28. 8. 2023.

Proširenju Europske unije treba pristupati individualno, na temelju postignuća svake pojedine zemlje

Andrej Plenković na Strateškom forumu na Bledu: „Da je kolektivni pristup bio na snazi, RH još ne bi bila članica EU-a. Pošteno je da države pojedinačno ulaze u EU, u skladu s ispunjavanjem kriterija. Pritom bilateralni problemi koji nemaju veze s europskom pravnom stečevinom ne bi smjeli biti faktor u odlučivanju o članstvu“. Hrvatski premijer sudjelovao je na Panelu lidera, zatražio da nam Crna Gora vrati školski brod „Jadran“ te se sastao, među ostalima, sa slovenskim kolegom Robertom Golobom. „U znak solidarnosti sa Slovenijom koju je pogodilo razorno nevrijeme MORH će izgraditi lansirni most dužine 27 metara na njenom nastradalom području“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na 18. Bled Strategic Forum (BSF2023), na kojem se okupilo devetero premijera i troje predsjednika država. Ovogodišnji forum održan je pod egidom „Solidarnost za globalnu sigurnost“, s naglaskom na temama ruske agresije na Ukrajinu i EU put zemalja jugoistočne Europe.

Solidarnost & prijateljstvo na djelu

Po dolasku na Bled, Andrej Plenković bilateralno se sastao s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom.

- U duhu dobrosusjedskih odnosa jačamo političku, gospodarsku i energetsku suradnju dviju prijateljskih država. Nakon što je Hrvatska odmah poslala humanitarnu pomoć uslijed razornog nevremena, Vlada RH donijela je odluku da MORH (Hrvatska vojska) postavi most dužine 27 metara na stradalom području u Sloveniji - najavio je hrvatski premijer.

Hrvatska i Slovenija prijateljske su zemlje - Povećavamo trgovinsku razmjenu & izvrsno surađujemo u pitanjima zdravstvene skrbi, prometne povezanosti i turizma!

Susret s Charlesom Michelom

Susreo se s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom te potom komentirao njegovu izjavu, koja je na Bledu prilično odjeknula, da „Europska unija mora biti spremna primiti nove članice do 2030. godine“:

- Pozdravljam hrabrost g. Michela, europska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternative. Pritom vjerujem da je dobro i fer da države u EU ulaze pojedinačno, u skladu s ispunjavanjem zadanih kriterija. Treba zadržati koncept proširenja baziran na individualnim postignućima pojedinih zemalja.

Dodao je da je važno da se ozbiljnije odluke o približavanju EU-u za zemlje jugoistoka Europe, Ukrajinu, Moldovu i Gruziju donesu na Europskom vijeću u prosincu:

- Iduća je godina izborna u EU-u, pa se ništa strateški neće događati po pitanju proširenja sve dok se ne formiraju nove institucije, što znači praktično do početka 2025. godine. Zato mi se čini potrebnim da u listopadu čujemo izvješća Europske komisije o napretku tih država i da nakon toga Europsko vijeće donese pripadajuće odluke.

PANEL LIDERA

U raspravi na Panelu lidera premijer Plenković sudjelovao je uz predsjednika Vlade Slovenije Roberta Goloba, predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, predsjednika Vlade Bugarske Nikolaja Denkova, predsjednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog te predsjednika Vlade Albanije Edija Ramu.

Predsjednik Vlade RH ponovno se založio za to da se daljnjem proširenju EU-a pristupi individualno, na temelju postignuća svake pojedine zemlje, umjesto "en bloc" pristupa:

- To je jedino pošteno. Da je kolektivni pristup bio na snazi, Hrvatska još ne bi bila članica EU-a. Istodobno, bilateralni problemi, koji nemaju veze s europskom pravnom stečevinom, ne bi smjeli biti faktor u odlučivanju o članstvu.

Nikad čvršći međunarodni položaj

Podsjetio je da je Hrvatska jedina zemlja u regiji koja se pridružila EU-u nakon Slovenije 2004. godine, a „to je značilo puno truda i rada te puno reformi“:

- Ove smo godine proslavili 10. obljetnicu članstva u EU-u te smo ujedno i prva država koja je istog dana pristupila Schengenu i europodručju. Time je Vlada RH ispunila strateške ciljeve dublje europske integracije i dodatno osnažila hrvatski međunarodni položaj.

Schengen i euro ojačali su vanjskopolitički položaj Hrvatske! Slijede nova bespovratna EU sredstva na dobrobit građana - čak 4.5 milijarde €!

TRAŽIMO DA NAM CRNA GORA VRATI „JADRAN“

„Taj je jedrenjak za nas važan, na njemu su se školovali i radili mnogobrojni Hrvati, on je simbol višestoljetne hrvatske pomorske tradicije. Hrvatska želi da se to pitanje, koje otvaramo već godinama, napokon riješi kroz bilateralne razgovore“ - poručio je premijer Plenković na Bledu.

KRIŠTO, KOVAČEVSKI, SCHMIDT

Osim sa slovenskim premijerom Golobom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković bilateralno se sastao i s premijerkom BiH Borjanom Krišto, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Christianom Schmidtom.

O Plenkovićevim razgovorima o BiH donijet ćemo zasebni članak u rubrici „Hrvati izvan Hrvatske“.

A A A