Vijesti
18. 9. 2023.

Hrvati u SAD-u - naši neformalni veleposlanici!

Uoči 78. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, MVEP Gordan Grlić Radman posjetio je Los Angeles (Kalifornija) i Seattle (Washington), gdje se susreo s članstvima zavičajnih klubova i poslovnim zajednicama SAD-RH. Obišao je i hrvatske župe. "Premda je to već četvrta, peta, čak i šesta iseljenička generacija, premda neki ne znaju hrvatski jezik, svi snažno osjećaju pripadnost hrvatskom narodu! Sreo sam jaku, vibrantnu zajednicu. Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja itekako će unaprijediti suradnju i komunikaciju u poslovanju, kao i pomoći Hrvatima koji se vraćaju u Domovinu“.

„Hvala vam na jačanju veza sa Sjedinjenim Američkim Državama! Upravo ste vi neformalni veleposlanici Republike Hrvatske u svijetu, ne zaboravljajući vlastite korijene“ - poručio je šef hrvatske diplomacije Hrvatima iz San Pedra (lučkog distrikta grada Los Angelesa), okupljenima u zavičajnim klubovima Hrvatski dom i Dalmatinsko-američki klub:

- Zahvaljujem vam i na zajedništvu s Domovinom te potpori koju ste pružili u najtežim vremenima, tijekom borbe za međunarodno priznanje Hrvatske i velikosrpske agresije, ali i razornih potresa koji su 2020. pogodili Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju.

Lakše stjecanje državljanstva

Gordan Grlić Radman je podsjetio da je Vlada RH 2020. inicirala promjenu Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim je svim potomcima hrvatskog naroda olakšano stjecanje državljanstva.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH u Los Angelesu se također susreo s predstavnicima poslovne zajednice SAD-a i Hrvatske. Istaknuto je da postoji prostor za snaženje gospodarske suradnje dviju savezničkih država.

Europskim sredstvima & uz punu potporu SAD-a gradimo plinovode & proširujemo LNG terminal!

Američki bezvizni režim & Global Entry

Imajući u vidu sve potencijale RH - odlične makroekonomske pokazatelje, najviši kreditni rejting u povijesti, članstvo u europodručju i Schengenskom prostoru, proces pristupanja OECD-u, ulazak u američki bezvizni režim (US Visa Waiver Program) i povlašteni program Global Entry - sugovornici su se složili da će trgovinska i investicijska razmjena rasti, čineći Hrvatsku privlačnijom američkim ulagačima.

Otvaramo novu stranicu u odnosima Hrvatske i SAD-a & jačamo naše partnerstvo!

„Hrvatska danas ima poslovno orijentirano okruženje, kao i učinkovitu, inovativnu, visokokvalificiranu radnu snagu, izuzetno povoljan geostrateški položaj te atraktivne poticaje“ - prisnažio je naš MVEP.

Prva skupina državljana RH primljena u Global Entry! Božinović u Bijeloj kući, State Departmentu, DEA-i, Pentagonu & Ministarstvu domovinske sigurnosti

Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja

Razgovaralo se i o ratifikaciji Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji je ocijenjen - vitalnim.

- Sporazum će itekako unaprijediti suradnju i komunikaciju u poslovanju, kao i pomoći Hrvatima koji se vraćaju u Hrvatsku - najavio je Grlić Radman.

Kongresnik, senator & hrvatska župa

Na poziv predsjednika Dalmatinsko-američkog kluba San Pedra Rudija Svorinicha, susretima su se pridružili američki kongresnik Ted Lieu, senator Steven Bradford i zastupnik u Državnoj skupštini Kalifornije Al Muratsuchi.

Ministar je u Los Angelesu obišao i Župni centar svetog Ante.

Iz Los Angelesa u Seattle

Prije dolaska u New York, sastao se s hrvatskom poslovnom zajednicom i u Seattleu.

"Sreo sam vibrantnu, snažnu zajednicu. Premda je to već četvrta, peta, čak i šesta generacija iseljenika, premda neki ne znaju hrvatski jezik, svi snažno osjećaju pripadnost hrvatskom narodu!“ -  zaključio je Gordan Grlić Radman.

Više na:

Ministar Grlić Radman s hrvatskom poslovnom zajednicom u Seattlu

A A A