Vijesti
1. 10. 2023.

4 uzastopna priznanja za HDZ-ovu europarlamentarku Željanu Zovko!

1. Pripala joj je čast zaključiti Studijske dane EPP-a. „Pripremali smo glavne poruke za kampanju za euroizbore„. 2. Imenovana je u ime Kluba EPP-a izvjestiteljicom za odnose EU-SAD. „Transatlantska suradnja ključ je europske stabilnosti i sigurnosti“. 3. Imenovana je, također od EPP-a, izvjestiteljicom za Akt EU o kibernetičkoj solidarnosti. „Nijedna se zemlja ne može sama suprotstaviti hibridnim napadima“. 4. Odbor za vanjske poslove usvojio je njezine amandmane na Izvješće o EU napretku Crne Gore. „Tražimo otvaranje arhiva Udbe i KOS-a, kažnjavanje ratnih zločina i rasvjetljavanje sudbine nestalih, vraćanje broda Jadran te puno poštivanje političkih prava, identiteta i tradicije bokeljskih Hrvata“.

Kao potpredsjednici i Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu (AFET), našoj je Željani Zovko pripala čast da zaključi Studijske dane EPP-a u Splitu.

Europski lideri iz Splita: Hrvatska je zemlja pobjednica, uzor drugima!

Pučani, najveća i najjača politička obitelj u Europi, na svojem su posljednjem velikom okupljanju prije europskih izbora razmijenili mišljenja o prioritetima u ostatku mandata i pripremali glavne poruke za nadolazeću kampanju, a Studijski dani pozdravljeni su kao organizacijski i domaćinski uspjeh Hrvatske i HDZ-a.

Činjenica da je održala završni govor na tako važnom skupu samo po sebi veliko je priznanje za Zovko, no vrijedi naglasiti da je neposredno prije dolaska u Split ostvarila čak tri uzastopna uspjeha u EP-u.

Izvješće o odnosima EU-a i SAD-a

Prvi uspjeh: naša zastupnica u Europskom parlamentu (EP) imenovana je u ime Kluba EPP-a izvjestiteljicom za novo izvješće o odnosima EU-a i SAD-a.

„Izvješće dolazi u presudnom trenutku kada je transatlantska suradnja EU-a i SAD-a kao našeg najvažnijeg partnera i saveznika ključna za očuvanje međunarodne stabilnosti i sigurnosti. NATO je najvažniji jamac kolektivne obrane na europskom kontinentu. U svom radu na Izvješću usredotočit ću se na koordinirane akcije EU-a i SAD-a u BiH i jugoistočnoj Europi“ - poručila je Zovko.

Američki partneri prepoznaju Hrvatsku kao uzora i mentora na euroatlantskom putu BiH

Očekuje se da će Izvješće biti usvojeno na Odboru za vanjske poslove 16. studenog, a glasovanje o konačnom tekstu održat će se na plenarnoj sjednici EP-a u prosincu.

Kibernetička sigurnost

Drugi uspjeh: Zovko je, također u ime Kluba EPP-a, imenovana i izvjestiteljicom u Pododboru za sigurnost i obranu (SEDE) o Aktu EU-a o kibernetičkoj solidarnosti.

„Cilj je ojačati kapaciteta EU-a za otkrivanje, pripremu i odgovor na kibersigurnosne prijetnje. Hibridni napadi državnih i nedržavnih malignih aktera - čiji se broj znatno povećao od početka ruske agresije na Ukrajinu - ugrožavaju našu sigurnost, obrambene kapacitete i demokraciju. A nijedna se zemlja ne može sama učinkovito suprotstaviti takvim napadima“.

Koristimo značajna EU sredstva za ubrzanu digitalizaciju Hrvatske, koja nam donosi veću konkurentnost i tehnološki napredak!

Europska komisija predstavila je nacrt Akta 18. travnja 2023. godine, a predviđeno je da ga Pododbor za sigurnost i obranu EP-a usvoji, uz vjerojatne amandmane, krajem listopada.

Amandmani o napretku Crne Gore

Treći uspjeh: Odbor za vanjske poslove EP-a usvojio joj je amandmane na Godišnje izvješće o europskom napretku Crne Gore - s preporukama o koracima koje bi ta zemlja trebala još poduzeti.

„U konačni tekst uključen je i moj amandman kojim pozivam na otvaranje arhiva Udbe i KOS-a. RH je spremna raditi na poboljšanju bilateralnih odnosa, ali je nužno riješiti otvorena pitanja. To se prvenstveno odnosi na učvršćivanje političkog položaja hrvatske nacionalne manjine te poštivanje njenog jezika, kulturne baštine i tradicije u Boki Kotorskoj, ali i odredbi o sukcesiji bivše SFRJ, pogotovo u slučaju broda Jadran“.

Poruka iz Boke kotorske, iz Zaljeva hrvatskih svetaca: S ponosom podižemo trobojnicu! Prošla su stoljeća, no ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!

„Pozivam Crnu Goru da nastavi raditi na pitanjima demarkacije granica te da pojača napore u kažnjavanju ratnih zločina i rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba. Crna Gora mora vratiti ritam koji je izgubila uslijed političke nestabilnosti proteklih nekoliko godina. Sada joj je potrebna snažna proeuropska vlada koja će nastaviti reformski proces i napredovati na europskom putu“.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) ima bezuvjetnu potporu RH kao legitimni politički predstavnik hrvatskog naroda u Crnoj Gori

A A A